Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Varietatea Brează are locul de formare în Valea Jiului- măsuratul oilor în PARÂNG-ȘUREANU

Varietatea de ovine „Brează” a rasei Țurcană, vedeta evenimentului organizat de Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine ”DACIA”, din județul Hunedoara
 În data de 26 mai 2022, secretarul de stat Iulian BUCUR a participat alături de conducerea Agenției Naționale pentru Zootehnie la evenimentul Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine ”DACIA”, ce a avut loc în județul Hunedoara, cu ocazia deschiderii pășunatului montan în masivul Parâng-Șureanu de pe raza localității Petrila. A avut loc cu această ocazie, MĂSURATUL OILOR, o tradiție care se pierde în negura timpului, pe aceste meleaguri.
 „Am fost plăcut impresionat de preocuparea comunității din această zonă pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor specifice creșterii oilor! Crescătorii de ovine sunt oameni harnici si dedicați, iar dragostea lor pentru animale este transmisă mai departe copiilor și tinerilor. Felul în care se gospodăresc și grija tuturor celor implicați în pășunatul montan sunt emoționante și ne dau încredere că poporul român are tradiții frumoase,  care nu trebuie să se piardă peste generații!”, a declarat secretarul de stat Iulian Bucur.
 Conducerea MADR a transmis întreaga apreciere pentru activitatea pe care o desfășoară cu atăta dibăcie și sacrificiu crescătorii de ovine în contextul actual complicat pe care îl traversăm.
 La eveniment, coordonatorul Registrului Genealogic, ing. Gheorghe Neață, director general al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a reiterat importanța Rasei de ovine Țurcană, varietatea Brează, din punct de vedere al profitabilității și rezistenței la condițiile montane și de deal.
Varietatea Brează are locul de formare în Valea Jiului și dovedește performanțe remarcabile din punct de vedere al producției de lapte, media per turmă fiind de 0,900 g lapte.
 ”Fermierii români, crescătorii de animale produc suficientă hrană, încât să acopere nevoile românilor. Ciobanul stă toată ziua în munte, cu vântul, cu ploaia, cu zăpada. De ce? Ca să crească animale și să poată pune pe masă românilor hrană. Hrană bio, eco, care  este din ce în ce mai mult, solicitată de consumatorul român. Și  este de  datoria noastră,  a celor de la APIA  să-i sprijinim, deja cei care au depus cererile unice la APIA,  din data de 16 mai  au primit adeverința pentru a putea încasa suma cuvenită prin instrumentele financiare bancare.
Subvenția la sprijinul cuplat zootehnic pentru sectorul ovine/caprine a fost majorată, pentru că,  dacă ai performanță într-un sector, trebuie în continuare să-l susții și să-l sprijini. Dar, dealtfel, trebuie să asigurăm un echilibru și eu sunt susținătorul tuturor sectoarelor din zootehnie și din agricultură„ a ținut să declare și directorul executiv al APIA Hunedoara, Veronica Topor.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share