Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Timp de 5 zile, Timisoara a fost capitala europeana a filmului fantastic!

 

 Festivalul de film fantastic Dracula TiMes, parte a Dracula Film Festival, s-a incheiat duminica, 3 decembrie, la Timisoara.

Dacre Stoker, invitatul special al festivalului

          Dacre Stoker, stra-stra-nepotul lui Bram Stoker, autorul cartii Dracula (1897), a participat la Dracula TiMes cu prezentarea „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii romanului Dracula”, ilustrata cu colectia lui Dacre de imagini istorice nepublicate pana acum si rar vazute, prezentarea fiind o calatorie in culisele vietii si activitatii literare a unuia dintre cei mai putin cunoscuti autori si a uneia dintre cele mai faimoase carti din lume.

Dracula Times 2023, Timisoara, Joi 30 Noiembrie 2023. ©Cornel Putan

Filmul „In cautarea castelului lui Bram Stoker: Castelul lui Dracula” a prezentat intregul proces de documentare prin care Dacre Stoker a cautat locatia castelului fictiv descris de Bram Stoker, care se afla in Masivul Calimani. Dupa proiectia de la FABER, Dacre Stoker si Cornelius Tepelus, producatorii documentarului, au raspuns intrebarilor venite din partea publicului prezent la eveniment.

Cine-concert in parteneriat cu Sombra – Festival de Cine Fantástico Europeo de Murcia

            Un eveniment special al festivalului a fost cine-concertul L’Inferno (Italia 1911) Live score by Bosco (Spania), un experiment muzical si poetic, proiectia clasicului italian L’Inferno fiind completata de o coloana sonora originala interpretata live de catre trupa Bosco (Spania).

Bosco, cvintetul spaniol care işi defineşte muzica drept „psihedelic renascentista”, a sustinut pe 2 decembrie la Cinema Timis un concert conceput pe imaginile filmului mut italian L’Inferno di Dante (1911), alcatuit din 54 de scene si pigmentat cu picturi animate inspirate de Gustave Doré.

Filme difuzate in premiera nationala la Timisoara

          Printre filmele de lungmetraj care au fost difuzate in premiera nationala la Dracula TiMes Timisoara amintim: The Last Voyage of Demeter (Anglia, Germania, SUA, 2023), Forbidden Wedding (Turcia, 2023) cu prezenta regizorului turk Metin Kuru, Mad Heidi (Elvetia 2023) difuzat in prezenta producatorului elvetian Valentin Greutert, Infinity Pool (Canada, Croatia, Ungaria – 2023) sau Haos in Ajun de Craciun (2023), film care va avea premiera in cinematografele din Romania pe 22 decembrie.

 

Competitia de filme fantasy filmate cu telefonul mobil, in Timisoara.

          Competitia Digital Dracula Timisoara a fost castigata de filmul „Déjà vu”, realizat de echipa Mihai Ardelean si Paul Jurma.

6 echipe formate din tineri intre 16 si 29 de ani din Timisoara au ajuns in faza finala a competitiei Digital Dracula – competitie destinata tinerilor cineasti, care au trebuit sa realizeze un scurtmetraj de 3 minute, filmat cu telefonul mobil la Timisoara, in baza unor cuvinte cheie, in perioada 29 noiembrie – 3 decembrie.

Cele trei cuvinte cheie, oferite de catre juriu, in baza carora echipele au realizat filmele de scurtmetraj, au fost: Bega, cosmar si lacat.

Filmul castigator se poate vedea aici. Toate cele 6 filme din finala competitiei sunt disponibile pe www.digital.draculatimes.ro

Juriul competitiei Digital Dracula TiMes  a fost format din Irina-Margareta Nistor presedinte juriu, Eliza Claudia Filimon, conferentiar dr. la Catedra de Engleza a Facultatii de Litere a UVT, şi Florian Zapra, regizor.

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes s-a incheiat duminica, 3 decembrie, cu 2 evenimente speciale.

          La Cinema Timis a rulat in avanpremiera la Timisoara, filmul castigator al trofeului Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia, regizat de regizorul grec Yorgos Lanthimos – Poor Things / Sarmane Creaturi, cu Emma Stone si Willem Dafoe in rolurile principale.

Proiectia a facut parte din Ziua Willem Dafoe, la festivalul de la Timisoara fiind proiectate si alte doua filme reper ale actorului american: Shadow of the Vampire (Anglia, Luxemburg, SUA – 2000) si The Lighthouse (SUA, 2019).

Ziua Willem Dafoe a fost prezentata pe scena de la Cinema Timis de reputatul critic de film, Irina-Margareta Nistor.

La FABER, Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie din Brasov, a prezentat documentarul „Dracula – agent de voiaj”, film care prezinta modul in care autoritatile romanesti comuniste au valorificat mitul comercial Dracula si ,,disputa” dintre contele creat de Bram Stoker si personajul istoric Vlad Tepes.

Dracula Times, Timisoara, Vineri 1 Decembrie 2023. ©Cornel Putan

Timp de 5 zile, timisorenii dar si turistii romani si straini prezenti in orasul Capitala Europeana a Culturii 2023 s-au bucurat de o experienta la limita fantasticului, condimentata cu pelicule horror, cu filme in premiera nationala, documentare de exceptie si scurtmetraje europene.

Proiectul Dracula TiMes face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Dracula TiMes este un eveniment Dracula Film Festival organizat de Asociatia Culturala Fanzin.

Parteneri: Cinema Timis, FABER, Sombra – Festival de Cine Fantástico Europeo de Murcia (Spania), Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda), Ibis Timisoara City Center, Romarg.

Cu sprijinul: Forum Film, RoImage 2000, IntercomFilm, CAY Film si Mercenar Lab.

Parteneri media: Kiss FM, Zile si Nopti, Cinemap, IQads, spotmedia.ro, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet.ro, BookHub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC, Cinefan, filme-carti.ro, MovieNews, Romania Journal, Carturesti, Nine O Clock, stiri de Timisoara, Best of Timisoara, TION, Agenda.

Social media: http://www.facebook.com/DraculaFilmFestival

Website: https://draculatimes.ro/

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">