Ziua FORȚELOR TERESTRE ROMÂNE

Astăzi se sărbătoresc 163 de ani de la înfiinţarea Forţelor Terestre Române, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă. Această dată are profunde semnificaţii, marcând trecerea a 163 de ani de la implementarea, în Principatele Române Unite, a politicii militare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Militarii Forțelor Terestre, cei care compun cea mai numeroasă categorie de forțe a Armatei României, au fost întotdeauna la datorie, au răspuns întotdeauna prezent atunci când au fost chemați, oricare a fost misiunea pe care au avut-o de îndeplinit, fie aceasta pe teritoriul național sau în teatrele de operații externe. S-au străduit permanent să se ridice deasupra cerințelor și așteptărilor și să demonstreze profesionalism și dăruire.
”Forțele Terestre au fost permanent o referință atât pentru celelalte categorii de forțe, dar și pentru națiune. La ceas de sărbătoare, onorăm sacrificiul militarilor care s-au jertfit în luptele împotriva celor care au atentat la independența României și îi punem la loc de cinste pe toți eroii căzuți la datorie în teatrele de operații din Europa, Africa sau Asia. De asemenea, le arătăm recunoștință tuturor celor care au participat la exerciții și misiuni pe teritoriul țării noastre sau dincolo de frontiere și care au contribuit la îmbunătățirea imaginii foarte bune de care se bucură România printre aliați și parteneri.
În contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, rolul și locul securității naționale au intrat din nou în atenția publică. O apărare robustă nu se poate realiza decât cu militari foarte bine instruiți, dar și cu echipamente performante. Creșterea la 2,5% a bugetului Ministerului Apărării Naționale reprezintă, pentru militari, mai multă instruire, înzestrare mai bună și o logistică superioară, iar pentru români însemnă mai multă siguranță. La ceas aniversar, vă felicit, dragi militari din Forțele Terestre pentru modul în care ați dus la îndeplinire toate misiunile încredințate, vă urez sănătate și împliniri în plan personal și profesional.
Oriunde, oricând, la datorie!” a ținut să transmită premierul Nicolae Ciucă, general al ARMATEI ROMÂNE, în rezervă.
”În calendarul tradițiilor noastre militare, acest mare sfânt creștin este patronul spiritual al Forțelor Terestre Române, ca o recunoaştere a dăruirii, curajului şi devotamentului ostașilor care au activat, în trecut, sau încadrează, în prezent, unitățile acestei importante categorii de forțe a armatei noastre.
Gândurile mele se îndreaptă, în această zi, în primul rând către toți cei care și-au dat viața pentru Țară, de-a lungul vremurilor, știuți sau neștiuți. Suntem în a doua zi a celei mai mari sărbători creștine, Învierea Domnului. Așa cum Hristos a călcat moartea cu moarte, dând lumii speranța vieții veșnice, tot așa, eroii noștri au intrat în nemurire prin sacrificiul lor suprem. Ne-am rugat, de aceea, în Sfânta Noapte a Învierii și pentru sufletele tuturor eroilor și martirilor noștri, căzuți pentru libertatea și viitorul neamului românesc. Cu o istorie bogată, plină de momente luminoase, dar și de grele încercări, trecute, cu sacrificii și suferințe, dar și cu mândrie și glorie, în marile bătălii în care au fost angrenate de la crearea Armatei României, Forțele Terestre Române se află, din nou, în fața unei perioade pline de provocări, în care securitatea regiunii noastre este puternic încercată de un conflict declanșat în Ucraina vecină.
Căliți în multiplele misiuni internaționale, executate, în ultimele trei decenii în teatrele de operații desfășurate Sub egida NATO, ONU sau UE pe mai multe continente – în Europa, în Balcanii de Vest, în Asia, unde au luptat în Irak și Afganistan, în Africa – în multiple misiuni de menținere a păcii, precum și în alte misiuni sau exerciții multinaționale de amploare desfășurate peste hotare sau acasă, alături de forțele celor mai avansate armate ale lumii, militarii Forțelor Terestre Române, de la ostași la generali au demonstrat zi de zi, prin rezultatele lor, că sunt cea mai de preț resursă a acestei categorii de forțe și că merită renumele de desăvârșiți profesioniști pe care și l-au clădit. Este, de aceea, datoria noastră, a celor care ne regăsim în echipa de conducere a Ministerului Apărării Naționale, să activăm toate mecanismele, să angajăm toate resursele și să facem toate demersurile posibile pentru a asigura, în cel mai scurt timp posibil, echipamentele moderne de care toți acești profesioniști au nevoie pentru a-și îndeplini importantele misiuni, la nivelul de încredere pe care românii îl au în Armata României. Prin alocarea începând cu anul viitor, a două procente și jumătate din PIB pentru apărare, vom avea posibilitatea să accelerăm importantele programe de modernizare și înzestrare esențiale pentru adaptarea Forțelor Terestre și a tuturor categoriilor de forțe ale Armatei României la realitățile actualului mediu de securitate. În același timp, pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentele de ultimă generație, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esențial să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili ai ministerului nostru, precum și ale familiilor lor. Performanța profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviștilor, indiferent de data trecerii în rezervă. Am făcut din aceasta prioritatea majoră a mandatului meu de ministru și suntem mai aproape cu fiecare zi de atingerea acestui deziderat. La ceas aniversar, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre, transmit tuturor militarilor şi personalului civil din cadrul acestei categorii de forțe, în activitate, în rezervă sau retragere, felicitări, urări de sănătate şi succes în îndeplinirea tuturor misiunilor. Un sincer “La Mulți Ani!” doresc să transmit și tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și își sărbătoresc astăzi onomastica.
La mulţi ani, Forţelor Terestre Române! a spus și Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.
Tradiţia de a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ca ocrotitor al Forţelor Terestre izvorăşte din vitejia, puterea şi credinţa lui, calităţi ce caracterizează şi generaţiile care astăzi,  apără ţara sub faldurile Drapelului de luptă şi reprezintă dovada de nezdruncinat a perenităţii existenţei celor două instituţii fundamentale – Biserica şi Armata – care ocrotesc spiritul şi liniştea poporului român.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share