Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Trio Petre va susține un recital la Filarmonica Banatul în ultima joi a lunii aprilie

Trio Petre format din violonista Luminitza Petre, violonistul Adrian Vasile și violoncelistul Horațiu Ludușan va susține joi, 28 aprilie, de la ora 19, la Sala Capitol, un recital cameral, având în program următoarele piese:
E. von Dohnányi – Serenada în do major, op.10;
F. Schubert – Trio în si major, D 471;
L. van Beethoven – Trio nr.1 în sol major, op.9.
Trio-ul de coarde Petre, a luat ființă în anul 2020 , anul pandemiei, din necesitatea atât de stringentă de a face muzică de cameră, atunci când sălile de concerte au rămas goale iar orchestrele au amuțit. Este format din cei trei muzicieni cordari: Luminitza Petre (vioară), Adrian Vasile (violă), Horațiu Ludușan (violoncel).
Prima întâlnire a muzicienilor a avut loc în februarie 2020, la Sala Radio București, cu ocazia Concertului Orchestrei de Cameră Radio, cu Luminitza Petre în dublă ipostază ca dirijoare și solistă. Remarcând talentul deosebit și implicarea celor doi muzicieni ai Orchestrelor Radio, Luminitza Petre i-a invitat în cadrul Concertelor din grădină, din vara 2020, unde împreună s-au bucurat de mare success, în formația de Trio de coarde. Au urmat invitații la Ziua educației, la Noaptea muzeelor de la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, la Palatul Culturii Ploiești, Centrul Județean de Cultură Prahova, la aniversarea a 250 de ani pe 17 decembrie a compozitorului Ludwig van Beethoven, la Goethe Institut București în Concertele de Anul Nou , ianuarie 2021 si 2022, Concertelor Pascale la Filarmonica Banatul Timisoara, si la Centrul Cultural Deva, a urmat invitația de a concerta în cadrul Festivalului International George Enescu, editia aniversara 25, septambrie 2021.
Adrian Vasile este actualmente Solo violist la Filarmonica Brașov, iar Horațiu Ludușan este artist instrumentist violoncelist, la Filarmonica George Enescu București.
Prețul biletelor și programul casieriei pot fi consultate aici:

Homepageme


Scurt istoric al Filarmonicii Banatul
La 17 aprilie 1947 a apărut, prin Legea nr. 131, semnată de regele Mihai I, Filarmonica Banatul din Timișoara, prin asimilarea orchestrei simfonice Amicii Muzicii.
Primul concert propriu-zis al Filarmonicii Banatul a avut loc la data de 8 iunie 1947, pe afiş figurând atât Filarmonica Banatul cât şi Societatea Filarmonică Amicii Muzicii.

Artiştii invitaţi au fost pianista Monique de la Bruchollerie (Franţa) şi dirijorul Charles Bruck, care deşi adoptat de oraşul de pe Sena nu şi-a uitat rădăcinile bănăţene.
Prima stagiune de concerte propriu-zisă va fi inaugurată la 26 octombrie 1947, urmând seria unor numeroase concerte din ale căror programe nu lipseau lucrări româneşti, fapt ce relevă importanţa pe care Filarmonica a oferit-o încă de la început muzicii româneşti, asumându-şi calitatea de promotor al culturii şi identităţii noastre culturale.
Drept mărturie a activităţii artistice a primei stagiuni a Filarmonicii stă articolul publicat la 24 mai 1948 de Sabin V. Drăgoi în Luptătorul bănăţean: Orchestra e în plină evoluţie…Concerte regulate…
Dintre artiştii invitaţi ce au onorat publicul timişorean încă de la începuturile noii instituţii înfiinţate amintim dirijorii: Constantin Bugeanu, colonelul Iosif Klein, László Somagyi, Traian Mihăilescu, Egizzio Masini, Alfred Mendelsohn, Constantin Sivestri; şi soliştii – Elise Cserfalvy (violonistă), Monique de la Bruchollerie (pianistă), Ion Voicu (violonist), Miloš Sadlo (violoncelist), Ecaterina Vâlcovici (soprană), Radu Aldulescu (violoncelist).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share