Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vizitarea CHEILOR BĂNIȚEI va fi gratuită mâine de 1 iunie

Mâine sărbătorim Ziua Copilului cu o surpriză pentru toți exploratorii mici și mari!
Micuții noștri merită să exploreze și să se bucure de minunile zonei noastre, astfel că avem bucuria de a vă anunța că vizitarea Cheilor Băniței va fi GRATUITĂ pentru toată lumea în data de 1 iunie!
Cheile Băniței  care este o rezervație naturală,  se află în  Parcul național Grădiștea Muncelului -Cioclovina și sunt situate în apropierea Peșterii Bolii, fiind săpate de râul Bănița în același masiv calcaros. Cheile sunt deosebit de spectaculoase, oferind un peisaj rar întâlnit. Stâncile sculptate de apă încântă privirea, la fel și coloritul acestora care este unul spectaculos, întrucât există zone în care stâncile acoperă parțial cheile, precum o umbrelă
”Vă invităm astfel să petreceți o zi minunată în mijlocul naturii, descoperind peisajul spectaculos al Cheilor Băniței. Există două modalități prin care puteți explora cheile: în întregime prin apă sau parțial, până aproape la jumătatea lor, folosind un cablu de tip via ferrata. Este o oportunitate excelentă pentru cei mici să experimenteze senzații noi și să-și dezvolte abilitățile fizice și de echilibru.
Așadar, veniți în număr cât mai mare și sărbătoriți Ziua Copilului în mijlocul naturii, la Cheile Băniței! Totodată, vă rugăm să vă îngrijiți de frumusețea naturală a acestui loc special!” transmit organizatorii.
Stâncile sculptate de apă încântă privirea, la fel și coloritul acestora care este unul spectaculos, întrucât există zone în care stâncile acoperă parțial cheile, precum o umbrelă. Cheile Băniţei se afla la opt  kilometri nord de Petroşani, în culoarul Băniţa-Merișor-Baru, în zona în care Depresiunea Petroşani se unește cu Depresiunea Haţegului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc, la nord, Streiului și apelor pe care acesta le adună din Șureanu și Retezat. La Cheile Băniței se poate ajunge ușor atât cu trenul, cât și cu mașina. Cu mașina, pe DN 66, venind dinspre Petroșani, trebuie mers până la serpentinele care urcă spre Pasul Merișor. Cu trenul, venind dinspre Petroșani, se coboară la Halta Peștera Bolii și se urcă aceleași serpentine- Petroșani-Simeria.
Cheile Băniței reprezintă o sculptură naturală, de o frumusețe rar întâlnită prin zonă. Turiștilor, care ajung în aceste chei, le este recomandat un echipament adecvat, chiar dacă traseul este unul de dificultate mică. Ineditul traseului îl reprezintă faptul că trebuie să mergi prin apă, fiind recomandate încălțări pentru apă, cu talpă cauciucată aderentă, pentru a nu aluneca pe pietre.
În timpul verii, apa nu este foarte adâncă, ajungând în cele mai multe locuri până la glezne, doar în câteva părți ajunge până la genunchi, astfel încât, traseul  poate fi parcurs acest traseu fără probleme.
Cheile Băniței sunt formate de apa  Bănița care parcurge o porțiune de perete din calcar destul de înalt. De-a lungul timpului a săpat în acest calcar un culoar sinusoidal destul de adânc.
Înălțimea pereților depășește 10-15 metri și modul în care Bănița a erodat roca este foarte interesant, iar în multe locuri stâncă este exact desupra turiștilor. Lungimea cheilor nu este una mare, acestea având aproximativ 250-300 de metri lungime, ele formându-se din prăbuşirea tavanului unei peşteri. La intrare în chei se pot observa câteva excavații în stâncă, ce reprezintă foste cursuri secundare ale apei, ce sunt denumite „La nări”, din cauza formelor pe care le au. Pe dealul care se înalță deasupra cheilor se află o cetate dacică, Cetatea Băniței, care făcea parte din sistemul de apărare dacic din Munții Șureanu, ce deservea Sarmizegetuza Regia.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share