Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Toate obiectivele pe care România și le-a propus la Summitul NATO de la Madrid au fost atinse”

Summitul NATO de la Madrid s-a încheiat joi (30 iunie 2022) cu decizii de transformare și consolidare a Alianței. Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat: „Deciziile pe care le-am luat la Madrid vor asigura că Alianța noastră continuă să mențină pacea, să prevină conflictele și să ne protejeze oamenii și valorile. Europa și America de Nord, stând împreună în NATO.”

Pentru România, acest summit a adus cele mai importante garanții de securitate,  de când țara noastră este membru NATO.
 Creșterea prezenței înaintate și a apărării colective pe flancul estic: Statele Unite ale Americii au anunțat, prin președintele Joe Biden, suplimentarea numărului de militari în România, totodată președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a dezvolta actualul grup de luptă, a cărui națiune cadru este, la nivel de brigadă. În plus, prezența înaintată se va reflecta și în pre-poziţionare de echipamente, muniţie şi alte capabilități necesare unei prezențe robuste, concrete și puternice a NATO în această zonă a Europei.  Noul concept strategic al NATO statuează Marea Neagră drept zonă de importanță strategică pentru NATO și  România va contribui la Fondul NATO de Inovare – un fond care va avea la dispoziție 1 miliard de dolari pentru următorii 15 ani, pentru dezvoltarea de tehnologii pentru ca Alianța să răspundă provocărilor critice de apărare şi de securitate și va participa cu două centre de testare la acceleratorul DIANA al Alianței („Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic”). România devine, după acest summit, o parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO. ”Toate obiectivele pe care România și le-a propus la Summitul NATO de la Madrid au fost atinse! Este una dintre cele mai semnificative reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce privește rezultatele pentru țara noastră, iar prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată. Zona Mării Negre a căpătat o vizibilitate fără precedent, iar angajamentul NATO pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic, deci și a României, a fost reconfirmat printr-o prezență militară substanțială” a ținut să transmită președintele Klaus Iohannis.

Liderii aliați au convenit asupra unei schimbări fundamentale în descurajarea și apărarea NATO, cu apărări avansate consolidate, grupuri de luptă îmbunătățite în partea de est a Alianței și o creștere a numărului de forțe de înaltă pregătire la peste 300.000. Liderii au convenit, de asemenea, să investească mai mult în NATO și să crească finanțarea comună. În timpul Summit-ului, cei mai apropiați parteneri ai NATO, Finlanda și Suedia, au fost invitați să se alăture Alianței, un impuls semnificativ pentru securitatea euro-atlantică. Aliații au convenit în continuare asupra sprijinului pe termen lung pentru Ucraina printr-un pachet de asistență globală consolidat. Liderii au aprobat un nou Concept Strategic NATO, planul pentru Alianță într-o lume mai periculoasă și mai competitivă. Prezintă abordarea NATO față de Rusia și față de alte amenințări, inclusiv terorismul, cibernetica și hibridul. Pentru prima dată, Conceptul Strategic abordează provocările puse de China. Liderii au convenit asupra măsurilor de combatere a schimbărilor climatice, inclusiv asupra țintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ale NATO și de a trece la Net Zero până în 2050. La Summit a fost, de asemenea, lansat un nou Fond NATO de inovare pentru a ajuta Alianța să-și consolideze avantajul tehnologic. Liderii NATO s-au întâlnit cu parteneri cheie pentru a aborda provocările globale, iar partenerii din Indo-Pacific Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea au participat pentru prima dată împreună la un Summit NATO. Aliații s-au angajat din nou în lupta împotriva terorismului și au abordat răspunsul NATO la amenințările și provocările din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Sahel.
Official photo of Leaders that signed the NATO Innovation Fund Letter of Commitment
„Acest fond este unic”, a spus secretarul general, „cu un interval de timp de 15 ani, Fondul de inovare al NATO va contribui la aducerea la viață acelor tehnologii în curs de dezvoltare care au puterea de a ne transforma securitatea în deceniile următoare, consolidând inovația Alianței. ecosistem și consolidarea securității unui miliard de cetățeni ai noștri”. Fondul va investi un miliard de euro în start-up-uri aflate în stadiu incipient și alte fonduri de capital de risc care dezvoltă tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru NATO. Acestea includ: inteligența artificială; prelucrarea datelor mari; tehnologii cuantice; autonomie; biotehnologie și îmbunătățire umană; materiale noi; energie; propulsie și spațiu. Fondul va completa Acceleratorul NATO de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord – sau DIANA – care va sprijini dezvoltarea și adaptarea tehnologiilor emergente cu dublă utilizare la provocările critice de securitate și apărare. Au existat, de asemenea, progrese semnificative pentru DIANA la Summit-ul de la Madrid din 2022, unde Aliații au convenit că inovatorii care participă la programele DIANA vor avea acces la o rețea de peste nouă site-uri de accelerare și peste 63 de centre de testare din Europa și America de Nord.

Semnatarii au fost  Belgia; Bulgaria; Republica Cehă; Danemarca; Estonia; Germania; Grecia; Ungaria; Islanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Olanda; Norvegia; Polonia; Portugalia; România; Slovacia; Spania; Turcia; Regatul Unit.

La conferința de presă de închidere, secretarul general al NATO a declarat: „Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de securitate din ultimele decenii. Dar facem față provocării cu unitate și hotărâre.” El a mulțumit Spaniei pentru găzduirea summitului istoric și a spus că anul viitor,  va avea loc un summit NATO la Vilnius, Lituania.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share