Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Titus Corlățean acuză PNL-ul de fapte cu caracter fascist și incitare la ură. În Germania nazistă Goebbels, Reinhardt, Hitler și alții au folosit formula ”Ciuma Roșie”

Titus Corlățean: ”mă adresez public președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Domnia sa, datorită istoriei atât de zbuciumate în această parte a europei și în Europa în general, ar fi trebuit să fie primul care să aibă sensibilitate. Și să reacționeze ca garant al Constituției României și ca președinte al tuturor românilor, condamnând ferm folosirea unor formule care sunt de sorginte nazistă și care îndeamnă la ură și incită la violență.”

Îi solicit public domnului președinte Klaus Werner Iohannis asupra căruia au planat suspiciuni atunci când a formulat acea expresie nefericită acuzând lideri PSD și ai guvernului României Social Democrat că au făcut niște înțelegeri secrete cu niște evrei, au planat suspiciuni de atitudini antisemite asupra domniei sale, îi solicit public să ne spună foarte clar dacă împărtășește mesajul transmis de partidul de guvernământ pe care îl patronează sau dacă se delimitează și condamnă ferm și solicită liderilor PNL să stopeze și să înceteze cu folosirea unor simboluri naziste.”

Titus Corlățean acuză de fascism grupările de dreapta și in special PNL – Live text
Această scrisoare, dincolo de elementele polemice, populiste de campanie, adresate PSD-ului, conține un element pe care îl califică de la bun început de o extremă gravitate. Reia o formulă folosită în stradă în principal, în mediile on-line și asumată chiar și de intelectuali asumați de dreapta, scuzați-mi repetiția, respectiv ,,Ciuma roșie,,. Este cazul după atâta vreme să spunem foarte clar anumite lucruri în mod public și să vedem și consecințe instituționale care decurg din asumarea de către dreapta românească PNL și liderii săi, a acestei formule: ,,Ciuma roșie,,.
Pentru cei care sunt mai puțin informați sau mai puțin doritori de a fi educați cu privire la acest subiect specific, vreau să fac public următoarele precizări: această formulă,,Ciuma roșie,, în formula originală ,,Die rote pest,, este cea care a fost lansată de Joseph Goebbels, cel care a fost ministrul propagandei naziste a lui Adolf Hitller. Este cel care atât într-un discurs public faimos, cu conotația negativă, din 1935 dar și într-un articol, de asemenea, faimos, ,,Adevărul despre Spania, – ,a lansat și a propagat formula ,,Die rote pest,,- ,,Ciuma roșie,,. Această formulă a fost de asemenea propagată de o serie de lideri marcanți și deasupra tuturor Adolf Hitller, dar lideri marcanți ai Partidului Național Socialist din Germania nazistă, între care Fritz Reinhardt, eminența cenușie a economiei naziste. De asemenea un faimos imn SS,, Marșul SS în țara inamicului,,care la minutul 1 și 46 secunde propagă același discurs de ură împotriva așa numitei ,,Ciume roșii,, întregesc tabloul foarte concis pe care am dorit să-l prezint cu privire a ceea ce înseamnă și modul cum a fost lansată în istorie, o istorie neagră a umanității, această formulă. Este o chestiune pe care am văzut-o și au asumat-o dincolo de cei care în stradă nu știu, nu cunosc istoria și sunt stimulați de discursul bazat pe ură, incitare la ură, la violență în România de astăzi, dincolo de mesajele care sunt propagate cu iresponsabilitate și inconștiență în mediul on-line.

Este un discurs asumat chiar de lideri politici importanți ai dreptei din România, în speță ai PNL și respectiv ai neomarxiștilor din USR PLUS. Este o chestiune de extremă gravitate în condițiile în care știm că și în România, țară membră a UE și NATO avem de foarte multă vreme o legislație foarte clară, solidă împotriva simbolurilor ideologiilor naziste, împotriva asumării de către personalități publice sau nepublice a unor simboluri fasciste, naziste și a îndemnurilor la folosirea urei și a violenței. Și aici mă refer foarte clar și voi menționa imediat codul penal respectiv articolul 369 privind incitarea la ură sau discriminare, incitarea publicului prin orice mijloace la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. De asemenea avem cunoscută Ordonanță de urgență 31 din 2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob. Deasemenea legea 217 din 2015 de modificare a Ordonanței de urgență. Sunt chestiuni de o extremă gravitate, astăzi candidații PNL pentru alegerile parlamentare, spune presa centrală, vor prelua această scrisoare semnată și asumată de președinta PNL București, doamna Violeta Alexandru și vor merge la sediul PSD din Kiseleff pentru a preda această scrisoare care conține o referire foarte clară la un simbol fascist, la un simbol nazist.

În atare condiții solicit public și oficial procurorului general al României și parchetului general să se autosesizeze sau să se sesizeze, cu privire la aceste fapte de o extremă gravitate care încalcă și tratate internaționale foarte importante începând cu acordurile de pace și legislația României a unui stat european și euroatlantic. Și solicit procurorului general al României să iasă din pasivitate și să se exprime public pe această temă care riscă să aducă atingere unor fundamente democratice ale Statului Român european și euroatlantic.
Vreau să pun o întrebare publică asociaților evreiești din România, vreau să pun o întrebare publică institutului Elie Wiesel pe care noi întotdeauna l-am susținut în funcționarea sa după cum am susținut asociația oricărui atac care i-a vizat… Vreau să solicit o reacție publică din partea asociaților evreiești, din partea institutului Ellie Wiesel pe această temă.

Vă spun de pe acum că PSD și eu personal vom sesiza asociațile internaționale ale evreilor americani, ale celor din Statul Israel și ale celor care funcționează în Europa cu care avem relații și cu care am mai lucrat și anterior atunci când a fost vorba, de exemplu, să generăm o reacție foarte clară, fermă împotriva demersurilor unor lideri din Ungaria de a transfera simboluri precum rămășițele lui Miro Iosif, fost scriitor ungar cu atitudini antievreiești, antisemite și antiromânești, transferarea rămășițelor pe teritoriul României. Și atunci asociațile mondiale au reacționat.

Vreau, de asemenea, să pun o întrebare publică CNCD acest consiliu național care trebuie să vegheze împotriva discriminării, împotriva discursului la ură. Care este atitudinea CNCD cu privire la folosirea repetată, obsesivă care incită la ură de către liderii dreptei din România, ai PNL acestor formule de sorginte nazistă. Deasemenea, vreau să pun o întrebare adresată intelectualilor din România, inclusiv cei asumați de dreapta. Dacă continuă să-și asume sau se delimitează și resping folosirea acestei formule ,, Die rote pest,,- ,,Ciuma roșie,,

Solicit în mod public ca fost ministru de externe al României și ca vicepreșendinte al Senatului României în clipa de față, ambasadelor SUA, Statului Israel, ambasadelor din Statele membre UE și Nato acreditate la București și celorlalte ambasade să precizeze public dacă împărtășesc guvernele lor și aceste ambasade propagarea unor simboluri naziste în România de către partidul de guvernământ de dreapta de la București.

De asemenea, vreau să vă spun că PSD și eu personal vom sesiza Instituțiile UE și ale consiliului europei. În mod particular fac aici o referire, voi sesiza în aceste zile pe secretarul general al consiliului europei, președintele adunării parlamentare a consiliului europei, organizație din care fac parte, grupul socialist al cărui membru în biroul de conducere, vicepreședinte al grupului socialist al adunării parlamentare a consiliului europei, totodată două instituții importante europene, respectiv comisarul european al drepturilor omului care funcționează deasemenea în cadrul consiliului europei și respectiv comisia europeană contra rasismului și intoleranței care are în mandatul său combaterea ideologiilor și simbolisticii naziste și fasciste. Așa a vrut Dumnezeu să fiu un membru al acestei comisii europene contra rasismului ca reprezentant din partea adunării parlamentare a consiliului europei. În câteva zile va avea loc reuniunea acestei comisii și voi comunica direct din partea adunării parlamentare și eu ca și parlamentar român, aceste evoluții extrem de îngrijorătoare și asumarea de către partidul de guvernământ de dreapta de la București a unor simboluri naziste. Deasemenea vreau să fac două comentarii și două solicitări.

Mă adresez primului ministru al României, Ludovic Orban, președinte PNL și-l întreb public dacă își asumă de către domnia sa ca șef al partidului de guvernământ de dreapta de la București propagarea de către cea mai importantă organizație a PNL cea din București, de către liderul acestei organizații și respectiv membru al cabinetului său, dacă își asumă domnia sa propagarea unor simboluri naziste. Și dacă nu, îi solicit public să se delimiteze să condamne public aceste formule și să stopeze aceste demersuri, scrisori și depuneri de scrisori care sunt absolut dezonorante.
Și în sfârșit mă adresez public președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Domnia sa, datorită istoriei atât de zbuciumate în această parte a europei și în Europa în general, ar fi trebuit să fie primul care să aibă sensibilitate. Și să reacționeze ca garant al Constituției României și ca președinte al tuturor românilor, condamnând ferm folosirea unor formule care sunt de sorginte nazistă și care îndeamnă la ură și incită la violență. Îi solicit public domnului președinte Klaus Werner Iohannis asupra căruia au planat suspiciuni atunci când a formulat acea expresie nefericită acuzând lideri PSD și ai guvernului României Social Democrat că au făcut niște înțelegeri secrete cu niște evrei, au planat suspiciuni de atitudini antisemite asupra domniei sale, îi solicit public să ne spună foarte clar dacă împărtășește mesajul transmis de partidul de guvernământ pe care îl patronează sau dacă se delimitează și condamnă ferm și solicită liderilor PNL să stopeze și să înceteze cu folosirea unor simboluri naziste. Sunt lucruri foarte importante, o bătălie electorală nu scuză astfel de folosiri de recurs la o istorie neagră a umanității, eu condamn ferm PNL și liderii săi pentru că folosesc și propagă și incită la ură și la violență folosind simboluri naziste de tristă amintire și aștept astăzi reacții publice din partea instituțiilor statului. Încă o dată, vom sesiza organizațiile internaționale pentru că s-a ajuns la o limită inacceptabilă care pune în pericol sănătatea democrației românești așa cum este ea în clipa de față.

Material realizat la comanda PSD Dâmbovița, CMF 11200020

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">