Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tratatele UE – De ce au nevoie de schimbări ???

În data de 16 noiembrie, social-democrații europeni vor organiza la Bruxelles, un simpozion în care se va dezbate problematica complexă cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent:  război pe continentul nostru, rivalitate geopolitică, urgență climatică, creșterea costului vieții, experiență pandemică, tensiuni legate de migrație, dezinformarea care tulbură dezbaterea democratică și o nouă extindere în pregătire.

”Necesitatea unei capacități europene mai puternice de a acționa este evidentă pe toate aceste fronturi, iar actualul Tratat de la Lisabona își arată limitele. A sosit momentul să-l reevaluăm și să identificăm unele schimbări vizate. Aceasta a fost, de asemenea, concluzia recentei Conferințe privind Viitorul Europei, întrucât aspirațiile identificate ale unor cetățeni cheie pot fi îndeplinite doar prin modificări specifice ale tratatului. Reflectând aspirațiile acestor cetățeni și un an și jumătate de muncă asiduă mai târziu, Parlamentul European este pe cale să voteze un raport cheie al acestei legislaturi, solicitând o convenție europeană care să lucreze la actualizarea tratatelor europene. Acest apel va fi adresat oficial de către Parlamentul European Consiliului European în sesiunea plenară din noiembrie” se arată în comunicatul de presă al social democraților europeni din P.E.

Printre vorbitori se vor găsi  deputații S&D din Parlamentul European abonați la raportul PE, precum și unii dintre autorii viitorului raport FEPS pe această temă.

              Programme:

09:00 – 09:15    INTRODUCTION

 • Iratxe García Pérez, S&D President

”În ultimii patru ani, familia social-democrată a jucat un rol esențial în promovarea unei agende progresive pentru Uniunea Europeană, inclusiv Green Deal pentru o tranziție durabilă și echitabilă, consolidarea drepturilor sociale și de muncă, precum și egalitatea de gen și protejarea statului de drept.

Într-o perioadă în care partidele populiste și de extremă dreaptă amenință să slăbească democrația și viitorul proiectului nostru european, este important să ne împărtășim viziunea cetățenilor, pentru că aceștia așteaptă multe de la Uniunea Europeană” transmite președinta S&D.

09:15 – 10:30              REFORMING THE INSTITUTIONAL ARCHITECTURE

Chair: Gaby Bischoff, S&D Vice-President 

 • Jo Leinen, Former MEP and Chair of the AFCO Committee
 • Giovanni Grevi, Senior Fellow, CSDS, Brussels School of Governance
 • Stefan Collignon, Professor London School of Economics
 • Domènec Ruiz Devesa, MEP S&D Group

10:30 – 11:45               STRENGTHENING THE EU’s POLICY CAPACITY TO ACT

Chair: Maria Joao Rodrigues, FEPS President

 • Mercedes Bresso, MEP S&D Group
 • Guillaume Klossa, Executive President of Europa Nova
 • Robin Hugenoet-Noël, European University Institute
 • Vytenis Andriukaitis, Former European Commissioner for Health and Food Security

11:45 – 12:00               CONCLUDING REMARKS

 • Gaby Bischoff, S&D Vice-President
 • Maria Joao Rodrigues, FEPS President
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin