Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vom avea procurori specializați pe infracțiuni de mediu

Ministerul Justiției (MJ), împreună cu alte 14 instituții publice relevante, discută în cadrul unui grup de lucru soluțiile optime pentru specializarea urmăririi penale a infracțiunilor de mediu.  

Potrivit informațiilor oferite Green-report.ro de MJ, începând cu luna mai 2021, Stelian Ion, ministrul justiției, a convocat o serie de instituții publice și ONG-uri de mediu, cu scopul constituirii și desfășurării activității unui grup de lucru, cu obiectivul identificării unei soluții optime pentru specializarea urmăririi penale a acestui tip de infracțiuni. Acest grup de lucru s-a reunit până în prezent de cinci ori.

„Pregătirea profesională a magistraților, precum și specializarea unei/ unor structuri de parchet care să gestioneze infracționalitatea de mediu sunt discutate în cadrul grupului de lucru, ca obiectiv în procesul de redefinire a politicii penale de mediu din România”, se arată în informarea MJ.

La lucrările grupului de lucru participă în prezent 14 instituții publice relevante pentru politica de mediu din România: Ministerul Justiției, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Politiției Române, Administrația Națională Apele Române, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, Direcția Națională Anticorupție, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda Forestieră Națională, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare și Institutul Național de Sănătate Publică.

Printre organizațiile nonguvernamentale care activează în domeniul protecției mediului, au participat la discuții Fundaţia Carpathia – European Wilderness Reserve, World Wildlife Fund, Societatea Ornitologică Română, Asociaţia Cinegetică pentru Cercetarea Habitatelor „Valori Superioare”, Asociaţia „Act for Tomorrow”, Asociaţia Agent Green, Greenpeace, alături de Mihai Goțiu, activist de mediu.

Infracțiuni la regimul silvic

Conform Biroului de statistică judiciară al MJ, în anul 2020, a existat pe rolul instanțelor din România un număr de 992 de dosare ce au avut ca obiect infracțiuni de mediu, mai preciz la regimul silvic reglementate de Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic.

Dintre acestea, 489 de dosare au fost soluționate până la sfârșitul anului trecut. În anul 2020, a existat, de asemenea, pe rolul instanțelor, un număr total de 11 dosare ce au avut ca obiect infracțiuni la regimul silvic reglementate de Legea nr. 26/1996 privind Codul Silvic. Dintre acestea, 7 au fost soluționale pînă la finalul anului.

La începutul lunii august, ministrul mediului, Tanczos Barna, spunea că numărul dosarelor penale înregistrate în primele șase luni ale acestui an ca urmare a tăierilor ilegale de păduri s-a mărit, ajungând la 5.952. Numărul persoanelor împotriva cărora s-au dispus măsuri preventive în primul semestru al acestui an aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut: 24 de persoane în 2021, față de 14 persoane în 2020. „Toate aceste acțiuni de control au în spate un volum de muncă enorm și le mulțumim colegilor din MAI, Poliție, Jandarmerie și Ministerul Public care, alături de personalul silvic, luptă zi și noapte pentru combaterea acestui fenomen”, declara atunci ministrul mediului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share