Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (ONU)

Marcată, anual, la 3 decembrie, această zi a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992)
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilităţi.
Prin aceasta, se încearcă, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale.
Ziua de 3 decembrie este prilejul prin care fiecare dintre noi se poate implica şi îşi poate afirma sprijinul pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se bucure de şanse egale, iar fiecare zi trebuie să aducă în plus o informaţie din domeniul dizabilităţii, pentru a înlocui o prejudecată sau pentru a produce o schimbare de mentalitate. Comunitatea are nevoie să cunoască aceste persoane, nevoile şi aptitudinile, serviciile pe care trebuie să le dezvolte.
Ziua reprezintă un prilej şi o şansă, în acelaşi timp, pentru a fi solidari cu cei vulnerabili, pentru a încerca să cunoaştem experienţe, să înţelegem situaţii, să ne asumăm efortul de a construi o viaţă fără bariere şi are ca obiectiv promovarea înţelegerii dizabilităţii şi mobilizarea tuturor pentru asigurarea unei vieţi demne, egale din punct de vedere a drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilităţi.

Guvernul a prelungit perioada de implementare a programelor de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane vârstnice și a majorat numărul de servicii nou create

Executivul a prelungit până în iunie 2027 perioada de derulare a programelor de interes național (PIN) pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice și a majorat numărul unităților de îngrijire la domiciliu și cel al serviciilor de distribuire a hranei care pot fi înființate în cadrul programelor.

Astfel, numărul unităților de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate a crescut de la 30 la 41, iar numărul serviciilor de distribuire a hranei, de la 30 la 50.
Vor putea beneficia de servicii de acordare a hranei în unități înființate prin PIN inclusiv beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2020. Guvernul a aprobat, în anul 2022, patru programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, precum și finanțarea acestora pentru o perioadă de 24 luni, fără a depăși data de 30 noiembrie 2024, cu suma de 161.034.000 de lei, după cum urmează:

1. Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente;
2. Servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice;
3. Centre de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoanele vârstnice;
4. Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice.

Până în prezent, în urma selecțiilor publice de proiecte, a fost alocată suma de 70.055.000 lei, pentru înființarea a 74 de servicii sociale pentru 3.568 persoane beneficiare, suma totală a plăților rămase neangajate pentru perioada 2022 – 2024 fiind de peste 99.000.000 lei.
Prin prelungirea PIN, alte peste 3.000 de persoane vârstnice vor putea fi sprijinite în vederea creșterii calității vieții acestora.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share