20/04/2021

USR PLUS solicită Guvernului Orban 5 măsuri pentru piața muncii

„Piața muncii, sever afectată și ea de răspândirea coronavirusului, are nevoie de măsuri ample de sprijin, nu doar de măsuri minimale, precum cele cuprinse în decretul privind declararea stării de urgență.

În lipsa adoptării unor decizii serioase de sprijin economic, dar și de debirocratizare a relațiilor de muncă și de flexibilizare a prevederilor din Codul Muncii, vom asista la adâncirea crizei în care se află mediul de afaceri.

Telemunca trebuie debirocratizată nu doar pe perioada stării de urgență.

Prin OUG trebuie abrogate din Codul Muncii prevederile care încarcă angajatorii și angajații cu o birocrație suplimentară în ceea ce privește evidența zilnică inutilă a prezenței la locul de muncă. Condica de prezență poată fi întocmită lunar, așa cum se prevedea anterior în Codul Muncii.

O altă obligație inutilă ce trebuie să fie abrogată din Codul Muncii este cea referitoare la păstrarea copiilor după contractele de muncă în alte locații decât sediul central.

De asemenea, Guvernul trebuie să ia măsuri pentru ca instructajul angajaților pentru sănătate și securitate în muncă, dar și pentru situațiile de urgență, precum și documentația aferentă, să se poată realiza prin mijloace electronice.

În contextul actual al crizei provocate de coronavirus, Inspecția Muncii poate sprijini angajatorii, prin comunicare telefonică și on-line, în special în ceea ce privește flexibilizarea relațiilor de muncă, iar pe angajați îi poate ajuta în eventualele situații abuzive prin care trec.

Nu în ultimul rând, Alianța USR PLUS consideră că organizațiile sindicale pot sprijini eforturile angajatorilor în privința implementării măsurilor de informare și prevenție împotriva infecției cu coronavirus.”

Sursa: https://www.facebook.com/usrtargoviste/posts/2481837172029039

Distribuie acest articol Oficial Media
Share