La invitația generalului locotenent Karel Řehka, șeful forțelor armate cehe, șefii apărării aliați s-au reunit la Praga în perioada 13-15 septembrie 2024 pentru Conferința lor anuală a comitetului militar.
Pe ordinea de zi s-a aflat punerea în aplicare a deciziilor luate la Summit-ul de la Washington din iulie 2024. Șefii apărării au discutat despre modul în care, NATO își va consolida descurajarea și apărarea, sporind în același timp sprijinul pentru Ucraina. Totodată, șefii Apărării din statele aliate au discutat despre înființarea structurii de comandă a Misiunii NATO de Asistență și Instruire în domeniul Securității pentru Ucraina (NSATU).
Acest lucru va permite NATO să supravegheze pregătirea forțelor armate ucrainene la unitățile de antrenament din țările aliate, să sprijine Ucraina prin planificarea și coordonarea donațiilor; să gestioneze transferul și repararea echipamentelor și să ofere sprijin pentru dezvoltarea pe termen lung a forțelor armate ale Ucrainei. Amiralul Bauer, Președintele Comitetului Militar a declarat: „În fiecare zi, creștem din ce în ce mai interoperabili. Până când într-o zi, vom sta unul lângă altul sub steagul NATO. Ucraina merită sprijinul nostru necruțător. Nu numai pentru cine sunt ei ca popor. Dar și datorită a ceea ce suntem, ca NATO.”
În cea de-a doua sesiune, comandantul suprem aliat al Europei, generalul Christopher G. Cavoli, a informat șefii apărării cu privire la progresele înregistrate în implementarea noilor planuri de apărare ale NATO, care sunt menite să consolideze capacitățile de luptă ale NATO și să sporească capacitatea acesteia de a descuraja și, dacă este necesar, apărare împotriva oricăror potențiale amenințări. În ultimul an, NATO a pus 500.000 de soldați în stare de pregătire ridicată, a înființat Forța de reacție a Aliaților, a adaptat structura de comandă și control și a intensificat dezvoltarea și extinderea capacităților militare ale Aliaților. În anul viitor, vor fi întreprinși mai mulți pași pentru a crește gradul de pregătire generală a Alianței.
Cea de-a treia sesiune s-a concentrat pe transformarea luptei și a fost condusă de generalul Philippe Lavigne, comandantul suprem aliat pentru transformare (SACT).
Printre alte subiecte, șefii apărării au discutat despre lansarea Centrului comun de analiză, instruire și educație NATO-Ucraina (JATEC). Aceasta se va concentra pe dezvoltarea capacității forțelor armate ucrainene de a apăra, descuraja și opera fără probleme cu forțele NATO, sporind interoperabilitatea Ucrainei cu NATO. „Este un pas pe care îl facem astăzi ,pentru un viitor pașnic mai bun și durabil împreună”, a declarat generalul Lavigne. Șefii Apărării Aliați au discutat, de asemenea, noile ținte de capacitate în cadrul Procesului de planificare a apărării NATO.
Acum, că planurile NATO și de apărare națională sunt integrate la un nivel inegalabil, este esențial ca fiecare Aliat să dezvolte sau să extindă capacitățile pe care le-a promis Alianței.
Și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la Conferința anuală a Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor Apărării, care a avut loc în perioada 13-14 septembrie la Praga, Cehia.
În acest context, generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat că o descurajare credibilă și eficientă se transpune în asigurarea de forțe și mijloace, flexibilitate structurală a Grupurilor de Luptă pentru atingerea rapidă, la nevoie, a organizării de nivel brigadă, precum și adaptarea arhitecturii de comandă-control.
„Trebuie să îmbunătățim, pe de o parte, procedurile de activare a autorității SACEUR într-o zonă de operații și, pe de alta, capacitatea de susținere logistică a trupelor aliate în acea zonǎ. Luând în considerare evoluția situației în războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, devine din ce în ce mai clară necesitatea unei prezențe aliate consistente în regiunea Mării Negre și menținerea, cu prioritate, pe agenda NATO, a relevanței Mării Negre pentru asigurarea stabilității acestei regiuni”, a declarat șeful Apărării din România.
Comitetul militar se întrunește în sesiunea șefilor de apărare de două ori pe an la sediul NATO din Bruxelles, iar o dată pe an, este organizată o Conferință de către un stat membru aliat. Comitetul militar se întrunește pentru a discuta operațiunile, misiunile și activitățile NATO și pentru a oferi Consiliului Atlanticului de Nord consiliere militară nelimitată, bazată pe consens, cu privire la modul în care Alianța poate aborda cel mai bine provocările de securitate la nivel mondial. În fiecare zi, activitatea sa este desfășurată de către reprezentanții militari permanenți la sediul NATO din Bruxelles.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
Coșul minim lunar în 2024 pentru o persoană singură depășeste 3800 de lei. O familie cu doi copii plătește aproape 10.000 de lei
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 57-a, 2024
Registrul Auto Român are un nou angajat, Chatbotul RAReș care va răspunde la întrebări 24 de ore din 24
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Claudia Gilia numărul doi pentru Senat. Prefectul de Dâmbovița va demisiona
Carmen Holban a fost nominalizată de PSD Dâmbovița pentru un nou mandat de deputat
O sportivă de 26 de ani a fost găsită spânzurată în apartamentul său din Târgoviște