Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, organizează în perioada 19 – 30 august 2019 programul VACANȚĂ LA MUZEU.
Programul este organizat sub forma unor activități independente, în fiecare zi copiii având posibilitatea să descopere ceva nou, alături de specialiștii muzeului.
Activitățile din prima săptămână, 19 – 23 august, se vor desfășura la Curtea Domnească, după următoarea tematică:
Luni: Casa țărănească tradițională ( atelier de confecționare a unei căsuțe)
Marți: Drumul firului de lână (atelier). Copiii vor descoperi etapele prin care trece lâna (tuns, spălat, scărmănat, caier, tors, țesut), până ajunge obiect de îmbrăcăminte sau decor și vor asista la o ativitate demonstrativă de vopsire a lânii. Totodată, se vor putea familiariza cu obiecte din cadrul colecției etnografice folosite în industria casnică textilă (furcă de tors, fus, roată de tors, darac) și vor confecționa ii miniaturale folosind motive tradiționale
Miercuri: Tainele olăritului ( modelaj în lut)
Obiceiuri Tradiționale (Paparuda, Sânzienele, Înfrățitul, Însurațitul etc.).
Joi: Misterele Curții Domnești. Participanții sunt provocați să exploreze incinta Curții Domnești unde, urmând indiciile, vor descoperi Comoara din Cetate. Pe un traseu semnalizat corespunzător, copiii vor susține probe de îndemânare și perspicacitate (tunelul, echilibristică, pânza de păianjen, tir cu arcul, ghicitori etc.) utilizând diverse mijloace de orientare: hărți, busole, binocluri.
Vineri: Atelier de creatie. Activitate de modelare, incizare, desenare și pictare pe materiale diverse: lut, lemn, piatră. Realizarea unor imagini reprezentative ale Curții Domnești sub forma unui tablou.
Jurnal de vacanta la muzeu. Activitatea cuprinde realizarea unui album foto intitulat ”Jurnalul de vacanță la muzeu”, cu imagini sugestive surprinse în timpul desfășurării activităților. Jurnalul va fi completat cu impresii ale celor implicați în activitatea ”Misterele Curții Domnești”.
A doua săptămână a programului, 26-30 august, va avea ca loc de desfășurare Muzeul de Istorie, iar activitățile propuse sunt următoarele:
Luni: Poveștile Muzeului de Istorie
Cancelaria domnească de la Targoviște pe înțelesul copiilor (atelier). Cum anume se realizau sigiliile medievale și ce rol aveau ele, câte documente s-au scris la Târgoviște sunt doar câteva întrebări la care vom răspunde pe parcursul atelierului. La final, atenția le va fi răsplătită cu realizarea unui sigiliu cu ceară roșie.
Marți: 12. Regii României (atelier). În cadrul atelierului, copiii vor înțelege rolul pe care l-a avut familia regală în realizarea statului național modern. Totodată, vor avea ocazia să afle despre însemnele Casei Regale a României: coroana regală, buzduganul, mantia regală, pavilioanele domnești, cifra regală. Participanții vor realiza, pas cu pas, o coroană de hârtie și vor rezolva un rebus.
Miercuri: Joc prin labirint (15 ghicitori, însoțite de mici povestioare despre oraşul medieval Targoviște, despre anumite personalităţi istorice sau obiecte deosebite expuse în muzeu). Căutarea se va încheia cu „o comoară dulce, dulce”.
Joi: La patru ace în secolul al XIX-lea ( atelier de confecționat evantaie sau jobene). Reperele eleganței în secolul XIX vor fi exemplificate cu ajutorul prețioaselor obiecte din patrimoniul muzeului.
Vineri: Arta plastică românească pe înțelesul copiilor (incursiune în universul picturilor expuse în Muzeul de Artă).
Întrucât ne dorim să oferim oricărui copil șansa de a petrece timpul într-un mod activ, prietenos și educativ, participarea este liberă și nu implică aducerea unor materiale pentru realizarea activităților, acestea fiind puse la dispoziția participanților de către muzeu.
Programul se defășoară de luni până vineri, între orele 9.00 și 12.00, și se adresează copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, in limita a 25 de locuri pentru fiecare zi, cu rugămintea ca un participant să nu aleagă mai mult de 3 activități din cele 10 propuse. Înscrierile au loc la numărul de telefon 0736394086, persoană de contact, Maria Neacșu.
Manager,
dr. Ovidiu CÎRSTINA
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Deputat Aurelian Cotinescu: ”Moțiunea AUR, SOS și POT a fost doar o încercare disperată de a arunca România în incertitudine”
Investiție în educație și eficiență energetică: Grădinița nr. 3 din Târgoviște va fi redeschisă în această toamnă
Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – Admitere 2025