Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Tradițiile și obiceurile locului sunt chintesența neamului românesc”

Oamenii din Valea Jiului păstrează şi astăzi cu sfinţenie vechile obiceiuri. Multe dintre ele îşi pierd originile în negura timpului. Momârlanii din comunităţile din Valea Jiului sărbătoresc prin petrecerile câmpeneşti, aşa – numitele nedei, bucuria reînvierii naturii sau cinstesc anumite sărbători religioase ale anului bisericesc.

De Rusalii multă lume s-a adunat în curtea Asociației Composesorale Straja- Sterminos- Gruni Zănoaga, din Paroșeniul Vulcanului, pentru a petrece împreună câteva ore și pentru a degusta din tradiționalul balmoș, care se pregătește la zile mari. Au întreținut atmosfera îndăgitul Luke din Lupeni, Pătru Ciurea, Petrică Crăciunesc, ansambluri locale din zonă. Printre invitați i-am semnalat pe senatorul Cristian Resmeriță, pe lidera femeilor social- democrate Natalia Intotero, consilieri locali, oameni de afaceri din Valea Jiului, momârlani veniți din toată Valea Jiului,  Flăcăi călări au adus steagul țării printre participanți, pentru a da startul petrecerii, ca și o avampremieră la Nedeia care va urma în 24 iunie, sus în munte la Straja. Portul popular a fost la mare cinste, începând de la cei mai mici dintre participanți, până la doamnele care au purtat iile românești cu drag și care au adus bunătăți preparate în casă, ce  au fost servite invitaților.

”Trebuie să păstrăm cu mândrie aceste tradiţii, aceste haine naţionale, pe care românii le foloseau la sărbători sau la munca câmpului, pentru că  ele sunt chitesenţa neamului românesc. Dezvoltarea Văii Jiului se poate face și prin organizarea unor astfel de evenimente, turistul putând să vadă tot ceea ce este mai frumos în această zonă și  gastronomia locală, unică în țară. Ne-am adunat în zi de sărbătoare creștină și fie ca Sfântul Duh să fie peste noi toți ”, a spus Emil Părău, nelipsit de la astfel de evenimente alături de prietenii săi, un promotor și păstrător al tradițiilor locului. Și  toți participanții au petrecut o zi de neuitat, s-a jucat ”de s-au rupt pingelele”.

”Vin întotdeauna cu plăcere la acțiunile care se derulează în municipiul Vulcan și peste tot în Valea Jiului. Vă mulțumesc de asemenea că ne primiți în mijlocul dumneavoastră și pe noi, ceilalți locuitori ai Văii Jiului,  care , deși poate provenim din alte zone folclorice, am învățat să respectăm tradițiile de aici și ne bucurăm că suntem părtași la ele. Vreau să-l felicit pe primarul Cristian Merișanu, care pe lângă activitățile zilnice edilitare,  nu a uitat și de tradițiile locului.  Vă felicit pe toți cei prezenți și pentru modul în care ați organizat acest eveniment aici, la Paroșeni și mai ales vă felicit pentru că ați venit îmbrăcați după tradiție, în frumosul nostru port popular”, a spus senatorul Cristian Resmeriță.

Pe scena improvizată în curtea composesoratului au urcat și tinerii artiști din Vulcan și nu numai. Felicitări pentru organizarea evenimentului trebuie să le primească Duțu Manolesc, care a știut să mobilizeze comunitatea din composesorat, dnele social democrate pentru frumoasa lecție de patriotism local, familia Braitigam, Lenică Hamz, Emil Dreghici, Angela Rus și Valentina Darabont, pentru bucatele pregătite, dar și Cornel Todea cu nelipsiții lui mici, de la astfel de evenimente. Alături de gazde, de reprezentanții Primăriei și Consiliului local Vulcan, dar și de invitații prezenți, putem să spunem că,evenimentul a fost o reușită. Iar folclorul încă este pe mâini bune, atîta timp cât nu uităm obârșia și poate fi conservat, în primul rând, prin cultivarea unui sentiment de respect şi apartenenţă, conştientizarea valorii pe care o are cultura tradiţională în identitatea neamului românesc şi educarea în acest spirit a copiilor din familia românească, (n.r. m-a bucurat faptul să văd mulți copii în straie momârlănești alături de părinții lor, dar și micii artiști care duc mai departe tradiția unui renumit grup din Vulcan)  dar şi prin intermediul liderilor, al persoanelor publice, al diferitelor organizaţii neguvernamentale sau al administraţiilor publice.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share