27/11/2021

Tigla de acoperis metalica- cele mai importante avantaje si dezavantaje dintr-o privire

Initial, tiglele erau facute din lut, ulterior s-au adaugat si alte elemente . Intre timp, placile de acoperis din tabla s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate crescanda de multi ani. Acestea sunt fabricate de obicei din aluminiu, otel sau zinc de titan si au mai multe avantaje decisive fata de modelele de argila sau beton.

Tigla de acoperis

Placile de acoperis din tabla arata similar din punct de vedere al acoperisului cu placile clasice din beton si lut. In plus, acestea ofera avantajele unui acoperis din tabla, inclusiv in special o stabilitate mai mare, greutate mai mica si longevitate. Asadar pentru reparatii acoperis exista optiuni multiple in functie de nevoile oricarui proprietar.

Longevitate

Tiglele din argila sau beton sunt, de asemenea, foarte rezistente, dar sunt in mod clar depasite de tigla din tabla. Acest lucru este valabil mai ales pentru cea din aluminiu, deoarece nu rugineste. Dar tiglele din otel pot fi de asemenea rezistente la rugina – prin zincarea lor. In plus, modelele de otel sunt intotdeauna protejate de un strat de suprafata multistrat, rezistent la intemperii. Tiglele metalice sunt, de asemenea, mai rezistente decat cele conventionale din motivul ca muschii nu se pot dezvolta pe ele. Datorita longevitatii lor, placile de acoperis din tabla au adesea garantia producatorului de pana la 50 de ani. Multe firme de constructii iti vor recomanda acest tip de tigle datorita longevitatii.

Greutatea

Placile metalice pentru acoperis cantaresc mult mai putin decat placile din beton sau lut. Cantaresc doar aproximativ 5 kg pe metru patrat pe structura acoperisului, in timp ce modelele de argila sau tiglele de beton au o greutate de aproape zece ori mai mult.

Prelucrarea

Comertul ofera module realizate din placi de acoperis din tabla de pana la opt metri lungime. Fiecare firma poate sa le taie la dimensiunea necesara si apoi sa le asambleze foarte usor si mult mai repede decat modelele conventionale. Deoarece fiecare tigla nu trebuie asezata individual aici, ceea ce inseamna ca se realizeaza progrese mai rapide in lucrare atunci cand se instaleaza pe suprafete mai mari. Sunt multe firme constructii Bucuresti care te pot ajuta sa gasesti placile de tigla potrivite.

Mai mult, tiglele metalice nu au propria lor structura.

Acestea pot fi atasate cu usurinta la structura acoperisului, unde – spre deosebire de tiglele de beton sau argila – sunt insurubate pe sipci sau capriori. Aceasta inseamna ca nu se pot distruge nici macar in vanturi puternice si, prin urmare, sunt deosebit de rezistente la furtuni.

Pret

Tiglele de acoperis din tabla nu sunt in sine mai ieftine de cumparat decat cele din lut si beton. Cu toate acestea, asamblarea lor este mult mai usoara, ceea ce inseamna in cele din urma nu numai timp, ci si economii de costuri. Preturile pentru tiglele metalice variaza in functie de marca, tipul de tigla sau suprafata de acoperire.

Ca peste tot, merita o comparatie aprofundata a preturilor. Unii dealeri ofera tigle de clasa a doua foarte ieftin.

Spre deosebire de tiglele din beton sau argila, cele metalice nu sunt asezate individual, ci ca module. Un modul este format din mai multe tigle si are o lungime de aproximativ un metru. Acest lucru faciliteaza mult stabilirea – un alt avantaj in ceea ce priveste raportul pret-performanta.

Posibile dezavantaje

Un posibil dezavantaj este izolarea termica mai mica. La urma urmei, aluminiul si otelul sunt buni conductori de caldura si ofera o izolatie mai slaba decat betonul sau argila. Cu toate acestea, deoarece materialele de izolatie sunt deja instalate sub acoperis, acest dezavantaj nu este semnificativ. In acelasi timp, izolarea termica inseamna intotdeauna izolare fonica, dar si aici stratul de izolatie ia masuri de precautie. Zgomotele deranjante de pe acoperis – cum ar fi ploaia sau grindina – nu se aud mai puternic pe tigle de tabla decat pe cele de lut sau beton.

Trebuie mentionata si problema condensului. Faptul este ca vaporii de apa se condenseaza foarte repede pe suprafata metalica rece. Daca acest lucru creeaza o pelicula de umiditate pe partea inferioara a tiglelor de pe acoperis, iar acest lucru ar putea fi problematic. Dar acest fapt poate fi contracarat. Se face prin ceea ce este cunoscut sub numele de ventilatie din spate a placilor de acoperis. Ar trebui sa existe o sectiune de ventilatie de cel putin doi centimetri intre izolatie si tigla. Acest lucru este pentru a se asigura ca umezeala este indepartata rapid din structura acoperisului. Exista, de asemenea, tigla metalica speciala, cu pasla absorbanta de apa pe partea inferioara.

Avantajele si dezavantajele tiglelor de acoperis din tabla dintr-o privire:

  • Mai durabile decat tiglele din lut sau beton
  • Este posibila o structura mai usoara datorita greutatii reduse
  • Se instaleaza mai rapid si mai usor decat tiglele traditionale din beton si lut
  • Niciun risc de rupere, deci o capacitate de incarcare mai mare
  • Posibilitate de izolare termica si fonica mai slaba

Tiglele de acoperis care nu sunt din lut sau beton, ci din metal se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare. Majoritatea placilor din tabla sunt fabricate din aluminiu sau otel. Avantajele modelelor din tabla in comparatie cu cele conventionale din lut sau beton sunt in principal greutatea lor mai mica, capacitatea de incarcare mai mare si prelucrarea mai usoara si mai rapida. De asemenea, sunt mult mai durabile.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share