05/03/2021

ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL omagiată de pompierii dâmboviţeni

Vineri, 26 iunie 2020, începând cu ora 11:00, în Piața Tricolorului din Municipiul Târgoviște vor avea loc manifestările dedicate „Zilei Drapelului Național”.

Pentru evocarea momentului, Inspectoratul pentru Situații de Urgența ”Basarab I” al județului Dâmbovița va fi reprezentat de ofiţeri din comanda unităţii care vor participa la ceremonialul de binecuvântare și înălțare a Drapelului Naţional pe catarg şi intonarea Imnului Național.

Omagierea acestui eveniment de către pompierii dâmbovițeni va avea loc și în subunitățile inspectoratului, prin înălțarea pe catarg a Drapelului Național şi intonarea Imnului de Stat de către cadrele prezente la serviciu.

*   *   *

Scurtă istorie a Zilei Drapelului Naţional

Drapelul românesc, compus din culorile albastru, galben și roșu, a fost utilizat de-a lungul timpului în diferse variante, în funcție de contextul istoric. Până la apariția tricolorului ca simbol al unității naționale, erau folosite diferite tipuri de steaguri, caracteristice țărilor românești.

Drapelul tricolor (roşu, galben şi albastru) a fost adoptat oficial ca drapel naţional în data de 26 iunie 1848 (în timpul Revoluţiei de la 1848), cele trei culori fiind dispuse în benzi orizontale, cu albastru sus şi galbenul la mijloc.

Actuala organizare a drapelului național, pe verticală, s-a facut după venirea Regelui Carol I, pentru a fi în acord cu regulile respectate de steagurile europene.

Ca simbolistică, cele trei culori, au urmatoarele semnificații: albastru – libertate, galben – dreptate și roșu – frăție.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată ”Ziua Drapelului Național” prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Distribuie acest articol Oficial Media
Share