Colaborarea cu firmele pe care nu le cunosti poate fi riscanta daca nu acorzi atentie datelor financiare. Preventia iti protejeaza afacerea de situatiile neplacute precum insolventa, depasirea limitelor de plata sau faliment.
Prin verificarea companiilor de interes iti creezi o imagine de ansamblu asupra domeniului si firmelor care fie sunt la inceput, fie au zeci de ani de activitate. Indiferent de experienta, aspectul financiar este esential. Crezi ca o firma cu un portofoliu mare de clienti nu poate avea probleme financiare? Daca serviciile si produsele oferite sunt de calitate, crezi ca nu exista probabilitatea de insolventa?
- Ce este probabilitatea de insolventa?
Este important sa verifici informatiile financiare ale firmei cu care urmeaza sa colaborezi si sa anticipezi viitorul parteneriatului. Probabilitatea de insolventa poate fi vazuta drept etapa ce anunta problemele financiare ale unei firmei. In concret, probabilitatea de insolventa subliniaza situatiile in care compania nu-si mai poate achita obligatiile financiare fata de institutii financiare. furnizori si chiar creditori ai firme.
Asadar, daca ai in vedere inceperea unei colaborari cu o firma, fie ea noua in domeniu, fie cu experienta, trebuie sa cunosti detaliile financiare. Daca identifici neajunsuri economice care indica probabilitatea de insolventa sau daca firma este deja in insolventa, atunci in mod sigur nu se mai poate vorbi despre o posibila colaborare. Nu ai vrea sa risti! Nu ai vrea sa-ti pui in joc intregul viitor al afacerii tale!
Reputatia buna a unei companii poate ascunde provocarile majore cu care aceasta se confrunta. Chiar daca firma are clienti multumiti, deciziile si situatiile prost gestionate determina consecinte grave precum probabilitatea ca firma in cauza sa poata intra in insolventa.
Totusi, daca situatia firmei este una pozitiva, analizeaza raportul probabilitatea de insolventa. Pe baza datelor financiare, raportul iti indica sansele si gradul de risc privind incheierea activitatii anul viitor.
Ultimii 4 ani, decisivi pentru activitatea ta: Raportul Probabilitatea de Insolventa
Raportul probabilitatea de insolventa arata evolutia sau stagnarea unei firme. Fiind realizat conform datelor din ultimii 4 ani, vei sti daca firma de interes ar putea fi un partener de afaceri sau nu. Datorita faptului ca valorile probabilitatii sunt corelate cu indicii financiari ai companiei, raportul indica pozitia acesteia in domeniu. Este printre firmele cu grad ridicat sau scazut de risc? Care este probabilitatea ca firma sa intre in insolventa?
Desi raportul este intocmit in baza informatiilor financiare, probabilitatea de insolventa reprezinta estimarea gradului privind posibila intrare in insolventa.
Deci, odata ce ai consultat raportul probabilitatea de insolventa si datele nu pun intr-o lumina prea buna compania, atunci nu vei lucra cu firma in cauza. Daca probabilitatea de insolventa ajunge pana la 70%, sansele ca firma sa-ti plateasca serviciile sunt aproape 0. Acum ce faci? Alegi sa te retragi sau sa ignori datele financiare reale?
Ce poti face in schimb este sa verifici toate companiile de interes si sa alegi doar firmele care, din punct de vedere financiar sunt stabile si nu prezinta un grad ridicat de insolventa.
- Firma ta se apropie de insolventa? Ce poti face pentru a evita insolventa?
Pentru a-ti tine in siguranta afacerea si implicit pozitia in piata, trebuie sa monitorizezi companiile din sectorul tau de activitate. Monitorizarea preventiva te scapa de surprizele financiare neplacute din partea clientilor, precum incapacitatea de plata la timp a serviciilor prestate sau asteptarea indelungata pentru recuperarea creantelor.
Raportul probabilitatea de insolventa este instrumentul tau financiar care te va avertiza in privinta colaborarilor.
De asemenea, prin consultarea raportului buletinul insolventei afli detalii pretioase: are sau nu compania o procedura de insolventa deschisa, in ce etapa se afla sau daca firma s-a redresat financiar.
Compania de interes nu-si mai poate achita obligatiile financiare? Gandeste-te de ce s-a ajuns aici, care au fost factorii declansatori si care este impactul generat in lant? Evalueaza firma si afla care este relatia pe care o are cu alti furnizori. Cum gestioneaza fluxul de bani si cum garanteaza eficienta operationala.
Potrivit analizei financiare RisCo.ro. de la inceputul anului pana in luna septembrie 2024, firmele care au intrat in insolventa cunosc un trend ascendent de 8%, comparativ cu anul trecut. Cea mai mare crestere de firme intrate in insolventa o intalnim in randul companiilor medii, cu un procent de 78%. Situatia este cu atat mai surprinzatoare, deoarece anul trecut acestea nu ridicau semne de intrebare in ceea ce priveste stabilitatea financiara si circularitatea fluxului de cash.
In concluzie, ultimii 4 ani de activitate stabiliesc pozitia ta in piata. A ta, a concurentei si a posibililor colaboratori. Verifica, fii informat si ia decizii responsabile.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Un pas important pentru turismul durabil în România
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis