Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Teatrul Basca a prezentat spectacolul ”Deasupra capului” despre viața persoanelor fără adăpost, în cadrul proiectului ROOF al Direcției de Asistență Socială Timișoara

Spectacolul ”Deasupra capului” s-a născut în urma unei documentări realizate de dramaturgul Andrei Ursu, care a petrecut 27 de ore la Azilul de Noapte Pater Jordan și la Complexul de Servicii Sf. Francisc, unde a intervievat 6 beneficiari. Documentarea i-a oferit o imagine de ansamblu asupra dificultăților, încercărilor și a rutinei de zi cu zi a oamenilor implicați în cele două centre, și a dus la scrierea unei piese de teatru realiste, bazată pe fapte concrete și oameni adevărați. Astfel s-a născut piesa de teatru ”Deasupra capului”, semnată de Andrei Ursu.

”Pot să spun că experiența a fost revelatoare și emoționantă. M-a interesat să înțeleg cum funcționează un centru de urgență, procedurile și regulile sale. Sincer, mă așteptam la o atmosferă instituțională închisă, rigidă și depășită de situație. Țin să-mi cer scuze pentru ignoranța mea. Am descoperit locuri în care oameni au grijă de alți oameni, oameni care încearcă să vină cu soluții și să depășească unele blocaje instituționale și birocratice inerente, totul pentru semeni aflați de cele mai multe ori în situații limită – lucru ce m-a bucurat nespus. Am descoperit oameni care încearcă să ofere, pentru un timp – o zi, două, o lună, mai multe, sau cîțiva ani – un loc liniștit, unde te poți spăla, te poți întinde și poți să-ți tragi sufletul, într-o atmosferă sigură și predictibilă, unde nimeni nu judecă pe nimeni. Atmosfera unui loc se simte în aer, se poate citi pe fețele oamenilor. Atît la Pater Jordan cît și la Sf. Francisc am descoperit mici oaze de liniște pentru cei care au nevoie de ajutor.” (Andrei Ursu, dramaturg și regizor la Teatrul Basca)

Spectacolul ”Deasupra capului” a fost regizat de Ana Maria Ursu, iar actorul a fost Benone Viziteu. Cei doi au petrecut de asemenea mai multe ore în aceste instituții pentru a înțelege și a reda cât mai veridic experiența de viață a unei persoane fără adăpost.

”Am încercat, cu respect și empatie, sa valorizăm poveștile unor oameni – eroi. Să vorbim despre nevoia de adăpost. Întâlnirile cu oamenii din centrele persoanelor fără adăpost ne-au arătat, nouă artiștilor, că realitatea bate imaginația. A fost un proces intens, plin de emoții și le mulțumesc tuturor celor implicați în proiect pentru că ne-au arătat și alte lumi decât eram noi obișnuiți să vedem.” (Ana Maria Ursu – Președinta asociației Solidart, regizoare la Teatrul Basca)

În cadrul evenimentului final al proiectului ROOF, din 21 iulie, s-au prezentat propuneri ale comunității pentru a sprijini persoanele fără adăpost în cel mai eficient mod, și cum se poate reduce fenomenul lipsei de adăpost în Timișoara. Componenta artistică a evenimentului a fost asigurată de artista Livia Mateiaș care a pregătit o instalație artistică, și de Teatrul Basca prin prezentarea piesei de teatru ”Deasupra capului”. Pentru că arta ne aduce împreună și ne face să fim mai empatici și mai deschiși la a-i cunoaște și a-i înțelege pe ceilalți. La eveniment au participat circa 100 de persoane, atât specialiști din domeniul social cât și public general.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share