Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ziua Mondială a Albinelor

 

De ziua mondială a albinelor am stat de vorbă cu un mare apicultor, mare și la propriu și la figurat, Petre Doda.

Am vorbit multe, și vrute și nevrute, dar totul despre albine, despre acele gingașe ființe, gâzele acelea mici si colorate, care dacă le iubești îți fac viața minunată, care muncesc non-stop, atât în stup, cât și în afara lui. Fac o muncă organizată sub comanda unei regine, care împreună cu suita ei, conduce întregul stup.

În județul Timiș există în jur de 6 filiale ale apicultorilor, care se întâlnesc la târguri, la expoziții, la conferințe, ei între ei, sau cu alți apicultori din țară și străinătate.

La inițiativa Sloveniei, ziua de 20 mai a devenit Ziua Mondială a Albinelor, această zi fiind aprobată de Adunarea Generală a ONU.

Această zi nu a fost aleasă întâmplător, ci este chiar ziua de naștere (20 mai 1734) a lui Anton Janša. El a fost un apicultor cu origini slovene, considerat părintele apiculturii moderne.

Albinele pe lângă faptul că ne îndulcesc viața au și un rol important pe această planetă:

  • albinele polenizează plantele, acțiune care ajută la fertilizarea acestora și la creșterea productivității agriculturii;
  • mențin biodiversitatea în ecosistem;
  • dispariția albinelor ar produce dezechilibru în ecosisteme și, desigur, în alimentația întregii planete;
  • produsele apicole au proprietăți medicinale și terapeutice.

Cu toate că trăiesc puțin, ele duc o muncă asiduă, mult mai mult decât mulți dintre noi o duc în întreaga lor viață, de aceea de ziua lor să le spunem LA MULȚI ANI, atât albinelor , cât și apicultorilor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share