Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Vladimir Tismăneanu: S-a adunat mult gunoi sub covor. E timpul sa fie maturat. Prin rostirea adevarului

Drepturile omului nu sunt categorii abstracte. Ele definesc existenta noastra cat se poate de concreta. Am condus Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Sunt in Raportul Final analize concludente, elocvente, temeinic documentate, ale incalcarii drepturilor unor intregi categorii sociale si etnice. Statutul de cetatean era de fapt inexistent in acel sistem. Regimul era unul ilegitim si criminal tocmai ca pentru ca batjocorea libertatea, demnitatea, dreptul de a fi tratat ca persoana morala si ca persoana juridica.

Era o cleptocratie, o autocratie si, trebuie spus, o falocratie. Abjectie politica si turpitudine morala. Toate sub egida “normelor eticii si echitaii socialiste”. Femeile erau tratate ca instrumente de reproductie si, cum s-a intamplat nu de putine ori, de satisfacere a poftelor diversilor mici, mijlocii sau mari potentati. Din PCR, din Securitate, din UTC, din UASCR. Cinismul se combina cu promiscuitatea. Corpul uman era transformat intr-o marfa. Viata cotidiana in „socialismul de stat” era vulgara, umilitoare, deprimanta. Pentru femei, mai cu seama. Homosexualitatea era criminalizata. Indaratul puritanismului si pruderiei oficiale, gramezi de murdarie toxica.

Marxism-leninismul de catedra ignora alienarea reala. Pontifii „socialismului stiintific” nu aveau treaba cu asemenea „bagatele”. Perorau despre umanismul comunist in timp ce multe studente treceau prin situatii similare cu cele din filmul lui Cristian Mungiu despre avorturile din „Epoca de Aur”. A venit Revolutia. S-a putut, in fine, vorbi liber. Dar vechile reflexe, inhibitive si prohibitive, au continuat sa impiedice stoparea practicilor abuzive. Discutia actuala are, in opinia mea, o valoare terapeutica. S-a adunat mult gunoi sub covor. E timpul sa fie maturat. Prin rostirea adevarului. Prin cuvantul legii. Satirii lubrici trebuie demascati. Altminteri, traumele nu se vor vindeca, umilintele vor continua.

Autor Vladimir Tismăneanu, contributors.ro


Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”.Este autorul a numeroase carti intre care “The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century” (University of California Press, 2012), “Lumea secreta a nomenclaturii” (Humanitas, 2012), “Despre comunism. Destinul unei religii politice”, s.a.m.d.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share