13/06/2021

Turismul trebuie inclus în PLANUL DE TRANZIȚIE JUSTĂ

Președintele Organizațieie Patronale din Turism DEVA – Hunedoara (OPTDHD) a avut la sfârșitul săptămânii trecute o întâlnire cu deputatul hunedorean Natalia Intotero.

Aceasta i-a prezentat președintelui OPTDHD discuțiile care au avut loc marțea trecută în Comisia pentru Industrii și Servicii din Parlamentul României, unde s-a discutat și despre  Fondul de Tranziție Justă ca parte a Mecanismului European de Tranziție Justă, instrument de finanțare europeană în care au fost acceptate șase județe din România, printre care se numără și județul Hunedoara.  Fondul de tranziție justă nu include și finanțare pentru sectorul economic al turismului.

”La solicitarea doamnei deputat Natalia Intotero, OPTDHD am remis federației Patronale din Turismul Românesc (FPTR), al cărei membru este, o solicitare de a adresa o scrisoare Comisiei Europene prin care, în calitate de unică federație cu reprezentativitate legală din turismul românesc să se solicite includerea turismului în lista de activități finanțate pentru cele șase județe” arată Lucian Stanciu Gorun.

FPTR, sub semnătura preșdintelui său, Mohammad Murad a trimis Comisiei Europene o scrisoare pri care se solicită includerea turismului în Planul Național de Tranziție Justă.

”Susținem importanța includerii turismului în Planul Național de Tranziție Justă, întrucât cele șase județe sunt beneficiare ale unui patrimoniu turistic de excepție, atât natural cât și antropic. În același timp, din punct de vedere socio-economic, închiderea celor două Complexe Energetice Oltenia și Hunedoara, impactează drastic sistemul energetic național, precum și piața forței de muncă prin creșterea șomajului la cote alarmante, în special la nivelul județelor Gorj și Hunedoara. În acest context, conform filozofiei Mecanismului de Tranziție Justă – Nimeni nu este lăsat în urmă- subliniem importanța susținerii mediului de afaceri din domeniul turismului și a industriei HORECA, care ar putea aduce o plus valoare economiilor locale din Fondul pentru o Tranziție Justă, cu atât mai mult cu cât, aceste domenii au fost grav afectate de pandemia provocată de COVID-19. Astfel, Mecanismul de Tranziție Justă își multiplică beneficiile și spre turism și industria HORECA, ” se arată în scrisoarea FPTR.

Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare economice din România, susținerea dezvoltării acestuia poate să aducă beneficii economice importante în comunitățile locale afectate de tranziție justă, în primul rând, prin crearea de noi locuri de muncă, pentru populația disponibilizată din sectoarele de minerit și siderurgie.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share