Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Vor fi întreprinși mai mulți pași pentru a crește gradul de pregătire generală a NATO

La invitația generalului locotenent Karel Řehka, șeful forțelor armate cehe, șefii apărării aliați s-au reunit la Praga în perioada 13-15 septembrie 2024 pentru Conferința lor anuală a comitetului militar.

Pe ordinea de zi s-a aflat punerea în aplicare a deciziilor luate la Summit-ul de la Washington din iulie 2024. Șefii apărării au discutat despre modul în care,  NATO își va consolida descurajarea și apărarea, sporind în același timp sprijinul pentru Ucraina.  Totodată, șefii Apărării din statele aliate au discutat despre înființarea structurii de comandă a Misiunii NATO de Asistență și Instruire în domeniul Securității pentru Ucraina (NSATU).

Acest lucru va permite NATO să supravegheze pregătirea forțelor armate ucrainene la unitățile de antrenament din țările aliate, să sprijine Ucraina prin planificarea și coordonarea donațiilor; să gestioneze transferul și repararea echipamentelor și să ofere sprijin pentru dezvoltarea pe termen lung a forțelor armate ale Ucrainei. Amiralul Bauer, Președintele Comitetului Militar a declarat: „În fiecare zi, creștem din ce în ce mai interoperabili. Până când într-o zi, vom sta unul lângă altul sub steagul NATO. Ucraina merită sprijinul nostru necruțător. Nu numai pentru cine sunt ei ca popor. Dar și datorită a ceea ce suntem, ca NATO.”

În cea de-a doua sesiune, comandantul suprem aliat al Europei, generalul Christopher G. Cavoli, a informat șefii apărării cu privire la progresele înregistrate în implementarea noilor planuri de apărare ale NATO, care sunt menite să consolideze capacitățile de luptă ale NATO și să sporească capacitatea acesteia de a descuraja și, dacă este necesar, apărare împotriva oricăror potențiale amenințări. În ultimul an, NATO a pus 500.000 de soldați în stare de pregătire ridicată, a înființat Forța de reacție a Aliaților, a adaptat structura de comandă și control și a intensificat dezvoltarea și extinderea capacităților militare ale Aliaților. În anul viitor, vor fi întreprinși mai mulți pași pentru a crește gradul de pregătire generală a Alianței.

Cea de-a treia sesiune s-a concentrat pe transformarea luptei și a fost condusă de generalul Philippe Lavigne, comandantul suprem aliat pentru transformare (SACT).

Printre alte subiecte, șefii apărării au discutat despre lansarea Centrului comun de analiză, instruire și educație NATO-Ucraina (JATEC). Aceasta se va concentra pe dezvoltarea capacității forțelor armate ucrainene de a apăra, descuraja și opera fără probleme cu forțele NATO, sporind interoperabilitatea Ucrainei cu NATO. „Este un pas pe care îl facem astăzi ,pentru un viitor pașnic mai bun și durabil împreună”, a declarat generalul Lavigne.  Șefii Apărării Aliați au discutat, de asemenea, noile ținte de capacitate în cadrul Procesului de planificare a apărării NATO.

Acum, că planurile NATO și de apărare națională sunt integrate la un nivel inegalabil, este esențial ca fiecare Aliat să dezvolte sau să extindă capacitățile pe care le-a promis Alianței.

Și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la Conferința anuală a Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor Apărării, care a avut loc în perioada 13-14 septembrie la Praga, Cehia.

În acest context, generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat că o descurajare credibilă și eficientă se transpune în asigurarea de forțe și mijloace, flexibilitate structurală a Grupurilor de Luptă pentru atingerea rapidă, la nevoie, a organizării de nivel brigadă, precum și adaptarea arhitecturii de comandă-control.

„Trebuie să îmbunătățim, pe de o parte, procedurile de activare a autorității SACEUR într-o zonă de operații și, pe de alta, capacitatea de susținere logistică a trupelor aliate în acea zonǎ. Luând în considerare evoluția situației în războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, devine din ce în ce mai clară necesitatea unei prezențe aliate consistente în regiunea Mării Negre și menținerea, cu prioritate, pe agenda NATO, a relevanței Mării Negre pentru asigurarea stabilității acestei regiuni”, a declarat șeful Apărării din România.

Comitetul militar se întrunește în sesiunea șefilor de apărare de două ori pe an la sediul NATO din Bruxelles, iar o dată pe an, este organizată o Conferință de către un stat membru aliat. Comitetul militar se întrunește pentru a discuta operațiunile, misiunile și activitățile NATO și pentru a oferi Consiliului Atlanticului de Nord consiliere militară nelimitată, bazată pe consens, cu privire la modul în care Alianța poate aborda cel mai bine provocările de securitate la nivel mondial.  În fiecare zi, activitatea sa este desfășurată de către reprezentanții militari permanenți la sediul NATO din Bruxelles.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share