Trebuie să construim NATO ca o instituție puternică

În perioada 30 noiembrie- 1 decembrie 2021 are loc la Riga,  în Letonia  reuniunea miniștilor de externe din statele  membre ale NATO.

” Orice agresiune viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei ar avea un preț mare și ar avea consecințe politice și economice grave pentru Rusia’‘, a spus Jens Stoltenberg, după prima zi a reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga. Secretarul general a spus că miniștrii au abordat și campania hibridă a Belarusului împotriva Aliaților, precum și rolul principal al NATO în controlul armelor.

”Viitorul Concept Strategic al NATO va avea în vedere edificarea Alianței ca “legătură instituțională” între Europa și America de Nord” , a afirmat marți secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, la Riga, acolo unde a susținut un discurs care pavează calea spre negocierea noului document programatic al NATO.

În capitala Letoniei, unul dintre aliații de pe flancul estic al NATO, Stoltenberg a vorbit în deschiderea Conferinței de diplomație publică de la Riga, eveniment premergător reuniunii miniștrilor de externe din cadrul Alianței.

“Alături de Tratatul de la Washington, Conceptul strategic este cel mai important document de orientare al NATO. Ultimul datează din 2010. De atunci, securitatea noastră s-a schimbat (…) și astăzi trăim într-o epocă a concurenței sistemice. Rusia și China subminează ordinea internațională bazată pe reguli. Echilibrul de putere se schimbă Democrația și libertatea se află sub o presiune puternică. Următorul concept strategic reprezintă o oportunitate de a stabili modul în care NATO va face față acestei noi realități”, a spus Jens  Stoltenberg, înaintea întrunirii cu șefii diplomațiilor aliate, inclusiv  cu  secretarul de stat american Antony Blinken.

În discursul său, înaltul oficial aliat a subliniat cinci elemente care ar trebui să se afle în centrul următorului concept strategic: “protejarea valorilor noastre, consolidarea puterii noastre militare, consolidarea societăților noastre, adoptarea unei perspective globale și construirea NATO ca o legătură instituțională între Europa și America de Nord. Trebuie să construim NATO ca o instituție puternică. NATO este o idee puternică. Națiuni din Europa și America de Nord care se unesc pentru a se apăra reciproc și pentru a ne asigura libertatea și securitatea” a declarat secretarul general al NATO.

 

Conceptul strategic este un document cheie pentru Alianță. Acesta reafirmă valorile și scopul NATO și oferă o evaluare colectivă a mediului de securitate. De asemenea, stimulează adaptarea strategică a NATO și ghidează viitoarea sa dezvoltare politică și militară. Din punct de vedere politic, Conceptul Strategic ocupă un loc al doilea după Tratatul de la Washington, care formează baza Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Conceptul strategic este revizuit și actualizat în mod regulat. De la sfârșitul Războiului Rece, acesta a fost actualizat aproximativ la fiecare 10 ani,  pentru a ține cont de schimbările aduse mediului de securitate globală și pentru a se asigura că Alianța este pregătită pentru viitor. Lumea s-a schimbat fundamental în ultimul deceniu și concurența strategică este în creștere, așa că a sosit momentul să actualizăm Conceptul Strategic. Ultimul concept strategic a fost adoptat la Summitul de la Lisabona din 2010; cel nou se va baza pe elemente ale Conceptului 2010 care sunt,  încă relevante.

La Summitul de la Bruxelles din iunie 2021, liderii NATO au convenit să dezvolte următorul concept strategic la timp pentru Summitul de la Madrid din iunie 2022.  Conceptul strategic este un document cheie pentru Alianță. Acesta reafirmă valorile și scopul NATO și oferă o evaluare colectivă a mediului de securitate. De asemenea, stimulează adaptarea strategică a NATO și ghidează viitoarea sa dezvoltare politică și militară.

La Summitul de la Bruxelles din iunie 2021, liderii NATO au convenit să dezvolte următorul concept strategic la timp, pentru Summitul de la Madrid din iunie 2022.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share