UnLock – un nou proiect cultural românesc dedicat persoanelor cu dizabilități din centrele pentru adulți și îngrijitorilor lor

Totul a început cu un experiment.

După ce asociația DocuMentor și serviciul social UnLoc s-au cunoscut în toamna anului trecut, au făcut tot posibilul să trimită Caravana ROD și în centrele din județ pentru adulți cu dizabilități. În urma acestora, feedback-ul din partea beneficiarilor și a Direcției Generale de Asistență Socială și de Protecția Copilului (DGASPC) Timiș a fost atât de pozitiv încât în 2022 a luat naștere un nou proiect comun:

UnLock – oferim experiențe culturale persoanelor cu dizabilități!

În ce constă această ofertă culturală?

1. Primul eveniment UnLock va avea loc chiar mâine, 14 iunie, la Sinersig. Acolo, vom proiecta documentarul Roboțelul de Aur (2015, r.: Mihai Dragolea). Evenimentul este co-finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și deschide calea către seria de evenimente co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
2. Apoi, prima serie (27-28 iunie) se va axa pe proiecții de filme și dialog cu beneficiarii, în centrele din Găvojdia și din Lugoj.
3. A doua, în iulie, pe teatru independent și discuții libere.
4. În august, a treia intervenție constă în participarea unor beneficiari și a unor angajați la evenimentele destinate comunității largi (în afara centrelor), când ROD vine în cele două localități.
5. În septembrie, a patra intervenție va închide seria UnLock prin expunerea unor fotografii și a unui reportaj video, surprinse de echipa noastră chiar în timpul documentării primelor trei intervenții.

Care este relevanţa proiectului cultural pentru obiectivele şi priorităţile de finanţare ale AFCN?

Scopul UnLock este de a oferi primele experiențe culturale unui grup țintă neabordat până în momentul de față. Aceste experiențe vor contribui la educația continuă și la incluziunea socio-culturală a acestora.

Avem și trei priorități AFCN pe care UnLock dorește să le dezvolte:

1. Adresarea către zonele cu acces limitat la cultură

Centrele pentru adulți cu dizabilități în care intervenim se află în ieșirea din localitate sau la marginea ei. Ca exemplu, doar anumiți beneficiarii cazați în centrul din Lugoj pot merge din când în când la cinema.

Centrele din Lugoj (oraș de 40.000 de locuitori) numără în jur de 230 persoane cu dizabilități cazate și aproximativ 200 angajați.

Găvojdia e o comună din Timiș unde locuiesc 3.000 de locuitori, dintre care 140 sunt persoane cu dizabilități cazate în centrul respectiv. Pe lângă acestea, aproximativ 120 de persoane sunt angajate în acest centru, așadar cam 8% din populație.

Din cunoștințele noastre, cei din Găvojdia nu au avut parte de vreun eveniment de educație prin cultură. Asta până la ediția precedentă a ROD.

2. Promovarea incluziunii, diversității și a toleranței

Scopul acestui proiect unic este participarea activă a persoanelor cu dizabilități la viața culturală a comunității. Prin participarea grupului țintă la evenimente culturale organizate în cadrul comunității locale, crește gradul de incluziune a lor. Cei cazați în centre nu se mai simt ocoliți de cultură, în timp ce angajații lor se simt vizați ei înșiși prin această serie de intervenții repetate.

3. Promovarea educației continue

Datorită situației lor restrictive, persoanele cu dizabilități din aceste centre nu au nici măcar acces la educație. Majoritatea dintre ei au terminat o școală specială. Câțiva dintre ei au urmat un liceu tehnologic special (de exemplu, liceul Gheorghe Atanasiu din Timișoara). Însă, după absolvire, oportunitățile de a participa la diverse forme de educație în comunitate sunt aproape de zero.

Avem exemple de persoane care au știut să scrie și să citească. Cu toate acestea, după 10-15 ani de lipsă a exercițiului, aceste abilități sunt uitate. Ele nu le mai folosesc în aceste centre, și ajung să-și petreacă ziua întreagă fie la televizor sau telefon, în camerele lor, fie sunt chemați la munci grele, adesea la negru.

Dar oamenii aceștia au un instinct natural, la fel ca noi toți. Acela de a explora, de a învăța și de a crește, care le dă imboldul să își îmbunătățească calitatea vieții și stima de sine. Însă atunci când aceștia sunt privați de libertate, acest instinct este inhibat.

4. Valoarea adăugată a proiectului cultural

Niciodată nu a mai fost realizat un astfel de proiect în centrele din subordinea DGASPC Timiș, informație pe care o deținem de la conducerea acestei instituții.
___
Pe scurt, demersul nostru anumite considerente practice. Le-am dezvoltat recent când am explicat publicului larg care sunt principalele două grupuri beneficiare ale acestor activități.

Cine beneficiază de intervențiile noastre în centrele pentru adulți?

Primar, beneficiarii din centrele pentru adulți unde intervenim cu UnLock în perioada următoare sunt oamenii cazați în aceste centre. Ei locuiesc în centrele de recuperare și reabilitare. Sunt persoane cu dizabilități intelectuale, psiho-sociale și nu numai. De cele mai multe ori abandonați de mici, de părinți, crescuți în centrele de plasament – și apoi, la majorat, transferați în aceste centre.

Oamenii aceștia merită să beneficieze de accesul la cultură; la fel ca orice cetățean al țării. Mai mult, acest drept e garantat în art. 33 din Constituția României, iar dizabilitatea lor nu trebuie să fie un obstacol în a accesa și practica acest drept.

Prin UnLock, oferim acces la cultură unui grup țintă care nu a mai fost abordat până acum de vreun proiect cultural din România, pentru că nici nu se știe că există. Da, din păcate, cei mai mulți dintre noi nici nu știu că există.

Sunt un grup aproape invizibil. Iar aici intervenim noi.

De ce e important pentru ei accesul la cultură?

Conform Barometrului de consum cultural 2019, 73% dintre români nu au fost niciodată la teatru, 66% nu au fost niciodată la cinema și 62% nu au fost niciodată la muzeu sau galerii de artă, iar dacă cifrele sunt defalcate pe respondenți în mediul rural și din mediul urban, procentele cresc pentru mediul rural până la 95% în dreptul răspunsului „niciodată”, în funcție de vârstă. Situația nu-i deloc roz.

Practic, cultura penetrează cel mai greu în mediul rural în general. Cele trei centre în care intervenim numără sute de beneficiari și angajați. Iar oamenii din categoriile de vârstă care sunt cazate și cele care lucrează în aceste centre sunt cele mai dezavantajate din acest punct de vedere.

DocuMentor este o organizație care grupează regizori și producători de film documentar din România. Acum se ocupă de Caravana ROD și proiectul UnLock. Înainte, acela de reformă a TVR, crearea un centru regional de film în partea vest a României, cine-coproducții internaționale etc.

UnLoc e serviciul social al Fundației de Abilitare Speranța. Furnizează servicii de locuire în comunitate și sprijin individualizat persoanelor adulte cu dizabilități cu trecut instituțional. În același timp, pentru a promova locuirea în comunitate ca un drept fundamental, își documentează modul de replicare a serviciului, încurajând alte organizații să ia inițiative în acest domeniu, și implică, ca mentori și voluntari, membrii ai comunității.

Contacte:
Florin Iepan, președintele asociației DocuMentor – 0722.277.843;
Alina Ursoi, psiholog – consilier vocațional UnLoc – 0724.114.414;
Vlad-Marko Tollea, purtător de cuvânt UnLock – 0731.698.298.
Vă stăm la dispoziție pentru orice informație. În plus, ne găsiți și pe Facebook, unde vom posta actualizări de la aceste intervenții, cât și pe grupul de Whatsapp cu presa.
________________________________________
Proiectul cultural UnLock este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN, iar AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Evenimentul de la Sinersig este co-finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share