”Vrea să destrame NATO şi ca SUA să iasă din joc”

Generalul în rezervă Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor aliate NATO (1997-2000) şi în prezent analist militar pentru CNN, spune că Vladimir Putin vrea  ” să „dezarmeze” „emoţional şi moral” Occidentul făcându-l să creadă că ambiţiile sale nu se extind dincolo de Ucraina. Putin doreşte să pună mână pe Ucraina, statele baltice şi „să controleze Europa de Est”. „Vrea să destrame NATO  şi ca SUA să iasă din joc”, spune Clark.

„Ucraina este doar câmpul actual de luptă. Iar dacă ucrainenii înving Rusia pe acesta, totul urmează să se schimbe. Aşadar cea mai bună modalitate de a proteja NATO şi sistemul internaţional este să oferim Ucrainei asistenţa de care spune că are nevoie şi astfel să le permitem să gestioneze Rusia pe câmpul de luptă”, spune acesta, referindu-se la faptul că SUA şi aliaţii NATO ar trebui să consolideze ajutorul militar furnizat Ucrainei prin includerea de armament greu precum avioane de luptă. „Nu rachete antitanc Javelin, şi nu rachete antiaeriene Stinger, care sunt bune pentru apărarea oraşelor. Au nevoie de tancuri, au nevoie de artilerie mobilă, au nevoie de multă muniţie. Au nevoie de combustibil, au nevoie de reparaţii. Nu avem asta pentru ei”, a spus el pentru CNN.

Generalul  Wesley Clark a menționat că Statele Unite au ajutat în mod constant „țările care nu erau pregătite să lupte”, în timp ce abilitățile și educația apărătorilor ucraineni nu sunt în niciun fel inferioare armatei americane. „Sunt la fel de buni din punct de vedere tehnic ca și noi. Le oferim armele noastre moderne – și le pot folosi pe toate în 24 de ore”, a explicat fostul comandant al  NATO. ”Tratați-l pe Putin cu seriozitate. El nu este un politician occidental. Are un plan pe termen lung și îl urmărește: să distrugă Ucraina, să recâștige controlul asupra fostelor state sovietice și să domine Europa de Est”, a scris acesta  pe Twitter.

Potrivit generalului, citat de portalul ucrainean glavcom.ua, primul scenariu plauzibil pentru desfășurarea evenimentelor prevede înfrângerea rapidă a Ucrainei în următoarele două-trei săptămâni. Criza umanitară din capitala Kiev va duce la o situație și mai dificilă decât este acum în Mariupol. Un flux și mai mare de refugiați, undeva în jur de 10 milioane de oameni, se va revărsa în Europa și America. Orașele din vestul Ucrainei, în special Liov, vor fi supuse bombardamentelor puternice. Și Ucraina în ansamblu va deveni un alt Afganistan. Cel de-al doilea scenariu prevede asistență militară puternică pentru Ucraina din partea Occidentului și continuarea luptelor. În acest caz, Putin va recurge la o escaladare și mai mare a conflictului. Intențiile sale sunt deja clare, deoarece Rusia a cerut deja asistență militară lui Bashar al-Assad pentru 40.000 de militari, iar serviciile secrete americane spun și despre încercările Federației Ruse de atrage și soldați africani, care văd în asta o oportunitate de a migra în Europa. Prin urmare, Putin pentru a-și atinge scopul, poate ordona forțelor armate ruse să lovească NATO.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share