Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Termenul de trimitere de lucrări pentru Salonul Anual de Grafică – Desen „Marin Petre Constantin”, ediția I-a, Târgoviște, 2023, va fi prelungit

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, anunță că s-a prelungit termenul de trimitere a lucrărilor pentru participarea la Salonul Anual de Grafică – Desen „Marin Petre Constantin”, până la data de 5 mai 2023, ca dată-limită de expediere prin poștă / curier rapid.

În acest an, la Târgoviște se organizează prima ediţie a Salonului Anual de Grafică – Desen „Marin Petre Constantin”, după numele artistului care şi-a legat viaţa şi opera de meleagurile târgoviştene.

Despre artistul Marin Petre Constantin (13.09.1925, sat Bungetu, com. Văcărești – 17.03.2017) putem spune că a fost formator de caractere artistice mai bine de 30 de ani, fiind îndrumat spre studiul artelor de către artistul Vasile Blendea și profesorul său, Nicolae Gheorghiu.

Acesta a lăsat adevărate documente, cu penelul – în pânzele sale care povestesc despre Târgoviște și împrejurimile rurale ale acesteia, cu viața și tumultul vremurilor, ori cu penița – în însemnările din jurnalul său (în care a surprins atmosfera, personalitățile, pitorescul ori greutatea perioadelor și regimurilor politice trăite). În întreaga sa viață, trăită modest, artistul a pendulat între Târgoviște și locurile natale, fiind o prezență activă în expozițiile organizate în țara noastră de Uniunea Artiștilor Plastici, organism al cărui membru a fost încă din 1955.

Amintind de dăruirea pedagogică a maestrului Marin Petre Constantin, Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin” îşi propune, în dorința de a sprijini și încuraja viitorii artiști, următoarele:

  • mijlocirea relaţiilor Muzeului de Artă din Târgovişte cu viitori artişti din întreaga ţară;
  • oferirea unui mediu de apropiere, cunoaştere şi competitivitate între elevii din România şi Republica Moldova.

Oferim în continuare câteva informații prevăzute și în regulamentul primei ediții a salonului anual:

Concursul este deschis elevilor din clasele X – XII de la toate liceele de artă din România și Republica Moldova. Elevii pot participa cu cel mult două lucrări realizate în afara orelor de curs.

Dimensiunile lucrărilor vor fi cuprinse între min. A3 – 29,7 x 42 cm și max. A2 – 42 x 59,4 cm, fiind posibilă participarea cu orice format intermediar celor menționate anterior.

Lucrările executate în anul școlar 2022 – 2023, neînrămate, vor fi însoţite de formularul de participare la salon, fotografia elevului, copie după carnetul de elev vizat pe anul școlar în curs, fotografiile color ale lucrărilor. Acestea vor fi expediate după ce vor fi ambalate corespunzător în cutii solide (tuburi, placaje, mape), până la 5 mai 2023, data poştei / curierului.

Tema concursului este RĂDĂCINI – ca simbol al locurilor natale și al personalității creatoare a fiecărui elev participant. Participarea este gratuită.

Se vor acorda șase premii, o menţiune şi premiul „Marin Petre Constantin”, valoarea totală a acestora fiind de 10.000 lei.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 29 mai – 30 iunie 2023, cu posibilitatea de prelungire.

Vernisajul şi festivitatea de înmânare a premiilor vor avea loc la Muzeul de Istorie din Târgoviște, Calea Domnească, nr. 189, în data de 1 iunie 2023.

Relații suplimentare se pot obţine de la muzeograf Maria Neacșu, telefon 0736 394 086.

Regulamentul salonului și formularul de participare pot fi descărcate de la următoarea adresă de Internet: https://muzee-dambovitene.ro/prelungire-termen-de-trimitere-lucrari-pentru-salonul-anual-de-grafica-desen-marin-petre-constantin-editia-i-a-targoviste-2023/

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliul Județean Dâmbovița

Distribuie acest articol Oficial Media
Share