Trimestrul III de sarcină – ce se întâmplă în ultimele 3 luni

Totul despre al treilea trimestru de sarcină. Ce se întâmplă în ultimele 3 luni de sarcină. Despre simptome și dezvoltarea copilului în trimestrul III.

Cheerful pregnant woman looking through window

Al treilea trimestru de sarcină durează între 28 și 40 de săptămâni.

În această perioadă, vei continua să fii monitorizată de un medic specialist cu vizite o dată la 2 săptămâni, ultima etapă a sarcinii necesitând o monitorizare mai intensă a bebelușului.

Vei continua, de asemenea, să monitorizezi analizele necesare și să donezi din nou sânge pentru HIV, sifilis, hepatită etc.

La o perioadă de 36-37 săptămâni se va face ecografia fătului cu dopplerometrie pentru starea acestuia, iar la fiecare 14 zile după 30 de săptămâni, se va face cardiotocografia și înregistrarea ritmului cardiac al bebelușului, pentru a determina dacă bebelușul este bine. Apropo, un copil la termen se naște de la 37 la 42 de săptămâni.

Starea mamei

În trimestrul III de sarcină, creșterea medie în greutate a fătului este de 8-11 kg. Astfel, în medie, săptămânal, acesta crește cu 200-400 de grame. Așadar, mișcă-te mai mult și mănâncă mai puțini carbohidrați ușor digerabili pentru a nu câștiga kilograme în plus.

Ține minte că excesul de greutate crește riscul de complicații la sarcină și la naștere.

Uterul în al 3-lea trimestru atinge dimensiunea maximă, iar diafragma este înaltă. Drept urmare, poți simți dificultăți de respirație când mergi repede.

De la 7 luni, apar contracții de antrenament de scurtă durată, adică uterul intră în tonus pentru o perioadă scurtă de timp, în timp ce stomacul devine dur.

Trimestrul 3 este însoțit aproape întotdeauna și de dificultăți de golire a intestinelor – constipația sau hemoroizii. Ține minte să mănânci suficiente fibre și să limitezi carbohidrații ușori.

Mai mult, numărul de urinare în al treilea trimestru este cel mai mare, așa că limitează și aportul de lichide înainte de culcare.

Mai poți suferi de apariția vergeturilor, pielea uscată, crampele în mușchii picioarelor. Deci ia vitamine (D, E) și oligoelemente (calciu, magneziu, iod), evitând astfel aceste probleme în al treilea trimestru.

Luna a șaptea de sarcină

Bebelușul are o masă de aproximativ 1000-1200 de grame, înălțimea este de aproximativ 38 cm. Surfactantul este sintetizat activ în plămâni, ceea ce este necesar pentru respirația independentă.

Producția de enzime digestive crește, iar copilul se pregătește activ pentru digestia laptelui. De asemenea, este în creștere producția de hormoni, ceea ce va fi necesar fătului pentru cursul normal al nașterii și perioada postpartum.

La 7 luni, bebelușul distinge vocile, reacționează la lumină, sughiț, se mișcă activ, poți distinge părți ale corpului lui.

Luna a opta de sarcină

Copilul are adesea o prezentare longitudinală a capului, de exemplu întoarce capul în jos, astfel încât să poți simți o oarecare ușurare în respirație la 8 luni de sarcină.

Greutate fetală este de 1800-2000 grame, iar înălțimea de 40-42 cm.

Activitatea mișcărilor copilului scade, ceea ce este asociat cu creșterea intensă în greutate.

Luna a noua de sarcină

Fătul ia în medie 300 de grame în greutate pe săptămână, iar până în săptămâna 40, greutatea lui ajunge la 3000-3500, cu o înălțime de 52-56 cm.

Capul bebelușului este situat cât mai jos posibil, fundul uterului cade și el, uneori este vizibil vizual. Se mai spune: „a căzut stomacul”, devenind mult mai ușor să respiri.

Primele semne de naștere sunt:

 • uterul intră adesea în ton;
 • cade dopul gelatinos;
 • apare o culoare rozalie a secreției.

Contracțiile adevărate se caracterizează prin creșterea regularității și a duratei.

După data preconizată a nașterii înainte de 42 de săptămâni de gestație, copilul este considerat “la termen” și aceasta este varianta unei sarcini fiziologice normale.

După 42 de săptămâni de gestație, sarcina este post-termen și este obligatorie internarea femeii, observarea de către specialiști și decizia asupra tacticii nașterii în absența sau patologia travaliului.

Ce este util de știut și de făcut

Iată câteva recomandări importante în al treilea trimestru de sarcină:

 1. Este util să participi la cursuri de pregătire pentru naștere. Aici se discută probleme practice de comportament în timpul nașterii, stabilirea lactației, în special în perioada postpartum.
 2. Este important să cunoști și să exersezi tehnici de respirație în timpul contracțiilor. Respirația corectă va facilita actul de naștere pentru tine și pentru bebeluș.
 3. Citește caracteristicile pompelor de sân. Acestea pot fi necesare în timpul alăptării și vei fi pregătită pentru alegerea dispozitivului din timp.
 4. Pregătește un loc pentru lucrurile copilului. Abordarea este individuală în fiecare familie, dar cu siguranță vei avea nevoie de următorul minim:
 • Cadă pentru baie;
 • Detergenți pentru nou-născut;
 • Haine pentru bebeluși;
 • Trusa de prim ajutor pentru copil (produse de igienă, remedii pentru colici, medicamente antipiretice, medicamente pentru reținerea scaunului (constipație funcțională), medicamente pentru alergii, termometru);
 • Scaun auto (obligatoriu) și cărucior;
 • Pat;
 • Haine pentru externare din maternitate (pentru copil și tine).
 1. Fă o listă cu alimentele permise/ mesele gata preparate pentru rude care pot fi aduse la maternitate;
 2. Împachetează-ți lucrurile pentru spital.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share