Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Turismul bănățean cu rețete tradiționale specific zonei

Pentru dezvoltarea turismului în județul Timiș, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului  (APDT) , împreună cu Asociația Patronală Horetim au avut inițiativa de lansare a proiectului intitulat “Gustă diversitatea în grai bănățean”, un proiect care își propune promovarea rețetelor tradiționale din Banat prin intermediul restaurantelor din Timișoara și județ. În premieră,au fost prezentate, dar și degustate rețete vechi din bucătăria tradițională bănățeană care de acum se vor afla în meniurile restaurantelor timișorene pentru a fi oferite turiștilor care vor vizita județul.

Deja 12 restaurante din oraș au îmbrățișat această inițiativă, unele dintre ele fiind prezente cu specialități bănățene la prezentarea ce a avut loc miercuri, dintre acestea putem amintii: zupa de găină cu tăieței, colăceii, păturata pe crumpi, zupă de găină, crumpi prăjiți în tipsie, carne de pui cu găluște și mazăre, clătite la tigaie, tăieței de casă cu pesmet sau mac, gomboți cu prune,   în total 150 de rețete tradiționale din portofoliul profesoarei Mărioara Pisat , rețete ce vor apărea în curând întro carte, dar înainte de asta sunteți invitați să le degustați, că o să vă lase gura apă. Aceste rețete au fost adunate adunate pe parcursul a 15 ani de prof. Mărioara Pisat, membru în juriul proiectului Lada cu zestre derulat pe întreg teritoriul județului Timiș și susținut de Consiliul Județean Timiș.

”Ca și bănățean, cu multe generații în spate, mi-am dorit să îmi promovez locul de unde provin. Se spunea că în pustă nu e mâncare proprie, ci că sunt doar influențe. În 2007, Consiliul Județean ne-a întins o mână, a adăugat în cadrul Festivalului Lada cu Zestre o secțiune de gastronomie. Da, așa este, există foarte multe asemănări. Nu în totalitate rețetele ne aparțin, nouă, dar când compari cu rețeta locului au numeroase particularități. Azi e o mare bucurie să îmi doresc mâncare tradițională. Satul tradițional de ieri nu mai e cel de azi. Rețetele actuale, se păstrează denumirea, procesul tehnologic, de ce să nu fie promovate?”, a spus Mărioara Pisat.

”Este un proiect mai amplu, care se va termina la finalul verii. Devansăm cu această ocazie activitățile legate de proiect pentru că ne dorim să ne implicăm în activitățile de relansare a Horeca. La finalul proiectului vom avea și un volum cu rețetele adunate din toate satele. Deocamdată sunt 12 restaurante din Timișoara care au inclus produsele tradiționale în meniu, respectiv unul la Sânmihai”, am aflat de la Delia Barbu director APDT

Bucătăria bănățeană tradițională este variată, datorită influenței naționalităților care trăiesc în această zonă a țării, una multiethnic, cu: șvabi, maghiari, sârbi, ruși, bulgari, ruteni, romi, dar și alții.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share