Honoré de Balzac (1799-1850), pe numele său adevărat Honoré Balssa a fost un romancier şi dramaturg francez, cunoscut pentru detalii şi imitarea realităţii în operele sale. Creaţia sa celebră, “Comedia umană” este rezultatul multor ani în care scriitorul a observat societatea franceză. Iată tot ce nu ştiai despre Honoré de Balzac.
Tot ce nu ştiai despre Honoré de Balzac
1) Ca gânditor independent, Balzac a avut dificultăți în adaptarea la stilul de predare din liceu și a fost trimis la un internat. La internat, crea mereu probleme și era adesea pedepsit. A privit pedepsele ca pe o „binecuvântare”, deoarece îi dădeau timp să citească.
2) Cromwell, prima piesă a lui Balzac, scrisă în 1819, a fost un eșec. În cartea “Viaţa secretă a marilor scriitori”, Robert Schnakenberg spune despre debutul lui Balzac că “La început, Balzac se închipuia dramaturg. Dar oamenii s-au dat în vânt după piesa lui despre viaţa lui Oliver Cromwell cam la fel de mult pe cât i-a mers lui Cromwell cu poporul englez. După ce a citit piesa, un profesor de liceu i-a spus mamei lui Balzac că progenitura ar trebui să urmeze orice altă carieră mai puţin cea literară.” Ambiţionat, autorul s-a orientat apoi spre scrierea de romane sub diferite nume.
3) Îi plăcea viața bună și trăia în consecință, aşa că era mereu dator.
4) Eveline Hanska, soția lui Balzac, a fost o contesă poloneză.
5) Lucrarea pentru care Balzac este cel mai cunoscut, Comedia umană (La Comédie Humaine) este o serie mare de opere care prezintă o imagine a vieții franceze după căderea lui Napoleon Bonaparte.
“Dar celălalt este nebunul!”
6) Dependenţa sa de cafea ar putea fi cea care i-a cauzat moartea, la doar 51 de ani. Avid băutor de cafea, Honoré de Balzac consuma până la cincizeci de ceşti de cafea turcească neagră pe zi.
7) Sub supravegherea unui psihiatru, Balzac a fumat haşiş alături de scriitorul Charles Baudelaire. A fost extrem de revoltat de faptul că nu a resimţit prea rău efectele drogului. A încheiat experienţa supărat că nu a reuşit să vadă muzele care îi alimentează scrisul.
8) Era cunoscut pentru revizuiri, uneori cu un mare cost pentru el și pentru editor. Unele dintre cărțile sale publicate seamănă prea puțin cu manuscrisele aprobate.
9) Balzac a publicat peste 80 de titluri între 1829 și 1847, scriind până la 16 ore pe zi.
10) “Cunoscutul şi apreciatul naturalist şi explorator prusac Friedrich von Humboldt a rugat într-o zi un prieten psihiatru să-i facă cunoştinţă cu un nebun autentic.”, adaugă Schnakenberg în cartea sa. În consecinţă, doctorul a organizat un prânz alături de un pacient al său şi Humboldt, la care l-a invitat şi pe Honoré de Balzac. Acesta a participat destul de morocănos la prânz, iar imaginea sa nu era tocmai una estetică. Balzac a venit la întâlnire nepieptănat şi nespălat. “După ce s-au mai potolit spiritele, Humboldt s-a aplecat către prietenul lui şi i-a mulţumit că i-a adus la masă aşa un dezaxat delicios. Psihiatrul l-a privit nedumerit <Dar celălalt este nebunul> i-a spus lui Humboldt. <Omul despre care vorbeşti este monsieur Honoré de Balzac!>”.
“O faţă care trudeşte atât de aproape de piatră s-a transformat ea însăşi în piatră! Îl văd pe acest om cum coboară cu pasul greoi, dar măsurat, către chinul său fără de sfârşit. Ceasul acesta, care este ca o respiraţie şi care revine tot atât de sigur ca nefericirea lui, este ceasul conştiinţei. În fiecare din aceste clipe când părăseşte înălţimile, coborând pas cu pas către viziunile zeilor, este superior destinului său. Este mai puternic decât stânca lui.”
“Îl las pe Sisif la poalele muntelui. Ne întoarcem întotdeauna la povara noastră. Dar Sisif ne învaţă stăruinţa superioară care îi neagă pe zei şi înalţă stâncile. Şi el socoteşte că totul e bine. Acest univers fără de stăpân nu-i pare nici steril, nici neînsemnat. Fiecare grăunte al acestui munte plin de întuneric alcătuieşte o lume. Lupta însăşi contra înălţimilor e de ajuns pentru a umple un suflet omenesc. Trebuie să ni-l închipuim pe Sisif fericit.”
― Albert Camus, “Mitul lui Sisif. Eseu despre absurd.”
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea