Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tuberoza protejată la nivel european

 În urmă cu un an,  producătorii din comuna Hoghilag din Sibiu au depus documentația la MADR pentru recunoașterea la Comisia Europeană a tuberozei, floare cultivată de aproape un secol pe colinele Transilvaniei, ca produs agricol cu Indicație Geografică Protejată.
 Astfel, Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia a din Europa protejată la nivel european, după Azaleea de Gent (Belgia) și Trandafirul de Szoregy (Ungaria).
  Totodată, autoritățile din Hoghilag vor organziaza  în perioada 6-7 august Sărbătoarea Tuberozelor din Hoghilag.
”În cadrul evenimentului veți avea parte de tururi ghidate în grădinile cu tuberoze, evenimente culturale, serate muzicale și veți putea descoperi gusturi locale!” transmit organizatorii.
Tradiţia cultivării tuberozelor în zona Hoghilag a început în perioada interbelică, floarea fiind cultivată prima dată de către etnicii saşi. Această floare originară din Mexic se mai cultivă şi în judeţul Prahova, în zona Banatului, dar izolat şi, în general, de către florarii care au sere şi solarii proprii.
În urmă cu peste 30 de ani, doar saşii cultivau aceste flori speciale, în scop comercial. Aceştia doreau să ţină secret modul de cultivare, nu voiau să le dea românilor niciun singur bulb. Cei care munceau la câmp erau controlaţi în buzunare când plecau la sfârşitul zilei. Povestea spune că, după revoluţie, în timpul exodului masiv al saşilor în Germania, unul dintre ultimii saşi din localitate i-a dat unui vecin român o punguţă cu bulbi şi i-a zis: “Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! De tine depinde!”
La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze. Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de patru hectare în grădini şi spaţii protejate.
Tuberozele înfloresc o dată la trei ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Planta nu rezistă la condiţiile de ger şi sol îngheţat astfel că bulbii se scot în fiecare toamnă şi se replantează primăvara. Perioada de înflorire este iulie-septembrie. Tuberozele sunt renumite pentru parfumul intens,  iar acest lucru a fost confirmat de poveştile saşilor,  care spuneau că mirosul tuberozelor din Hoghilag poate suci minţile fetelor tinere şi de aceea,  nu le lăsau pe copile să se plimbe seara printre ele.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share