Universitățile tehnice din România – Universități Europene

Rectorii instituțiilor de învățământ superior tehnic din țară, dar și reprezentanți din cadrul universităților tehnice din Timișoara, București, Cluj Napoca, personal implicat în activitățile pentru alianțele europene, vor dezbate online, miercuri 20 aprilie, teme de interes ale momentului.

Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning, în colaborare cu IEEE România, Asociația EDEN Europe și Alianța Română a Universităților Tehnice vă invită miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 18:00, la webinarul Construim Împreună #10 – Universitățile tehnice din România – Universități Europene. În cadrul ediției zece a webinariilor Construim Împreună, vor fi prezentate proiectele alianțelor europene cu implicarea universităților tehnice românești, urmate de discuții axate pe teme generale precum multi- campus, inovație și promovare la nivel global, promovare a educației, cercetării și inovării la nivel regional și european, dar și teme specifice pentru universitățile din ARUT.

Acest webinar are rolul și de conștientiza importanța politicilor începute de ARUT privind reforma învățământului superior tehnic și adaptarea acestuia la noile realități.

Totodată, va fi făcută cunoscută planificarea strategică a universităților de viitor pentru Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu partenerii proiectelor Universități Europene E³UDRES² și EIT-HEI EINS.

Înscrierile se fac prin completarea formularului: https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_weSOCbe9QL6ZE8dAmXOISw

Participarea este gratuită iar participanții vor primi Open Badges (Certificate digitale deschise).

Sesiunea va fi moderată de Dr. ing. Diana Andone – director Centrul de e-Learning Universitatea Politehnica Timișoara, IEEE Romania Education Activities, iar invitații webinarului sunt: Conf.dr.ing. Florin Drăgan – Rector, Universitatea Politehnica Timișoara, Prof.dr.ing. Cristina Campian – Director, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Prof. dr. ing. George Darie – Prorector, Universitatea Politehnica București și Anca Mărgineanu, Manager activități EU-CONEXUS – Universitatea Tehnică de Construcții București

Context

Universitățile Europene sunt alianțe transnaționale care vor deveni universitățile viitorului, promovând valorile și identitatea europeană și revoluționând calitatea și competitivitatea învățământului superior european.

Pentru a realiza acest pas major, inițiativa oferă oportunități de a sprijini diverse modele de cooperare pentru universitățile europene. Cu sprijinul financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, acestea îmbunătățesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.

Aceste alianțe de Universități Europene urmăresc patru obiective-cheie la fel de importante în cadrul unui efort comun la nivel instituțional, național și european:

• consolidarea dimensiunii europene în învățământul superior, cercetare și inovare, precum și a sinergiilor dintre acestea;
• stimularea rolului și poziției de lider a Europei la nivel mondial;
• sprijinirea redresării Europei și a răspunsului său la tranziția digitală și la tranziția verde;
• aprofundarea sentimentului european de apartenență pe baza valorilor comune.

Alianța Română a Universităților Tehnice și-a propus, încă de la început, să reprezinte o platformă de colaborare pentru cele mai prestigioase universități cu profil tehnic din țară, precum și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare.

Proiectele alianțelor europene

E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions (Universitatea antreprenorială europeană promotor pentru regiunile inteligente și sustenabile) promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediilor lor rurale, transformându-le în regiuni inteligente și durabile, conturând și contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieții pentru o societate europeană în plin progres. E³UDRES² adoptă conceptul de i-Living Labs pentru dezvoltarea „Universităților Viitorului”, precum și pentru regiunile inteligente și durabile. Living Labs sunt definite ca ecosisteme de inovare deschisă, centrate pe utilizator, care integrează procese concurente de cercetare și inovare într-un parteneriat public-privat-oameni.

Rețeaua de antreprenoriat și inovare E³UDRES² pentru regiuni europene inteligente și durabile (E.I.N.S.) co-idealizează noi căi pentru universitățile antreprenoriale, stimulează dezvoltarea educației antreprenoriale și co-creează sprijin avansat pentru inovare și crearea de afaceri și îmbunătățește colaborarea în triunghiul cunoașterii, dincolo de stadiul tehnicii actual.

Webinarul va fi transmis live pe platforma Zoom (înregistrarea este necesară), Facebook și YouTube.

Detalii despre eveniment, precum și biografia prezentatorilor la următoarea adresă: https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/construim-impreuna-10-universitatile-tehnice-din-romania-universitati-europene/

Comunitatea #construimîmpreună

Viața și educația în pandemie continuă și după aproape doi ani de acumulat experiență, de oferit numeroase cercetări și analize, de reflectat asupra pașilor făcuți în cele 30 de webinarii Împreună Online dedicate dedicate tranziției de la educația tradițională la cea online, Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de e-Learning a lansat o nouă serie de webinarii – cu scopul de a oferi noi informații, idei, analize inovative și de stimula comunitatea spre modelarea educației și științei pentru astăzi și mâine.
Webinariile Construim Împreună sunt organizate în colaborare de IEEE România, Alianța Română a Universităților Tehnice, Asociația EDEN Europa și Universitatea Politehnica Timișoara, în fiecare săptămână cu invitați din alte universități și instituții din România și Europa. Acestea au debutat miercuri, 9 februarie 2022 și au avut loc în fiecare miercuri, începând cu ora 18:00.
Participarea a fost gratuită, fiind disponibilă accesând link-urile de înregistrare puse la dispoziție în fiecare săptămână pe pagina web oficială a CeL – https://www.elearning.upt.ro.

Participanții au primit un certificat digital deschis (Open Badge) „Construim Împreună”.

Detalii despre edițiile anterioare Construim Împreună: https://elearning.upt.ro/ro/construim-impreuna/.

Detalii despre Certificatele digitale deschiseConstruim Împreună: https://elearning.upt.ro/ro/open-badges-certificate-digitale-deschise-construim-impreuna/.

Informații eveniment sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/construim-impreuna-10-universitatile-tehnice-din-romania-universitati-europene/
Facebook: https://www.facebook.com/CIDUPT/
Youtube: https://www.youtube.com/user/cidupt.
Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) a fost înființat în 1998, ca parte integrantă a Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) având ca obiectiv inițierea, promovarea și gestionarea învățământului la distanță în universitate. CeL organizează specializările – Tehnologii și Sisteme de Telecomunicatii, Informatică Aplicată, Comunicare și Relații Publice în regim de învăţământ la distanță de ciclu licenţă și Tehnologia Construcțiilor de Mașini în regim de învățământ cu frecvență redusă de ciclu licenţă. CeL a dezvoltat CV – Campusul Virtual al UPT, mediu educațional online de suport academic pentru toate facultățile UPT și pentru învățământul la distanță. CeL oferă suport şi organizează cursuri și evenimente dedicate educației online, resurselor educaționale deschise și accesului liber la educație, știință și resurse.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share