„Trebuie să gestionăm riscurile și să ne reducem vulnerabilitățile ”

Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni la București, România, marți și miercuri (29-30 noiembrie 2022) pentru a aborda războiul ilegal al Rusiei, sprijinul NATO pentru Kiev și alți parteneri, modalitățile de consolidare a rezilienței și provocările puse de China.

Într-o declarație de presă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că „NATO va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Nu ne vom da înapoi.” El a adăugat că „este în interesul nostru de securitate să sprijinim Ucraina” și a explicat că „nu poate exista pace durabilă dacă agresorul câștigă”. La București, miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni cu omologul lor ucrainean Dmytro Kuleba pentru a discuta despre cele mai urgente nevoi ale Ucrainei.  Jens Stoltenberg a spus că ”va cere aliaților să ofere mai mult sprijin prin pachetul cuprinzător de asistență al NATO, care furnizează combustibil, consumabile medicale, echipamente de iarnă și dispozitive de bruiaj de drone și a adăugat că NATO va ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele din era sovietică,  la cele moderne, Standarde, doctrină și instruire NATO pe termen lung.  ”Războiul din Ucraina a demonstrat dependența noastră periculoasă de gazul rusesc”, a spus secretarul general, „deci trebuie să ne evaluăm dependența de alte regimuri autoritare, nu în ultimul rând de China”. El a adăugat: „trebuie să gestionăm riscurile, să ne reducem vulnerabilitățile și să ne creștem rezistența”.

Miniștrii de externe ai Bosniei și Herțegovinei, Georgiei și Moldovei vor fi prezenți la București pentru a discuta despre cooperarea lor crescândă cu NATO în această perioadă dificilă. Secretarul general a spus că aceste trei țări „se confruntă cu presiunea rusă în multe moduri diferite, așa că la întâlnirea noastră vom lua măsuri suplimentare pentru a le ajuta să-și protejeze independența și să le consolideze capacitatea de a se apăra”. Secretarul general a încheiat spunând că miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei ni se vor alătura pentru toate discuțiile de la București. El a subliniat că „este timpul să le finalizăm procesul de aderare și să-i salutăm ca membri cu drepturi depline ai Alianței noastre”.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share