Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Viitorul începe AICI și ACUM

În generosul  și unicul  foaier  al Palatului Cultural din municipiul Lupeni, a avut loc cea de-a șaptea activitate din cadrul proiectului ORAȘE REZILIENTE,  la care au participat  invitați din comunitatea locală și de la nivel județean, directorii celor două școli implicate, prof. Bucur Aurelia de la Liceul Tehnologic, și prof. Elena Budelecan de la Școala Gimnazială nr. 3, colegii din proiect din Uricani,  reprezentanți ai altor ong-uri, cu sprijinul coordonatorilor proiectului Bogdan Gioară și Marian Ancuța, prof. Dorina Julecătean, prof. Melania Nan, prof. Adriana Moldovan.

Proiectul este derulat de Asociația REPER21 în parteneriat cu Terra Mileniul III, Centrul de Dezvoltare Comunitară Durabilă și Declic, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 Orașe reziliente este un proiect activist care cere declararea stării de  urgență climatică, fiindcă un cadru național de acțiune climatică este necesar pentru sprijinirea comunităților mic urbane „uitate”, în care modelul actual de pseudo-dezvoltare a adus cetățenilor doar vise deșarte. Astăzi, după 30 de ani de abandon și eșecuri, aceste orașe sunt deosebit de vulnerabile, cetățenii lor sunt expuși în mod disproporționat impacturilor climatic.

De milenii, omenirea nu a asistat la o încălzire globală ca cea actuală. Este una dintre concluziile dramatice ale primului capitol din al șaselea raport publicat pe 9 august de către IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), instituția Națiunilor Unite responsabilă cu evaluarea științifică a schimbărilor climatice. La raport au lucrat 234 de climatologi din întreaga lume pe baza a peste 14.000 de studii, reprezentând astfel un consens al lumii științifice asupra a ceea ce cunoaștem despre climă în prezent. Concluziile șoc ale raportului includ faptul că clima se încălzește într-un ritm rapid în absolut toate regiunile lumii iar anumite schimbări – precum topirea ghețarilor – sunt ireversibile în următoarele milenii. „Schimbările climatice induse de om generează deja numeroase fenomene meteorologice și climatice extreme, precum valuri de căldură, precipitații puternice, secete și cicloni tropicali”.

Protagoniștii proiectului  sunt 360 de TINERI și 60 de Actori Comunitari (profesori, bibliotecari, antreprenori, reprezentanți ai societății civile locale) din 13 COMUNITĂȚI MIC URBANE: Târgu Cărbunești, Lupeni, Uricani, Moreni, Săcele, Turnu Măgurele, Slobozia, Oltenița, Țăndărei, Moinești, Călărași, Câmpina, Urlați.

”Am plecat în călătorie pentru a face parte din proiectul “Orașe reziliente – Advocacy pentru dezvoltarea rezilientă la schimbările climatice a comunităților mic urbane în declin”, desfășurat în perioada mai 2021 – octombrie 2022 de către Asociațiile  REPER 21- coordinator, Centrul de Devoltare comunitară durabilă- DECLIC, cu sprijinul financiar al CTIV CITIZENS FOUND ROMÂNIA – program finanțat de Islanda, Lichtenstein și Norvegia  prin granturile SEE 2014-2021.  Reziliența reprezintă capacitatea persoanei de a-și reveni în urma unui eveniment stresant.

Termenul de reziliență a fost inspirat întâi din proprietățile unor tipuri de materiale. În cazul oamenilor, puterea de a-și reveni ține mai degrabă de anumite comportamente și de un proces de adaptare, uneori concret, alteori mai subtil. Reziliența nu depinde de personalitate – ea putând fi învățată și dezvoltată oricând dea lungul vieții. Reziliența nu înseamnă pasivitate și nici a aștepta să fii salvat de alții, ci a manifesta o atitudine pro-activă, orientată către gestionarea și depășirea dificutăților. Persoanele reziliente își asumă responsabilitatea pentru modul în care se simt și întreprind acțiuni pentru a îmbunătăți starea lor și a rezolva problemele pe care le întâmpină, sau, atunci când este cazul, a accepta pur și simplu lucrurile asupra cărăra nu au impact.  La Orizontul 2030, participanții din proiect și-au propus atingerea punctelor din Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României. Tinerii dornici de schimbare, cu entuziasm au țintit câteva dintre obiectivele Agendei pentru Dezvoltarea Durabil Planete. ( n.r. vezi foto) ” au ținut să transmită coordonatoarele activității de diseminare,  care a fost organizată la Lupeni.

Evenimentul  a cuprins și un scurt recital susținut de o tânără artistă, Bianca Crișan, care a încântat audiența cu o balada ” Miorița” și cu o jiană.

Prin activitățile interactive care s-au desfășurat până în prezent, acestea  vor contribui la creșterea nivelului de conștientizare a unui număr de aproximativ 20.000 de cetăţeni, dintre care aproximativ 5.000 de tineri, cu privire la cauzele şi efectele schimbărilor climatice în România, dar şi generarea unui impact real asupra politicilor de educaţie, în vederea unui viitor în care putem înţelege şi gestiona mai bine ameninţarea schimbărilor climatice.Prin angajamentul lor, tinerii și cetățenii activi din aceste orașe vor putea contribui la transformarea propriilor comunități în “Orașe reziliente”, adică în orașe cu dublă capacitate: de a anticipa efectele schimbărilor climatice pentru a reduce pe cât se poate impacturile potențiale; de a rezista la perturbări, de a-și menține o stare minimă de funcționare în momentele critice și de a-și relua dezvoltarea sub o formă regenerativă, plenară și durabilă.  Proiectul va contribui astfel la construirea rezilienței climatice a orașelor vulnerabile de către tinerii și cetățenii activi din comunitățile respective prin conectarea sistematică a abordărilor ecologice și sociale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share