TU, ÎNTRE EROS ȘI THANATOS

love

Ne desfășurăm existența între doi zei, spunea Freud: zeul iubirii, Eros, și zeul morții, Thanatos. Sunt simbolurile celor două instincte primare, libido-ul, exprimat prin căutarea plăcerii, și angoasa, evitarea durerii și frica de moarte. Și tot Freud considera că libido-ul primează, predomină, este mai puternic! Sau ar fi bine să fie!

Dacă privim lucrurile concret, vedem că ne motivează CĂUTAREA PLĂCERII, și parcă în mai mare măsură, EVITAREA DURERII. Tot ceea ce facem de-a lungul unei zile, și la locul de muncă, pare a fi orientat mai degrabă către evitarea disconfortului. Iar impulsul primar pare a fi frica! Un sondaj pe această temă în România de azi ar dovedi că Freud e depășit, raportul dintre Eros și Thanatos fiind inversat. Probabil și din cauză că am trăit atâta vreme într-un sistem AUTORITAR, TOTALITAR, bazat pe frică, ce ne-a dresat în acest sens. Doar așa putea conduce un sistem de acest gen, impunând frica. Iar când frica a dispărut, făcând loc pentru scurtă vreme entuziasmului, căutării plăcerii și a dragostei de viață, am avut proasta inspirație să alegem în frunte niște indivizi tarați, autoritari, care au ales să readucă sentimentul de frică la putere. Doar așa își puteau asigura dictatura personală și activitatea infracțională, prin impunerea fricii.

Azi, poporul român este scufundat complet în frică, disperare și lipsă de speranță. Televiziunile au emisiuni de-a dreptul grotești, iar oamenii continuă, în majoritate, să privească hipnotizați pretinsele știri.De fapt o colecție de grozăvii, accidente și predicții catastrofale, menite să dezechilibreze și mai mult un popor deja aflat dincolo de limita nevrozei.

E suficient să ne amintim isteria de masă de la un club, și numărătoarea victimelor repetată obsesiv pe toate posturile, zile în șir, ca să ne dăm seama ce se urmărește: scoaterea unui popor întreg din normalitate, din starea de bine, de sănătate, de căutare a bunăstării, și aruncarea lui forțată în ghearele FRICII, angoaselor, dezechilibrelor mentale. Astfel, acesta devine mult mai ușor de condus, de manipulat, de spoliat.

În mare parte, s-a reușit. Iar unde încă mai există rezistențe, apar alți factori, cum ar fi presiunea creditelor imobiliare împovărătoare, dublată de amenințarea iminentă a șomajului. Majoritatea bugetarilor simt asta, și se înghesuie frenetic la cursuri formale, într-o goană disperată după puncte.

Mediul la locurile de muncă, în special la bugetari, a devenit mai toxic ca niciodată. De parcă sistemul speră să-i reducă la tăcere, să-i lichideze fizic și psihic înainte de a apuca să iasă la pensie. Pentru că banii de pensii au fost de mult sifonați.

De parcă nu ar fi destul, criza din China se anunță mai reală și mai tragică decât orice altceva. Încă o bulă artificială, care va trage curând în jos întreaga planetă. Și va dezechilibra și mai mult bugetele deja supraîncărcate de datorii ale tuturor statelor.

În aceste condiții, mai avem o singură șansă, la nivel de individ. Să ne adaptăm situației, sau mai exact să REÎNVĂȚĂM să funcționăm în armonie cu propria noastră persoană. Să înțelegem că pentru a suporta un mediu EXTERIOR potrivnic, este nevoie de un INTERIOR echilibrat, și de un autocontrol aflat la alt nivel de dezvoltare! Cine are urechi, să audă, și să acționeze preventiv, până când nu e prea târziu. Deși pentru majoritatea românilor deja cam e.

Daniel Mois, Lifecoach si trainer, invingemstresul.com

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share