Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Târgul Meșterilor Populari păstrează încă vie tradiția vechilor meșteșuguri – Zilele Cetății Târgoviște

Târgul Meșterilor Populari și-a deschis astăzi porțile, într-o nouă ediție (XXII), în cadrul manifestărilor dedicate sărbătorii ”Zilele Cetății Târgoviște”. Încă de la primele ore ale dimineții, oameni harnici din fire, meșteșugarii își aranjau standurile pentru a se întâlni cu oaspeții pe parcursul celor trei zile în Cetatea Valahă.

Primii vizitatori au fost chiar primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, alături de colegii din echipa de conducere, care au deschis în mod oficial Târgul Meșterilor Populari. Fiecare meșteșugar și-a prezentat produsele, pe care le puteți găsi până duminică în Parcul Chindia din Târgoviște.

Ca în fiecare an, meșterii populari vin cu roadele muncii lor: ceramică de Korund, pielărie, țesături, bijuterii, icoane pe sticlă, fier forjat, lemn și obiecte de cult etc. din zone etnofolclorice variate, precum Bucovina, Ardeal, Oltenia, Muntenia.

Este de apreciat că deși trăim vremuri confuze și grele, oamenii aceștia continuă să dea curs pasiunii lor pentru meșterit, să ducă mai departe tradițiile învățate, să-și foloseasă mâinile pentru a crea frumosul. Încă din cele mai vechi timpuri, modelarea unui material, dăltuirea în lemn și piatră, țesutul, pictura, au fost nu doar ocupații cotidiene, aducătoare de venituri sau exprimarea creativității, dar au devenit și simboluri identitare pentru viața și poporul respectiv.

Poate că cel mai important aspect, al acestor meșteșuguri, este acela de transmitere mai departe generațiilor care vor veni. De aceea, in pofida tehnologiei și a inteligenței artificiale care tind să ne ocupe tot spațiul, este bine să nu ne uităm rădăcinile, să îi îndreptăm pe cei mici, și de ce nu, pe fiecare dintre noi, spre ”ucenicia” în tradițiile și obiceiurile românești. Iar la Târgoviște și în județul Dâmbovița, veți găsi mereu izvoare de folclor și oameni dăruiți în meseriile pe care continuă să le poarte, așa cum spune o vorbă, ca pe o ”brățară de aur”.

Programul complet al celor trei zile de sărbătoare poate fi citit aici:

Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams

Vezi ALBUME foto pe pagina de facebook Oficial Media

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share