Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vești bune pentru învățământul hunedorean

𝟮𝟳 𝗱𝗲 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗲𝘂𝗿𝗼 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀̦𝗰𝗼𝗹𝗶𝗹𝗲 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲𝘀̦𝘁𝗶, în prima rundă de finanțare prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – componentă PNRR! Programul se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon școlar.

Abandonul școlar a atins cote alarmante în România. Pandemia de coronavirus a sporit problemele pe care le are țara noastră în ceea ce privește educația. Ministerul Educației a anunțat, de curând, că săptămâna trecută a finalizat anumite proiecte în acest sens. Astfel, în prima etapă, ar urma să fie finanțat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Conform unui comunicat al instituției, deja au fost depuse 1.474 de solicitări de finanțare, dintre care 1.431 au fost declarate eligibile. Chiar dacă inițial finanțarea era prevăzută doar pentru 750 de unități de învățământ în primă fază, lucrurile s-au schimbat. Astfel, instituția condusă de Sorin Cîmpeanu a decis să finanțeze toate proiectele care îndeplinesc condițiile de finanțare conform metodologiei.

”Toate cele 1.391 de unităţi de învăţământ care au obţinut minimum 6/10 puncte vor fi invitate să încheie contracte de finanţare în perioada următoare. Ele vor avea la dispoziţie trei ani pentru a atinge obiectivele propuse”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Este important de precizat că în cadrul PNRAS sunt eligibile toate unitățile de învățământ care au risc mare și mediu de abandon școlar. Dintre cele 1.391 unităţi de învăţământ 1.114 sunt din mediul rural (80%) şi 277 din mediul urban (20%). Valoarea totală a granturilor finanțate este de peste 191 milioane de euro+ TVA, iar valoarea medie/ grand este de 138.000 de euro +TVA. Acest program este cuprins în Proiectul „România Educată”. El a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin PNRR, cu o valoare de 543 de milioane de euro. Acest proiect este făcut pentru elevii care riscă să abandoneze școala, în special copiii care aparțin grupurilor vulnerabile. De asemenea, elevii care aparțin minorității rome, cei din mediul rural și urban mic, dar și elevii cu dizabilități și cerințe speciale, vor fi ajutați de stat să continue studiile. La aceste categorii se mai adaugă copiii din familii sărace, cei care nu au o locuință, cei care fac parte din familii monoparentale etc.

𝟮𝟯 𝗱𝗲 𝘀̦𝗰𝗼𝗹𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝘂𝗹 𝗛𝘂𝗻𝗲𝗱𝗼𝗮𝗿𝗮 au fost declarate eligibile pentru finanțare:

– Liceul „Mircea Eliade” Lupeni

– Liceul “Dragomir Hurmuzescu” Deva

– Școala Gimnazială Șoimuș

– Colegiul „Carmen Sylva” Petroșani

– Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” Orăștie

– Școala Gimnazială „Vețel”

– Școala Gimnazială nr. 7 Petroșani

– Școala „Horea, Cloșca și Crișan” Brad

– Școala Gimnazială „Avram Iancu” Baia de Criș

– Școala Gimnazială Teliucu Inferior

– Liceul Tehnologic „Crișan” Crișcior

– Școala Gimnazială Vața de jos

– Școala Gimnazială Romos

– Școala „Constantin Daicoviciu” Beriu

– Școala Gimnazială „Dominic Stanca” Orăștie

– Școala Gimnazială Luncoiu de Jos

– Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara

– Școala Gimnazială nr. 6 Vulcan

– Școala Gimnazială Zam

– Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani

– Școala Gimnazială „Sfânta Varvara” Aninoasa

– Școala „Hadrian Daicoviciu” Orăștioara de Sus

– Școala Gimnazială nr. 1 Hunedoara

Distribuie acest articol Oficial Media
Share