Trafic de migranți prin acte de corupție

Cinci persoane, printre care un fost polițist de frontieră, sunt cercetate pentru implicare în trafic de migranți, inclusiv prin acte de corupție

Procurorii DIICOT, cu sprijinul polițiștilor D.G.A. și B.C.C.C.O. Alba Iulia, au reținut faptul că, patru  dintre inculpați au avut rol de asigurare a protecției transporturilor, inclusiv prin atragerea, prin corupere, în activitatea infracțională a unui lucrător de poliție din punctul de trecere a frontierei Nădlac II și asigurarea, din punct de vedere logistic, a activității, respectiv identificarea și închirierea de locații pentru transferarea și gruparea migranților aflați pe teritoriul României, racolarea șoferilor dispuși să efectueze transportul, obținerea de autovehicule de mari dimensiuni și a documentației necesare.
În privința infracțiunii de trafic de migranți, în sarcina celor patru  inculpați s-a reținut că au ajutat la realizarea a două transporturi având drept scop trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României a unui număr total de 141 de migranți (adulți și copii de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi).

În ceea ce îl privește pe cel de-al cincilea inculpat, fost polițist de frontieră, s-au reținut că, în calitate de lucrător de poliție în cadrul ITPF Oradea – STPF Nădlac – PCTF Nădlac II, a sprijinit acest grup infracțional organizat, asigurând protecția transporturilor prin comunicarea consemnelor dispuse de către organele judiciare asupra ansamblurilor de transport tir și asupra membrilor grupului infracțional organizat în vederea minimalizării riscurilor de depistare, respectiv a îngreunării tragerii la răspundere penale a persoanelor implicate. De asemenea, acesta a transmis turele de serviciu și intervalul aferent când transporturile frauduloase puteau trece prin punctul de frontieră Nădlac II fără a fi controlate corespunzător.

De asemenea, în intervalul martie – aprilie 2017, inculpatul, cu atribuții de control pe linia traficului de migranți, a acceptat promisiunea primirii unor sume de bani (10.000 euro aferent fiecărui astfel de transport fraudulos), respectiv a primit suma de 8.500 euro de la membrii grupului infracțional organizat, pentru a asigura trecerea transporturilor frauduloase de grupuri de migranți în punctul de frontieră Nădlac II cu direcția ieșire din România, prin neefectuarea controlului corespunzător atribuțiilor de serviciu.
În urma propunerilor formulate, față de unul dintre inculpați s-a dispus arestarea preventivă, trei  dintre inculpați fiind cercetați în stare de arest la domiciliu și un inculpat sub control judiciar. Menționăm că, în cadrul aceleiași activități investigative, au fost administrate probe privind contribuția infracțională a altor 14 inculpați, față de care s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriul de data de 06.12.2018, în prezent, condamnați definitiv în cauză.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share