În avanpremieră la Ziua Copilului, la Vulcan, în Valea Jiului a avut loc o întrunire literară cu tema „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, organizată de Institutul Intercultural Timișoara, reprezentat de Dorel Șchiopu și de Asociația „Ancora”, condusă de cunoscutul Felipe Silva.
Această inițiativă culturală a fost dedicată „in memoriam” regretatului profesor vulcănean Francis Czimbalmos . Spre surprinderea tuturor celor care l-au cunoscut, deși a predat filozofie, istorie, geografie, istoria literaturii universale și istoria muzicii, a dorit să fie înmormântat cu povestea lui Petre Ispirescu, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. La sediul Asociației „Ancora” din cartierul Micro 3B (Dallas) peste 60 de copii din cartierele Dallas și Colonia de Jos au participat la o seară de poveste, care a început prin prezentarea făcută de către fostul său elev, Dorel Șchiopu.Spirit enciclopedic, mare iubitor de cunoaștere și de muzică clasică, un reper în corpul profesoral și în comunitatea vulcăneană, profesorul Czimbalmos Francisc a fost cel mai cunoscut cadru didactic al municipiului Vulcan.
A fost citită, bineînțeles, povestea preferată de profesor, dar lectura ei a fost una originală. Cu excepția câtorva dintre ei (prea mici să știe să citească), toți copiii prezenți au citit, pe rând, câteva rânduri din poveste. Au fost răsplătiți și încurajați pentru participare și pentru lectură cu câte o carte de povești și cu câte un „Certificat de cititor destoinic”. Copiii prezenți au primit o vizită specială, a domnișoarei Ingrid Bercea (clasa a VII-a) autoarea cărții de povești „Pădurea de după școală”care venit direct de la lansarea organizată la Primăria Municipiului Vulcan. Ingrid le-a prezentat copiilor prezenți subiectul cărții și le-a destăinuit din secretele scrierii unei cărți dintre care, cel mai important este să citești foarte mult. O altă surpriză, întâmpinată cu mare bucurie, a fost apariția lui Pinochio, care a venit însoțit de Zâna Bună. Amândouă personajele de poveste au fost bucuroși să vadă cât de bine știau copiii povestea lor dar, mai ales, ce învățături folositoare au primit din această poveste: să nu lipsim de la școală, să nu mințim (că ne crește nasul) și să ascultăm de părinți. La sfârșitul activității, copiii au primit dulciuri și s-au fotografiat cu personajele de poveste. Numărul mare de copii participanți, bucuria cu care au participat la lectura poveștii și promisiunea lor că fiecare va face o mică descriere în scris a cărții de povești primită în dar, au impus o concluzie: urmează ediția a doua! La succesul întâlnirii au contribuit și alt elev al profesorului Czimbalmos Francisc, Ioan Ologu, câștigător a două ediții de „Câștigă România”. Acesta i-a încredințat pe copii că unul dintre cei mai buni prieteni pe care îi pot avea în viață, este cartea.Fondul muzical a fost asigurat de Mozart, cu ajutorul unui pick-up, așa cum a promovat și profesorul Czimbalmos muzica clasică printre elevii de liceu. Profesorul ”Enciclopedie ” al Vulcanului îi cita mereu pe marii sociologi, atunci când vorbea despre educația tinerei generații: educaţia constituie acţiunea generaţiilor adulte asupra celor tinere cu scopul de a forma acestora din urmă anumite stări fizice, intelectuale şi mintale necesare vieţii sociale şi mediului special pentru care sunt destinate” (Emil Durkheim). Iar acțiunea inițiată de Dorel Schiopu și voluntarii implicați în acest proiect, poate fi un chiar un exemplu, pentru mulți, deoarece prin socializare și interacțiune cu cei mai tineri vulcăneni, au putut schimba pentru câteva ore percepția despre lectură. Copiii din ziua de azi sunt atât de preocupaţi de jocurile pe computer, consolă sau telefonul inteligent, încât nu mai dau doi bani, pe o carte! Și este de datoria noastră, să fim factori ai schimbării !
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Deputat Aurelian Cotinescu: ”Moțiunea AUR, SOS și POT a fost doar o încercare disperată de a arunca România în incertitudine”
Investiție în educație și eficiență energetică: Grădinița nr. 3 din Târgoviște va fi redeschisă în această toamnă
Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – Admitere 2025