Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ultima lună a Festivalului in : v z b l organizat de Teatrul Basca aduce în fața publicului spectacole despre moștenirea sistemului comunist, viața și istoria unei pensionare și specificul anihilant al unui anumit tip de divertisment românesc.

După două luni în care sala teatrului Basca a văzut mai mult public ca în orice alt an, luna noiembrie marchează finalul Festivalului in : v z b l , parte din programul cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Festivalul le aduce timișorenilor două spectacole de teatru produse de trupa Reactor din Cluj Napoca, două spectacole de dans invitate din Polonia, ateliere de mișcare, un performance tactil condus de coregraful Denis Bolborea din București și două seri cu proiecții de filme.

Spectacolele din programul Festivalului in : v z b l doresc să scoată la iveală aspecte invizibile din societatea noastră, cu care adesea nu ne confruntăm direct, dar care modelează viața socială pe care cu toții o resimțim. Totul în timp ce promovează valori precum dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea.

”Teatrul este un motiv de întâlnire, între public și artist, între oameni mai mult sau mai puțin asemănători, este un prilej prin care se nasc discuții, gânduri și perspective noi, iar noi de la Basca exact asta încercăm să facem. Să deschidem porți spre alte moduri de a vedea lumea din jur, cu mai multă emoție, empatie, înțelegere, în special când vine vorba de persoane mai puțin avantajate decât noi. În cea de-a doua lună de festival am avut un public atât de divers la spectacole încât ne-am transformat cu adevărat într-un teatru accesibil tuturor.” Ana Maria Ursu – actriță, regizoare și coordonatoarea Teatrului Basca.

Luna noiembrie aduce în atenția publicului ultimele evenimente din cadrul Festivalului in : v z b l 2022. Majoritatea vor avea loc la Teatrul Basca (str Ion Mihalache nr 2, Piața Traian) și un spectacol la Casa Tineretului.

În 4 noiembrie de la ora 19.00 va fi prezentat spectacolul Artificial body al artistului Łukasz Wójcicki din Polonia. Un performance de dans care pune la îndoială viitorul corpului uman în forma actuală, și propune o viziune prin care absența acestuia e o alternativă la eliminarea normativității.

Sâmbătă în 5 noiembrie de la ora 19.00, spectacolul de dans Perfect man produs de un grup de artiști independenți din Polonia, prezintă trăsăturile omului modelat de sistemul comunist ca cetățean al Uniunii Sovietice, precum și ale cetățenilor țărilor controlate de URSS. 𝐻𝑜𝑚𝑜 𝑆𝑜𝑣𝑖𝑒𝑡𝑖𝑐𝑢𝑠 și rămășițele sale în omul capitalist de azi, referindu-se la memoria trupului, moștenirea grea a traumei și arhiva intergenerațională a violenței.

Spectacolul Baladele memoriei este produs de trupa Reactor din Cluj, și va fi prezentat în cadrul Festivalului in : v z b l în 8 noiembrie de la ora 19.00. Spectacolul o aduce în fața publicului pe Ionela Pop, o pensionară de 69 de ani, care vine în scenă pentru a-și povesti propria istorie, precum și pe cele ale prietenelor și cunoștințelor ei. Dintr-o societate care desconsideră tot mai mult persoanele de vârstă înaintată, se aud și vocile unor oameni care trăiesc cu speranța într-un viitor mai solidar.

În 9 noiembrie de la orele 19.00, tot trupa Reactor din Cluj ne invită la Casa Tineretului la O seară de divertisment la Reactor. Un spectacol care atrage atenția asupra unui tip de divertisment românesc, construit pe ridiculizarea anumitor categorii vulnerabile.

Ultimele 2 evenimente vor avea loc în 10 și 11 noiembrie de la ora 19.00, o seară cu proiecții de filme One World Romania, și o seară în care se va proiecta filmul documentar Everything will not be fine (2020) în regia lui Adrian Pirvu și Helena Maksyom.

Informații la zi despre programul acestei luni se găsesc pe pagina de Facebook a Teatrului Basca.

Festivalul in : v z b l este organizat de Asociația Solidart prin Teatrul Basca, în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de proiecte.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share