Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Trădările sindicaliștilor, închiderea minelor și o Vale încă care așteaptă luminița de la capătul tunelului – alte fonduri europene de dezvoltare

”Am dreptul să mă bucur astăzi la „naşterea Complexului Energetic Hunedoara” dacă e să preiau abordarea ziariştilor,  când e vorba despre acest subiect – pentru că am văzut cum se dezvoltă acest „embrion”. Da, da, da, spun şi azi, cum am mai spus-o de multe ori, acest complex trebuie să echilibreze balanţa economică pe segmentul energetic” spunea în urmă cu 11 ani, fostul lider PDL, Dorin Gligor . Dar, lucrurile nu au rămas așa. 

În 2016  și fostul premier Victor Ponta a anticipat că atât CEH și CEO se vor închide la ” comanda ”UNOR BĂIEȚI DEȘTEPȚI”  și că vinovații de starea actuală de fapt,  au fost guvernanții și o parte dintre sindicaliști.

Premierul Victor Ponta a declarat, în urmă cu șapte ani  că:  „scrisoarea cu Fondul Monetar International nu a fost semnată, pentru că cele două părţi nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte liberalizarea preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri, precum şi lichidarea Complexului Energetic Hunedoara şi a Complexului Energetic Oltenia”.

Între timp, Guvernul Ponta a fost înlăturat de la guvernare prin voinţa tinerilor frumoşi şi deştepţi, traşi cu sfoara de ONG-urile lui Soros, şi înlocuit cu guvernul tehnocrat al Monicăi Macovei.

La mai puţin de o lună de la instalarea acestui guvern, la sfârşitul lunii decembrie 2015, conducerea CEH a cerut intrarea în insolvenţă.

Totul  a fost  în urma unui scenariu bine pus la punct, unde guvernanţii şi Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul CEH, şi-au dat mâna pentru închiderea minelor şi aducerea ţării într-o stare de dependenţă energetică.

Au trecut anii, la conducerea guvernului s-au succedat mai mulți premieri, dar decizia luată de CE a rămas  definitivă: minele din Valea Jiului se închid, termocentrala Mintia a fost vândută unor investitori, urmează să vedem ce se va întâmpla acum cu Termocentrala Paroșeni și cele două mine,  încă viabile.

În 2015 deputatul, acum senatorul Cristian Resmeriță cerea demisia ministrului Energiei, Andrei Gerea, pentru incompetență și trădare. Eu nu voi fi niciodată de acord cu închiderea minelor. Nici în 2018, şi nici în 2024, aşa cum prevede protocolul semnat de Bebe Nica, Constantin Jujan şi ministrul Gerea”spunea parlamentarul social democrat,  într-o conferință de presă.

După semnarea la 28 mai 2015 a protocolului prin care,  Sindicatul Muntele se înţelege cu guvernul pentru închiderea minelor, urmează diversiunea cu rămânerea Termocentralei Paroşeni fără cărbune şi adoptarea la şedinţa Consiliului de Administraţie din 19 iunie a.c. a hotărârii de separare a Sucursalei Electrocentrale Paroşeni „ca primă etapă a restructurării, în situaţia în care programul de restructurare ce urmează a fi elaborat şi notificat Comisiei Europene va stipula necesitatea divizării”. După 11 ani, Termocentrala Paroșeni fucționează maxim două – trei zile pe săptămână, tot din cauza lipsei de cărbune.

Ministrul a fost presat de  liderul Bebe Nica să semneze protocolul

Surse din interiorul CEH ne-au semnalat la acea vreme,  faptul că ministrul Energiei, Andrei Gerea, la acea vreme,  a avut reticenţe în a fi părtaş la acest protocol,  care închidea  minele din Valea Jiului, dar, sub presiunea lui Nica Petre şi a minerilor mobilizaţi de acesta în curtea complexului, la acea vreme, a cedat,  punându-şi până la urmă semnătura. S-ar părea că, la fel ca legarea cu lanţuri şi cordelină a liderului Adrian Păduraru de poarta minei Lonea, introducerea ministrului Gerea în sediul CEH prin mijlocul unei mulţimi ameninţătoare,  a făcut parte dintr-un scenariu bine pus la punct,  care să-i taie ministrului pofta de a face altceva, decât ce  îi dictau Bebe Nica şi Jujan. Neavând chef să verifice la ieşire dacă oamenii lui Bebe Nica sunt dispuşi să pună în practică scandările cu „vă rupem oasele”, ministrul Gerea a semnat ceea ce i s-a cerut.  Adică, un protocol care prevede separarea termocentralelor şi închiderea minelor. Conform surselor, la sosirea lui Gerea protocolul purtând antetul CEH era deja redactat, acestuia lipsindu-i doar semnătura ministrului,  pentru a produce efecte juridice.

Ce interese l-au mânat  pe Bebe Nica să susţină închiderea minelor?

Doar intervenţia parlamentarului social democrat Cristian Resmeriţă, a făcut ca acest protocol, ce la punctul 3 prevedea „Demararea procedurilor de separare a Sucursalei Electrocentrale Paroşeni de Societatea Complexul Energetic Hunedoara”,  să nu producă efecte. Paisprezece lideri sindicali, în frunte cu preşedintele Sindicatului Muntele, Bebe Nica, şi-au pus semnătura pe cel mai ruşinos şi totodată cel mai  dubios protocol semnat vreodată între sindicatele din minerit şi reprezentanţii administraţiei. Unii lideri sindicali, care au  fost pontați ca ” inspectori sociali” au primit odată cu ieșirea la pensie și o sumă considerabilă pentru ” disponibilizare”.

Iar urmările le știți cu toții.   A urmat declararea insolvenței  numirea unui administrator special, au urmat disponibilizări masive, accidente de muncă, etc.

Conform reglementărilor în vigoare, acum,  ajutorul de stat pentru măsurile sociale ce vizează minerii din minele de huilă care se închid,  poate fi acordat până în anul 2027, iar tranşele anuale de ajutor de stat pentru închiderea minelor din România se plătesc din bugetul ministerului Energiei, acesta fiind furnizorul conform notificărilor înaintate Comisiei Europene, în baza cărora au fost emise deciziile de autorizare.

Ajutorul de stat în sumă totală de 27.242 mii lei pentru anul 2023 este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr.368/2022. Planul de închidere actualizat prevedea ca încetarea activităţii de producţie la minele Lonea şi Lupeni să fie data de 31.12.2018. CEH S.A., în insolvență, va gestiona ajutorul de stat pentru închiderea celor două mine necompetitive asigurând evidenţe contabile precise şi separate, pentru fiecare dintre cele două unităţi care beneficiază de ajutor de stat.  Valoarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor necompetitive a fost fundamentată în conformitate cu Decizia 2010/787/UE şi Decizia Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/ final din 16 februarie 2018, care prevede pentru anul 2023 suma de 30.269 mii lei, pentru acoperirea  unor costurilor excepționale. Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 inclusiv și au fost notificate și autorizate de Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2016)7719 final, din 2016, modificată și completată prin Decizia nr. Decizia nr. C (2018) 1001 final, din data de 16.02.2018.

Am prezentat pe larg decăderea CEH, în multe articole și  jocurile ” unora” care să le fie lor bine, în timp ce minerii, au fost mereu masă de manevră…. urmările, le vedeți, și le simțim acum, cu toții! Suntem dependenți de importurile de energie, închidem, vindem tot și tăiem la fier vechi, pentru a face loc unor ” băieților deștepți”!!! Până când, oare???
Deocamdată ITI și marea strategie de dezolvoltare a  Văii  Jiului este pe hârtie, consultanții vin cu dedicație și cei care vor face implementarea ei  sunt impuși de la Bruxelles…
Oare ne vom întoarcem din nou, în vremurile în care, în Valea Jiului au fost pompați peste un miliard de euro, aveam guvernator și era zonă defavorizată?????????
Nu dorim decât să vedem o schimbare în bine, să avem alternative de dezvoltare, tinerii să nu mai plece în lumea largă, iar pensionarii să aibă o viață decentă, demnă de contribuția pe care au avut-o la dezvoltarea țării și  care,  este pusă, acum pe butuci, de alții!!!!
Cu toţii aşteptăm doar LUMINIŢA DE LA CAPĂTUL TUNELULUI, banii, fondurile europene pentru ITI Valea Jiului, dar  va mai curge încă multă apă pe Jiuri, până când, și în această zonă binecuvântată de Dumnezeu,  lucrurile vor intra în normalitate.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share