Universitatea Politehnica Timișoara își reafirmă angajamentul de a oferi șanse egale la educație și de a sprijini incluziunea socială, contribuind la dezvoltarea personală și profesională a studenților, în special a clor din grupuri defavorizate, promovând valorile unei educații accesibile și de calitate. În acest context, universitatea anunță obținerea finanțării pentru două proiecte majore prin Programul Operațional Educație și Ocupare, în cadrul apelului „Primul Student din Familie,” inițiat de Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Proiectele, „Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu-UPT)” și „Mecanisme de sprijin pentru acces echitabil la învățământ superior tehnic în Timișoara (ACCES-UPT),” vor beneficia de finanțare din Fondul Social European+, având ca scop creșterea accesului la educație pentru studenții proveniți din familii cu nivel educațional scăzut.
Proiectul Edu-UPT, cu un buget de peste 7,5 milioane de lei, vizează promovarea accesului egal la educație pentru grupurile dezavantajate, precum persoanele cu cerințe educaționale speciale (CES), absolvenți din mediul rural și alte grupuri sub reprezentate. Prin acest proiect, Universitatea Politehnica Timișoara își propune să reducă rata abandonului școlar și să sprijine participarea la învățământul terțiar prin intervenții directe, servicii de consiliere și îmbunătățirea accesibilității.
Proiectul ACCES-UPT, cu un buget de aproximativ 7,8 milioane de lei, se concentrează pe implementarea de mecanisme de sprijin care să faciliteze accesul echitabil la educația tehnică superioară pentru studenții din Timișoara, în special pentru cei care sunt primii membri din familie care urmează studii universitare. Inițiativele includ sprijin academic, programe de mentorat și consiliere, precum și modernizarea infrastructurii educaționale pentru a asigura un mediu incluziv și accesibil tuturor.
„Apelul de proiecte „Primul student în familie” are ca obiectiv sprijinirea tinerilor proveniți din familii cu nivel educațional scăzut în accesarea învățământului superior, prevenirea abandonului universitar și facilitarea accesului studenților cu dizabilități la educație. Prin efortul celor patru universități membre ale Alianței Timișoara Universitară, au fost finanțate șase proiecte care vizează creșterea accesibilității și a incluziunii în educația superioară. UPT va coordona două dintre aceste proiecte care vor facilita accesul tinerilor din regiunea de vest a României la consiliere și sprijin personalizat, ajutându-i să depășească barierele sociale și economice. În plus, vor fi implementate măsuri de prevenire a abandonului universitar și vor fi promovate activități de mentorat și dezvoltare personală, astfel încât acești tineri să devină primii din familiile lor care să urmeze studii universitare,” a declarat prof. univ. dr. ing. Alina Dumitrel, Prorector UPT pentru procesul de învațământ, relația cu studenții și asigurarea calității.
„Ne bucurăm să vedem că munca depusă pentru construcția proiectelor este recunoscută cu punctaje așa mari. În anii ce urmează, peste 600 de tineri vor fi sprijiniți să acceseze învățământul superior tehnic și să se dezvolte armonios, fiind primii din familiile lor care vor urma cursurile unei universități. Proiectele propun și intervenții istorice pentru accesibilizarea căminelor și cantinelor pentru persoanele cu dizabilități, alături de măsuri sistemice pentru toți studenții UPT, cu scopul de a reduce abandonul universitar.” Alexandru Luca, director Departament Marketing Educațional UPT.
Aceste proiecte fac parte dintr-o inițiativă mai amplă de susținere a educației universitare în România, programul „Primul Student din Familie” fiind unul dintre instrumentele strategice prin care se asigură accesul echitabil la educație pentru studenții din medii vulnerabile.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Social democrații hunedoreni pornesc la drum cu oameni valoroși pentru viitorul Parlament
MILITARII CHEAMĂ SOCIETATEA CIVILĂ LA PROTEST CHIAR DE ZIUA ARMATEI!
Sănătoși în mod E.G.A.L.