Prof. Dr. Ihor Huk a vorbit oîntr-un interviu despre cele mai importante elemente care nu ar trebui să lipsească din orice organism pentru ca acesta să aibă imunitate și o sănătate de fier. Un aminoacid miraculos pentru sănătate: L-arginina
Oxigenul îl obținem ușor, prin repsirație. Dar oxidul nitric îl obținem prin alimentație, din alimente cu nitrogen. Ce să mâncăm ca să obținem oxid nitric? ”Dovleac sau nuci pentru că aceste alimente au o concentrație mare de arginină, un aminoacid necesar pentru sintetizarea oxidului nitric, în organism. Dacă mănânci zilnic aceste alimente, memoria va fi foarte bună și vasele de sânge foarte sănătoase. E nevoie 100-150 de grame de arginină pe zi. Dar e imposibil să mănânci zilnic dovleac și nuci, așa că poți lua capsule cu arginină,” a explicat prof. Huk
Beneficii mai putin stiute ale argininei
Arginina este un aminoacid esential, cunoscut mai ales pentru efectul detoxifiant asupra ficatului. Dar lipsa argininei din organism determina o serie de tulburari surprinzatoare precum eruptiile cutanate, constipatia, lipsa libidoului si, in timp, caderea intregului sistem imunitar. Acest lucru se intampla fiindca arginina este un aminoacid folosit de organism pentru formarea proteinelor si consolidarea apararii impotriva infectiilor.
Iata cateva din efectele benefice, mai putin cunoscute pe care le poti obtine cu ajutorul argininei
1. Normalizeaza tensiunea
Arginina este precursorul oxidului nitric care dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sanguine.
Prin urmare, are un efect pozitiv in reducerea tensiunii arteriale, inclusiv a hipertensiunii pulmonare si coronariene. Acelasi efect pozitiv se observa si in cazul administrarii argininei la persoanele cu o circulatie perfierica deficitara, care au in permanenta senzatia de maini si de picioare reci si a manifestarilor din sindromul Raynaud. Persoanele cu predispozitie la afectiuni cardiovasculare din cauza colesterolului marit pot beneficia si ele de efectul pozitiv al argininei. Ea reduce nivelul colesterolului in hipercolesterolemii, previne trombozele (blocarea vaselor de sange cu cheaguri) si ateroscleroza (depunerile de colesterol pe artere), amelioreaza fluxul sanguin coronarian si periferic, dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sanguine. Mai mult, reduce din manifestarile neplacute ale tulburarilor cardiace precum angina pectorala si cardiopatia ischemica.
2. Creste potenta barbatilor si ii ajuta pe diabetici
Pentru ca are efecte pozitive asupra sitemului circulator, in mod indirect, arginina ajuta si la cresterea performantelor sexuale ale barbatilor. In egala masura, arginina stimuleaza productia de testosteron, hormon sexual masculin care are efect vasodilatator, stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea organelor sexuale. Din aceste motive, arginina creste libidoul, ajuta la mentinerea erectiei si are un rol important chiar si in procesul spermatogeneze. Mai exact, creste calitatea spermei deoarece 80% din lichidul seminal este arginina, iar un eventual deficit conduce la scaderea fertilitatii sau chiar la sterilitate.
Diabeticii sufera de obicei de sindorm metabolic, afectiune ce consta in colesterol marit, obezitate abdominala si hipertensiune. Arginina acetioneaza asupra tutror acestor trei parametri, cu efect pozitiv.
Mai exact, are efect lipotropic, adica ajuta la reducerea tesuturilor grase, in schimb mentine masa musculara, normalizeaza tensiunea si scade riscul de depunere a coloseterolului pe vasele de sange. In plus, arginina simuleaza pancreasul sa produca insulina in cazul persoanelor care sufera de diabet insulinodependent, ajutand la controlul eficient al diabetului.
Care sunt beneficiile oferite de arginina pentru sanatate?
Arginina este un aminoacid esential. Desi organismul produce arginina in cantitati suficiente, de cele mai multe ori, ar putea fi nevoie de suplimentarea acesteia. Arginina se regaseste in alimentele care contin proteine.
Arginina este un precursor chimic al oxidului nitric (un vasodilatator). Dovezile precoce sugereaza ca arginina poate ajuta la tratarea afectiunilor medicale care necesita cresterea vasodilatatiei. In organism, aminoacidul numit arginina se transforma in oxid nitric. Oxidul nitric este un neurotransmitator puternic care ajuta vasele de sange sa se relaxeze si imbunatateste circulatia sangelui.
Unele dovezi arata ca arginina poate contribui la imbunatatirea circulatiei din arterele inimii. Astfel, pot fi ameliorate simptomele cauzate de arterele infundate, durerile toracice sau angina pectorala si bolile coronariene.
Totusi, nu exista in prezent date cu privire la modul in care arginina afecteaza colesterolul sau sanatatea inimii daca este utilizata pe termen lung. Intrucat arginina poate ajuta arterele sa se relaxeze, imbunatateste si problemele cauzate de disfunctiile erectile.
Arginina ofera si alte beneficii sanatatii, precum reducerea tensiunii arteriale si ameliorarea simptomelor bolii numita, caludicatie intermitenta. Totusi, studiile nu sunt suficient de concludente pentru experti, pentru a se face recomandari ferme. Nu toate studiile legate de arginina au fost pozitive. Unele studii au relevat faptul ca arginina nu a fost utila in anumite conditii, din contra, ar putea fi daunatoare.
Printre sursele dietetice de arginina se numara: migdalele, nucile de Brazilia, orezul, orezul brun, hrisca, cerealele, caju, ciocolata, carnea de pui, nuca de cocos, porumbul, produsele lactate, ovazul, alunele, stafidele, nucile pecan, semintele de susan, de floarea soarelui, nucile.
Functii
L-arginina ajuta organismul sa produca oxid nitric, un stimulent puternic care ajuta la cresterea fluxului sanguin si produce niveluri ridicate de energine. Acest lucru este benefic si in cazul fitnessului cardiovascular. De asemenea, arginina contribuie la imbunatatirea functiilor hormonului de crestere care ajuta la construirea teusturilor musculare, in mod special atunci cand este administrata inainte si imediat dupa un antrenament in forta, cu greutati. Doza de l-arginina recomandata in cercurile de culturism este de 3-5 grame inainte si imediat dupa ridicarea de greutati.
Surse alimentare de l-arginina
Arginina se gaseste in diverse surse alimentare, printre care:

- carne de curcan – 450 grame carne gatita contine 3.009 mg arginina
- spanac congelat – 1 ceasca contine 2.877 mg arginina
- seminte de dovleac – 1 ceasca contine 2.076 mg arginina
- albus proaspat de ou – 1 ceasca contine 2.700mg arginina
- carne de vita – 450 grame de carne contine 2271 mg.
Atentionare
Desi consumul de l-arginina este considerat a fi sigur pentru adultii sanatosi nu este recomandat pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare acute sau cele care au suferit un atac de cord. Nu este recomandata pentru mamele care alapteaza sau cei care au sub varsta de 18 ani. Dozele mari de l-arginina a fost asociate cu reducerea tensiunii arteriale pana la un nivel periculos.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Apel umanitar: Ajută-l pe Andrei în lupta cu leucemia!
Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești transmite un mesaj important
Guvernul slovac anchetează oamenii de știință și vaccinurile covid: „Șarlatani și escroci”
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Fosta ministră a Apelor, Doina Pană: Situația despre care vorbește Victor Ponta nu a existat
Victor Ponta acuzat de înaltă trădare. Marcel Ciolacu îi cere să se retragă din cursa pentru prezidențiale
LIFE STYLE
Constanța devine, pe 17 mai, locul unde familiile aleargă împreună pentru o cauză nobilă
Deputat Aurelian Cotinescu: Construcția unei lumi mai bune începe cu gesturi simple, făcute împreună
TOP 6 domenii în care merită să investești în 2025
Ce ne aduce Luna plină din Balanță, 13 aprilie 2025
Sfaturi pentru o minte sănătoasă
SPIRITUALITATE
„Cristos a Înviat – Concert Extraordinar de Paști”
Pentru a 26 a oară a fost pelerinajul DRUMUL CRUCII la Lupeni
SFÂNTA LUMINĂ IESE DIN MORMÂNT în SÂMBĂTA MARE
Trezirea Conștiinței este un proces distructiv și nu este pentru toată lumea
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Beneficiile spirulinei pentru un stil de viață sănătos
O nouă activitate în cadrul CAMPANIEI VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI A AVUT LOC LA LUPENI
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Cum putem supraviețui ani întregi dacă vom consuma doar curmale și apă
Cele mai frecvente greșeli în demachierea pielii sensibile și cum să le eviți
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ziua Internațională a Presei Libere
Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, mesaj cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – mesaj de Sfintele Paști