Teroare si masacru la Bruxelles. Atac terorist la aeroport si metrou

brux5

Cel puțin 34 de persoane au murit într-un dublu atac terorist petrecut marți dimineață în capitala Belgiei. Două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem, unde au murit 14 oameni. O a treia deflagrație s-a produs la metrou, în stația Maelbeek, unde alte 20 persoane au decedat. Gradul de alertă teroristă în Belgia a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă, iar Bruxelles-ul este în aceste momente complet paralizat. O armă Kalasnikov a fost descoperită în aeroport, anunţă presa belgiană.
Achetatorii belgieni au găsit o puşcă Kalașinkov în terminalul plecări al aeroportului din Bruxelles, confom postului de radio RTBF. O astfel de armă, uşor de recunoscut, a fost folosită şi în atentatele de la Paris.

brux4

Aeroportul din Bruxelles a fost evacuat imediat după producerea exploziilor. O panică de nedescris s-a creat în capitala Belgiei. Potrivit agenţiei Belga, înainte de explozii s-au auzit focuri de rmă şi mai multe persoane strigând în limba arabă.

Charles Michel, primul ministru al Belgiei, a anunţat pe Facebook, că a convocat pentru astăzi o întâlnire de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate.

Acesta a mai precizat că s-a instalat un nivel de alertă 4, în special pentru aeroporturi, staţiile de transport public, centrale nuclerare şi în portul Anvers.
În această dimineaţă, în jurul orei 08.00, două explozii au avut loc la terminalul de plecări al Aeroportului Zaventem”, a scris acesta, adăugând că încă se investigează dacă a fost vorba de un atentat terorist.
De asemenea, primul ministru a afirmat că a fost pus la dispoziţia cetăţenilor un număr de urgenţă: 1771.brux3

Dacian Ciolos despre atentatul de azi dimineata:

Transmit toata sustinerea autoritatilor belgiene si imi exprim inca o data speranta de solidaritate pentru ceea ce s-a intamplat in Belgia. Mobilizarea noastra pentru lupa impotriva terorismului trebuie sa ramana la un nivel cat mai inalt. Am cerut protectia cetatenilor romani, care traiesc in Beliga. S-au mobilizat cei de la ambasada romana in Belgia sa dea ajutoare. Nu exista victime romani nici la aeroport, nici la metrou.

Potrivit Het Laatste Nieuws, exploziile au avut loc la biroul de check-in al American Airlines și la Brussels Airlines. Agenția de presă Belga spune că la fața locului, înainte de explozii, s-au auzit focuri de armă și strigăte în arabă.

Un fum negru putea fi văzut deasupra clădirilor aeroportului la puțin timp după ce martorii au auzit deflagrațiile, care au avut loc la câteva secunde una după cealaltă. Pe rețelele de socializare au putut fi văzute imagini cu terminalul afectat de explozii, cu persoane rănite și cu mulțimea disperată alergând din clădire.

 

brux2

Explozie și la metrou

La o oră de la incidentele de pe aeroport, o nouă explozie a avut loc la metroul bruxellez. Explozia s-a produs la stația de metrou Maelbeek, care este situată aproape de sediile mai multor instituții europene. Potrivit primelor informații, zece persoane ar fi murit în această explozie.

Întreaga rețea de metrou a fost oprită în urma exploziei, au anunțat autoritățile.

De fapt, întregul oraș a fost plasat în stare de alertă, iar sistemul de transport în comun, oprit complet, scrie realitatea.net.

Posted by Jef Versele on Tuesday, March 22, 2016


Stare de alertă și operațiuni anititero

Bruxelles-ul este un oraș aglomerat care găzduiește sediile NATO și ale instituțiilor UE.

Capitala Belgiei a fost tulburată în ultimele luni de operațiunile antiteroriste care au vizat celulele jihadiste ce își găsiseră adăpost la Bruxelles.

Ultima operațiune de acest gen a avut loc sâmbătă. Teroristul considerat a fi ultimul în viață din grupul de autori ai atacurilor multiple din Paris soldate cu 130 de morți, de acum patru luni, Salah Abdeslam, a fost arestat după ce a fost rănit.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share