Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Traditii si obiceiuri de Craciun

Traditii si obiceiuri de Craciun. Crestinii adevarati respecta o serie de traditii si obiceiuri de Craciun, una din cele mai importante sarbatori a omenirii.

Craciunul este marcat de diferite traditii, obiceiuri si superstitii pe care oamenii le respecta in fiecare an. Iata cateva traditii, obiceiuri si superstitii de Craciun pe care ar trebui sa le stii!
Conform unei vechi traditii, nu este bine sa te bati absolut deloc in Ajunul Craciunului, nici macar in joaca. Daca incalci aceasta regula, se spune ca vei avea ghinion tot anul.

De asemenea, se spune ca Maica Domnului a cerut ajutorul lui Mos Ajun inainte de a-l naste pe Mesia. Mos Ajun era, insa, prea sarac, asa ca a trimis-o pe Fecioara la fratele sau, Mos Craciun. Maria a nascut in staulul al carui stapan era Craciun.

In plus, o alta traditie spune ca este indicat ca in noaptea de 24 spre 25 decembrie, sa dormi pe paie de fan, deoarece acestea sunt preferate de boi, cei care l-au incalzit pe pruncul Iisus cu suflarea lor. In aceasta seara, vorbe din popor sustin ca boii vorbesc despre Mantuitor si nasterea Acestuia.

Traditii si obiceiuri de Craciun

Un obicei romanesc al sarbatorilor de iarna este primirea preotului in casa pentru a o sfinti si pazi de spiritele rele in noul an. Preotii umbla din casa in casa, iar credinciosii ii primesc cu bratele deschise, oferindu-le bani pentru sfintirea apartamentelor. In plus, un obicei din alte sate, este ca preotul si baietii din corul bisericii sa umble prin sat. Fiecare trebuie sa poarte o icoana cu Nasterea lui Iisus Hristos in brate.

Alte obiceiuri practicate de gospodine: in dimineata de Ajun, ieseau cu mainile pline de aluat crud si manjeau fiecare pom fructifer, pentru ca roadele acestora sa fie bogate in anul ce urmeaza.

De asemenea, femeile obisnuiau sa numere si sa ascunda fusele de la furca de tors sau puneau o piatra in cuptor. Credinta populara era ca daca fac aceste lucruri, indepartau spiritele rele din casa pentru tot anul care urma sa vina.

Pe langa traditii si obiceiuri, exista si o serie de superstitii in care romanii cred cu desavarsire. De exemplu, nu este bine sa dai cu matura in niciuna dintre cele trei zile sfinte de Craciun, este interzis sa speli rufe sau sa dai imprumut bani, altfel vei fi sarac tot anul viitor.

In trecut, femeile tineau un post destul de dur in ziua dinaintea Craciunului: nu mancau nimic in timpul zilei, iar seara consumau cateva prune uscate sau fructe fierte.

In alte regiuni ale tarii, superstitiile spun ca daca animalele se culca pe partea stanga in seara de Ajun, iarna va fi geroasa, plina de ninsori abundente. Cei care plang in ziua de 24 decembrie vor avea un an nou plin de tristete. In dimineata zilei de 25 este indicat sa te speli cu apa curata in care sa pui o moneda de argint.

Traditii si obiceiuri de Craciun

În ziua de Ajun nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile: cel care loveşte cu pumnul va primi înapoi tot atâţia pumni cât a dat. Deşi majoritatea oamenilor împodoesc bradul de Crăciun când le permite timpul, acesta se împodobeşte de fapt în seara de Ajun, pe 24 decembrie.Conform unei superstiţii, în ziua de Ajun nu este permis consumul de rachiu. Se spune că cel care bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol. Cei ce cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua ajunului Crăciunului. Un obicei popular este aducerea unei crenguţe de vâsc în casă. Aceasta este aducătoare de noroc, belşug şi alungă certurile şi ghinionul. O tradiţie presupune împodobirea bradului de Crăciun cu un săculeţ mic, umplut cu boabe de fasole albă. Acestea simbolizează puritatea sufletului. Casa nu trebuie măturată în ziua de Ajun, căci aşa se alungă tot norocul. O altă tradiţie este recuperarea tuturor bunurilor împrumutate de-a lungul anului. O superstiţie spune că dacă un bărbat intră primul în casă în ziua de Ajun şi ziua de Crăciun, familia va fi binecuvântată cu noroc tot anul care urmează.

Un obicei respectat în special la sate este aruncarea boabelor de grâu sau porumb către colindători. Boabele călcate trebuiesc împărţite apoi la păsări, pentru ca acestea să dea ouă din belşug în noul an. Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri şi tradiţii populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât şi la oraşe.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share