Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Zeci de mii de oameni în stradă împotriva cenzurii presei și a măsurilor restrictive. Jurnaliști agresați de poliție

Sâmbătă au avut loc demonstrații de mari proporții  în Franța, împotriva propunerii de lege privind măsurile restrictive și a interzicerii filmarii ofițerilor de poliție. In contextul mai multor proteste au existat cazuri de violență a poliției chiar în această săptămână.

Colectivul, numit “Stop Loi Sécurité Globale” sau Stop Global Security Law, este compus din sindicate ale jurnaliștilor, ONG-uri pentru drepturile omului și alte grupuri. Aceștia pledează pentru retragerea articolelor 21 și 22 din legea propusă, “care organizează supravegherea în masă”, și a articolului 24, care ar sancționa difuzarea “rău intenționată” a imaginii polițiștilor.

Cenzura și îngenuncherea Presei – Un precedent periculos in lume

Aceștia cer de asemenea suprimarea așa-numitei “Noi Scheme Naționale de Poliție”, anunțată în septembrie de ministrul de interne Gerald Darmanin, care îi obligă pe jurnaliști să se disperseze în timpul demonstrațiilor atunci când poliția ordonă acest lucru, împiedicându-i astfel să filmeze urmările protestelor, adesea furtunoase din ultimii ani.

Peste 100 de aleși locali din regiunea pariziană și-au anunțat participarea la protest prin intermediul unui forum public din săptămânalul francez Le Journal du Dimanche. Protestele au marcat sfârșitul unei săptămâni tensionate în care două cazuri majore de violență a poliției au fost analizate chiar în timp ce legea era revizuită de camera inferioară a Franței, Adunarea Națională. Proiectul de lege a fost modificat de guvern, spun parlamentarii, pentru a asigura libertatea presei și va merge la Senat în decembrie.

Jurnalist agresat de polițiști

Poliția a eliberat luni o tabără de migranți din centrul Parisului, brutalizând în acest proces mai mulți jurnaliști, inclusiv pe reporterul “Brut”, Remy Buisine. Imaginile cu violențele au devenit virale pe rețelele de socializare, stârnind un control asupra planurilor guvernului de a face aceste imagini ilegale.

La o conferință de presă organizată miercuri, Darmanin, ministrul francez de interne, a fost întrebat despre reacția poliției la proteste, iar înregistrarea video a unui jurnalist care a susținut că poliția l-a amenințat cu arestarea, în ciuda faptului că și-a arătat legitimația de presă.

”Jurnalistul nu s-a prezetat la poliție înaintea protestului – așa au făcut unii dintre colegii săi – pentru a li se permite accesul”, a spus Darmanin. Cu toate acestea, nimic din legislația franceză nu impune jurnaliștilor să ceară permisiunea poliției înainte de a transmite de la un protest.

Joi seară, site-ul media online Loopsider a publicat imagini care arată bătaia unui producător de muzică afro, Michel Zecler, în și în afara studioului său de către mai mulți ofițeri de poliție. Videoclipul a fost vizionat de peste 13 milioane de ori pe Twitter, mai multe persoane publice, printre care și fotbaliștii internaționali Antoine Griezmann și Kylian Mbappe, acuzând violența poliției.

Doi polițiști sunt deja arestați. Președintele Macron a rămas înmărmurit la scenele ororii

Prefectura Poliției din Paris a declarat că organismul francez de anchetă internă a poliției a fost rugat să investigheze incidentul. Acesta a adăugat că i-a cerut directorului general al Poliției Naționale suspendarea polițiștilor implicați ca măsură de precauție. CNN nu a putut stabili imediat cine îi reprezenta pe ofițerii suspendați.

Președintele Emmanuel Macron a denunțat “imaginile care ne fac de rușine”, cerând totodată guvernului său să “facă rapid propuneri” pentru a “lupta mai eficient împotriva tuturor formelor de discriminare”.

“Dacă oamenii nu pot filma nimic pe străzi când poliția poate avea uneori o utilizare ilegală a forței, este un mesaj foarte îngrijorător”, a declarat Cecile Coudriou, președintele Amnesty International France, pentru CNN.

“Pe de o parte, cetățenii sunt rugați să accepte posibilitatea de a fi filmați sub pretextul că nu au de ce să se teamă dacă nu au greșit cu nimic. Și, în același timp, poliția refuză să fie filmată, ceea ce este un drept în orice democrație din lume”.

Macron a făcut solicitări similare de cel puțin două ori în acest an, în ianuarie, în urma ciocnirilor violente dintre poliție și protestatari împotriva reformei pensiilor guvernului său și în iunie, în contextul unui val global de proteste după moartea lui George Floyd în Statele Unite.

Proteste au loc în toată Franța împotriva legii de carantinare. / CNN.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share