Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Zilele Europene ale Patrimoniului

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. 

Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală.

Apropierea faţă de patrimoniul cultural trezește sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural. De asemenea, aceste activități îmbogăţesc cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.

În anul 2023, Consiliul Europei a ales tema Living heritage, adică Patrimoniul viu. Zilele europene ale patrimoniului în 2023 prezintă numeroase oportunități pentru organizatorii de evenimente și vizitatorii să reflecteze asupra modului în care, ne putem identifica și proteja patrimoniul cultural.

județul Hunedoara se bucură de un patrimoniu inegalabil. Pe teritoriul se află unele dintre cele mai importante vestigii ale Antichității, iar acestea au fost incluse, în anul 1999, pe Lista Patrimoniului Comun al Umanității.

Ansamblul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei beneficiază de acest statut privilegiat, care-i conferă valoare și vizibilitate în țară și în întreaga lume. Cetățile Sarmizegetusa Regia – fosta capitală a Regatului Dac condus de Decebal, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna, dar și misterele din jurul acestora, stârnesc, deopotrivă, interesul cercetătorilor și vizitatorilor. Ruinele complexului fortificat din Munții Orăștiei prezintă imaginea unei civilizații înfloritoare și dezvoltate.

Cetățile se află în administrarea CJ Hunedoara, prin DGAMPT, și oferă celor care vin să descopere istoria locurilor trasee de vizitare bine puse la punct. La Sarmizegetusa Regia se derulează proiecte complexe de restaurare cu ajutorul fondurilor europene, iar aici a fost lansat recent proiectul digital „Exploring Dacia”, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. 

                                          Iar  Lucrările de restaurare la 𝐒𝐚𝐫𝐦𝐢𝐳𝐞𝐠𝐞𝐭𝐮𝐬𝐚 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐚 continuă!

S-a lucrat la zidul fortificației, respectiv demontarea și remontarea blocurilor de piatră, săpătură emplecton și restaurare, astfel încât această istorie valoroasă,  să strălucească în toată splendoarea sa.

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, “Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural și european”, derulat și implementat de Consiliul Judetean Hunedoara, alături de partenerul român Fundația Mihai Eminescu Trust și de partenerul norvegian Møre og Romsdal fylkeskommune este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.

Patrimoniul cultural comun al Europei este dinamic și se îmbogățește nu doar prin redescoperirea rădăcinilor comune ale popoarelor și națiunilor europene, cât și prin continua evoluție a inițiativelor și programelor dedicate, printre care și Zilele Europene ale Patrimoniului. Acestea sunt recunoscute public și au propria lor moștenire și un clar caracter incluziv care merită să fie dezvoltat și studiat sistematic.

Aceste considerente au constituit temeiul formulării temei „Patrimoniul cultural și comunitatea locală” pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor ediţiei ZEP, prin care să se reflecte semnificațiile anului 2023 pentru România în contextul cultural European.

Puteți consulta evenimentele organizate preponderant astăzi,  în data de 16 septembrie 2023, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2023, AICI.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share