Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ceremonia de investire a lui Erdogan în prezența partenerilor NATO

Numind ”Turcia un aliat important și foarte apreciat”  secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a lăudat contribuția trupelor Turciei la misiunea de menținere a păcii a NATO în Kosovo, inclusiv întărirea lor,  în urma recentelor tulburări din nordul Kosovo. El a mulțumit, de asemenea, Turciei pentru contribuția la pregătirea NATO a  forțele irakiene, pre-alocarea de trupe grupului de luptă multinațional din Ungaria și pentru sprijinirea puternică a Ucrainei, inclusiv prin conducerea inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră. Secretarul general l-a felicitat pe președintele Erdogan pentru realegerea sa și pentru prezența mare la vot în rândul poporului turc. Aceștia au discutat o serie de probleme de pe agenda summitului NATO din iulie de la Vilnius, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, eforturile de a consolida descurajarea și apărarea și lupta împotriva terorismului. Cei doi lideri au discutat și despre oferta Suediei de aderare la NATO. Jens Stoltenberg a menționat că ”Stockholm a luat măsuri semnificative și concrete pentru a răspunde preocupărilor Turciei, inclusiv modificarea constituției suedeze, încetarea embargoului său asupra armelor și intensificarea cooperării împotriva terorismului, inclusiv împotriva PKK.(…)   o nouă legislație importantă împotriva terorismului a intrat în vigoare în ultimele zile și că Suedia și-a îndeplinit obligațiile, dar este dificil să vezi demonstrații împotriva Turciei și împotriva NATO în Suedia”.

Și participarea ministrului român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu  la ceremonia de investire  a președintelui Republicii Turcia reflectă dorința României de a consolida Parteneriatul Strategic bilateral, în baza dialogului politic consistent și a cooperării apropiate într-o gamă largă de domenii sectoriale, circumscrise Parteneriatului Strategic, care în luna decembrie va împlini 12 ani de la înființare. Relațiile economice și interumane româno-turce sunt solide și diverse. Astfel, pentru România, Turcia este al doilea partener comercial din afara UE și prima destinație a exporturilor românești în afara Uniunii, anul trecut volumul schimburilor înregistrând aproape 9,6 miliarde de dolari, cu aproape 9% mai mult decât în anul 2021, volumul exporturilor românești în Turcia crescând cu aproape 14,5% față de aceeași an. România este totodată interesată de consolidarea dimensiunii strategice a cooperării bilaterale. Astfel, cele două părți au convenit deja înființarea unui Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia – platformă de dialog axată pe domenii strategice de interes comun, care ar urma să fie lansată până la finele anului 2023, format relevant nu doar din perspectivă bilaterală, ci și din perspectivă regională, europeană și transatlantică, mai ales în circumstanțele geopolitice actuale.

În cadrul NATO, România și Turcia, ca aliați care împărtășesc obiectivul transformării regiunii Mării Negre într-un spațiu al păcii, stabilității și creșterii economice, au o interacțiune continuă, România pledând pentru o creștere a prezenței și influenței Alianței în regiune. În același timp, România participă alături de Turcia la formatul Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia la nivelul miniștrilor de externe, format lansat la inițiativa țării noastre.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share