Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Uniunea Europeană și comunitatea transatlantică sunt pe deplin aliniate și unite

La finele săptămânii trecute a avut loc Conferința de securițate de la Munchen, unde au  participat cea mai mare parte din liderii lumii și  cei NATO,  în care s-au discutat problemele stringente, despre situația critică de securitate din Europa, cauzată de acțunile militare ale Rusiei în și în jurul Ucrainei și implicațile pentru securitatea europeană și internațională. 

Constatând riscul real de conflict, secretarul general  al NATO a făcut apel la Rusia  să înceteze să se pregătească pentru război și să înceapă să lucreze pentru o soluție pașnică.

“Rusia a masat neîncetat trupe în Ucraina și în jurul acesteia, în cea mai mare consolidare militară de la Războiul Rece încoace. Nu știm ce se va întâmpla. Dar riscul de conflict este real. Aliații NATO își continuă eforturile diplomatice puternice pentru a găsi o soluție politică. Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor Moscovei, nu am văzut până acum niciun semn de retragere sau de dezescaladare. Dimpotrivă, consolidarea Rusiei continuă”, a  transmis  într-un discurs susținut la München, la forumul pe care Rusia îl boicotează în acest an, într-un nou semnal al tensiunilor dintre Federația Rusă, pe de o parte, și SUA, NATO și UE, pe de altă parte. El a subliniat că actuala criză se referă la viitorul Ucrainei, dar și la securitatea globală pentru că Rusia încearcă să își refacă sferele de influență. “Libertatea și democrația sunt contestate, iar concurența strategică este în creștere”, a spus el, subliniind că “aceasta este o nouă normalitate și trebuie să fim pregătiți”.

 

Întâlnindu-se cu vicepreședintele SUA Kamala Harris, secretarul general a subliniat importanța unor relații transatlantice puternice și a mulțumit Statelor Unite pentru contribuțiile semnificative ale Alianței. El a discutat, de asemenea, despre relațiile transatlantice, adaptarea NATO și progresul în împărțirea sarcinilor cu președintele Camerei Reprezentanților SUA, senatorul Nancy Pelosi și cu o delegație a Congresului SUA condusă de senatorul Lindsey Graham. În discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz, secretarul general a lăudat Germania pentru rolul său de lider în NATO și contribuțiile recente la consolidarea descurajării și apărării Alianței în Europa de Est. Consolidarea militară neprovocată a Rusiei în și în jurul Ucrainei a fost, de asemenea, pe ordinea de zi în timpul întâlnirilor secretarului general cu președintele lituanian Gitanas Nauseda și președintele estoniei Kaja Kallas. Secretarul general a mulțumit ambilor lideri pentru contribuțiile lor la NATO și pentru găzduirea grupurilor de luptă defensive ale NATO în partea de est a Alianței. Întâlnindu-se cu ministrul canadian de externe Melanie Joly, secretarul general a lăudat Canada pentru sprijinul semnificativ acordat Ucrainei și pentru conducerea unui grup de luptă NATO în Letonia.

Jens Stoltenberg a primit premiul Ewald von Kleist al Conferinței de Securitate de la München pentru realizările sale ca secretar general al NATO. Secretarul general a primit premiul cu observații laudative și  din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

  NATO Secretary General Jens Stoltenberg receives the Munich Security Conference’s Ewald von Kleist award for his achievements as Secretary General of NATO
NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with Kamala Harris, Vice President of the United States

 

”Democrația presupune consultarea, dezbaterea, pentru a forma decizii, în timp ce regimurile autoritare se pot juca rapid și ușor cu viața cetățenilor și pot manipula opiniile. Prin urmare, aceasta este o provocare față de care trebuie să fim extrem de dedicați, mai rapid, respectând în același timp procedurile noastre de deliberare democratică, care se află în centrul încrederii și al transparenței. În al doilea rând, avem nevoie de mai multă unitate. Și aici sunt optimist pentru că ultimele săptămâni au arătat că cel mai bun agent unificator al legăturii transatlantice este Vladimir Putin. El este cel care, în câteva săptămâni, ne-a condus, într-o explozie de forță și unitate, să acționăm împreună într-o manieră extrem de apropiată, cu o calitate a cooperării pe care nu am mai văzut-o de mulți ani. Și apoi, al treilea element, repet, avem nevoie de coerență, trebuie să facem ca acțiunea noastră să fie coerentă cu discursul nostru”, a spus șeful Consiliului European, Charles Michel.

”De la începutul acestei crize provocate de Kremlin, Uniunea Europeană și comunitatea transatlantică sunt pe deplin aliniate și unite. Susținem Ucraina pentru a rezista presiunii enorme din partea Moscovei. Atunci când guvernul rus a încercat să ne divizeze, de nenumărate ori, am răspuns cu o singură voce și cu un mesaj comun”, a ținut să transmită și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share