17/10/2021

ZILELE MAGHIARE ÎN JUDEȚUL HUNEDOARA

Cea de-a XII- a ediție a Zilelor Maghiare din Județul Hunedoara  au debutat, sâmbătă, 18 septembrie, la Deva.

Conform tradițiilor,  a fost   momentul decernării Premiilor ”Barcsay Ákos” pentru personalitățile care și-au dedicat energia și timpul comunității maghiare din județul Hunedoara. Manifestările se vor încheia în 26 septembrie, organizatorii având grijă ca, pe lângă Deva, Hunedoara, Petroșani și Lupeni, în fiecare localitatea hunedoreană în care trăiesc maghiari să aibă loc evenimente culturale. Concerte, dansuri medievale și populare, spectacole de teatru, expoziții, prezentări de carte, deliciiLE  culinare sunt doar câteva dintre atracțiile Zilelor Maghiare. Aceste manifestări au ca scop și promovarea relațiilor interetnice în cadrul comunităților locale. Palatul Cultural din Lupeni va  găzdui sâmbătă un spectacol de dansuri și cântece populare maghiare,

 

Publicul prezent la ”Zilele Maghiare din Județul Hunedoara” va  avea ocazia de a degusta deliciile culinare traditionale iar preparatul principal a fost gulașul cu cartofi sau cu fasole. Gulașul sau tocana de carne și legume condimentate cu boia și chimen uscat, fiind un simbol al acestei țări. Astfel, la Petroșani  va avea loc  un concurs de gulaș, muzică live, dansuri populare și multă voie bună. Evenimentul va avea loc vineri, 24 septembrie, începând cu ora 10.00, în zona Centrului Civic, la rotonda de lângă Teatrul ”I.D. Sîrbu”. În competiția de preparare a gulașului tradițional s-au înscris deja 4 echipe, care se vor întrece pentru premiile puse în joc. Jurizarea va avea loc în jurul orei 14.00, iar publicul prezent la această manifestare va avea ocazia să deguste deliciile culinare pregătite chiar la fața locului.
În tot acest timp, atmosfera va fi întreținută cu muzică live interpretată de formația ”Avântul” din Cristuru Secuiesc, precum și cu dansuri populare tradiționale pregătite de copiii de la Secția Maghiară și de la Centrul ”Cor Iesu” din Petroșani.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share