Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Urșii cerșetori de pe Transfăgărășan vor fi capturați și relocați la rezervația de urși Libearty din Zărnești

Aflat  în vizită de lucru în județul Argeș, ministrul  Mediului  Mircea Fechet s-a deplasat în zona Lacul Vidraru și pe  Transfăgărășan, pentru a evalua personal situația exemplarelor de urs care ies frecvent la drumul auto și interacționează cu turiștii.

La întâlnirea din teren a participat  și prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, precum și reprezentanții instituțiilor locale cu atribuții în domeniu: Garda Forestieră, Jandarmeria, Direcția Silvică, autoritatea publică locală și gestionarul fondului cinegetic.

”Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod! Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În același timp se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiștii m-au informat că acești urși și-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerșitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

În cadrul întâlnirii s-a decis demararea urgentă a unei acțiuni de capturare și relocare a exemplarelor în cauză. ”Din păcate, relocarea urșilor de pe Transfăgărășan într-o altă zonă nu este o soluție eficientă. Am încercat în trecut această metodă, însă urșii în cauză au continuat să aibă același comportament, indiferent unde au fost mutați. Soluția identificată este relocarea acestora într-o rezervație dedicată, unde să poată fi monitorizați și îngrijiți corespunzător”, a adăugat ministrul Mediului.

Astfel, după vizita de lucru pe Transfăgărășan, demnitarul s-a deplasat la rezervația de urși AMP Libearty – Bear Sanctuary din Zărnești (BV), unde a vizitat amplasamentul împreună fondatoarea rezervației, Cristina Lapis.

”Sanctuarul Libearty reprezintă, de ani buni, un model de excelență la nivel mondial în gestionarea, în primul rând a urșilor recuperați din captivitate, dar și a altor exemplare care ajung aici. Efortul echipei care gestionează acest complex este lăudabil și sper să învățăm și noi multe din această experiență. În ceea ce privește urșii de pe Transfăgărășan, cred că acest loc este cel mai potrivit pentru a deveni noua lor casă și îi mulțumesc doamnei Lapis pentru că a acceptat să primească o parte dintre aceste exemplare”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

Cei din sanctuar au salvat  peste 130 de urși de la o viață de coșmar, plină de abuzuri, în cuști minuscule față de nevoia de spațiu a unor astfel de animale, prizonieri între gratii ruginite și cu ciment sub tălpi, în loc iarbă.

”Până să ajungă la noi, unii nici nu știau cum e să se cațere într-un copac, să se ascundă de soare în zilele caniculare, sau să se bucure de o apă suficient de adâncă pentru o bălăceală. Foarte mulți erau ținuți în cuști pe terasele restaurantelor, hotelurilor, pensiunilor, lângă cabane sau benzinării, ca atracție turistică. Au existat și cazuri de “dragoste nemăsurată” a unora care, în loc să îi lase să trăiască în mediul lor natural, au preferat să îi țină după gratii” au trasmis reprezentanții Asociației MILIOANE DE PRIETENI.

Sanctuarul de urși de la Zărnești dispune de 69 de hectare de pădure de stejar, cu copaci în care urșii să se cațere, piscine în care să se bălăcească, hrană conform dietelor studiate de veterinari și îngrijirea medicală necesară.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share