Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vom avea și mai multe puncte gastronomice locale

Legea pentru înființarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) a fost adoptată de Camera Deputaților, care este for decizional.
Miercuri – 29 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat decizional, proiectul pentru înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale.
Potrivit iniţiativei, Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situate într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan. Localitatea rurală este reprezentată de sate reşedinţă de comună, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor sau oraşelor.
Punctul Gastronomic Local poate fi înființat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de pe raza județului unde acesta îşi desfăşoară activitatea.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, întocmește şi gestionează Registrul Punctelor Gastronomice Locale pe baza datelor din lista publică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Ideea Punctului Gastronomic Local, aparține regretatului Ivan Patzaichin, canoist român, multiplu campion olimpic și mondial. Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” a demarat acțiunea legată de acest concept încă din anul 2016.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin domnul Secretar de stat Aurel Simion și Agentia Națională a Zonei Montane, reprezentată de directorul  general Veronica Țaran-Baciu-Georgescu, au avut un rol important în implementarea și promovarea Punctelor Gastronomice Locale, la nivelul întregii țări.
Cadrul de reglementare a activității economice desfășurate în Punctele Gastronomice Locale a fost completat și definitivat, ca urmare a consultărilor instituționale între Agenția Națională a Zonei Montane, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Institutul Național de Statistică și Studii Economice, Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” Tulcea și Asociația „Gastro Local” Vama Buzăului.
În luna noiembrie 2023, în România existau un număr de 303 PGL-uri, dintre care, 201 – reprezentând 66,33% din total, în zona montană.
Acestea vin să completeze într-un mod armonios, oferta turistică deja existentă în arealul montan.
Agenția Națională a Zonei Montane organizează cu titlu gratuit, cursuri adresate persoanelor care deservesc Punctele Gastronomice Locale. Cursurile se derulează pe parcursul a patru zile. În perioada mai 2021 – noiembrie 2023, au absolvit acest tip de cursuri peste 7000 de persoane.
Punctul Gastronomic Local reprezintă o modalitate eficientă de valorificare a produselor din gospodăria țărănească în unități de alimentație publică de tip familial, ținând cont de specificul fiecărei zone/regiuni turistice cu tradiții gastronomice cunoscute.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">